Gokken overig

Bestaat geluk?

Natuurlijk kan een speler best wel eens geluk hebben. Maar geluk krijgt alleen een kans als een speler zo nu en dan gokt. Als hij vaak gokt zorgt de kansrekening ervoor dat elke kans op geluk tot 0 teruggebracht wordt. De kunst van gokken is dus: zo nu en dan te spelen en het geluk een kans te geven.

Langer spelen vermindert kans op geluk

Hoe zit dat? Stel een speler gooit 1200 keer met een dobbelsteen en noteert iedere keer de uitslag. Na afloop kan hij zien dat hij 200 keer 1, 200 keer 2, 200 keer 3 etc hebt gegooid. Elk cijfer komt dus evenveel voor. Als hij nu alleen naar de eerste 20 worpen kijkt, kan het best zo zijn dat in die serie van 20 worpen 6 keer een vier is gegooid. iemand die naar deze 20 worpen kijkt, zal zeggen: “dat is ook toevallig”! Het is iedere keer 4. Als ik op 4 had ingezet, zou ik goed verdiend hebben.

Met andere woorden als iemand een korte tijd gokt (20 worpen) krijgt geluk een kans. Als iemand langdurig gokt (1200 worpen) is de kans op geluk verdwenen. Zo gaat het ook met spelen op een gokkast. Als iemand een paar spelletjes speelt, kan hij toevallig een winnende combinatie van afbeeldingen krijgen. Hij heeft geluk. Maar als hij lang of vaak speelt zullen alle afbeeldingen even vaak voorkomen en is de kans op geluk 0 geworden.