Wat doet Connect?

Connect

Connect (voorheen CIA, Cannabis Intelligence Amsterdam) is een peerproject voor en door jongeren. Deze peers geven op vrijwillige basis voorlichting aan jongeren die meer risico lopen op riskant middelen gebruik of game gedrag.

Connect staat voor koppelen, aansluiting en verbinding en dat is precies wat we doen! De multiculturele peers gaan met een rugzak vol kennis en kunde naar jongeren in heel Amsterdam. Samen met de peercoach en preventiewerker vormen zij een compleet team. Het doel is om eerlijke en relevante informatie te geven die nodig is om bewuste keuzes te maken. Indien nodig helpen we ook bij het zoeken van gepaste hulp.

De peers en peercoach geven advies over verantwoord gebruik en verhogen de eigen effectiviteit van de jongeren. De preventiewerker motiveert om hulp te zoeken als dat nodig is en adviseert over de juiste doorverwijzing. Het is een zeer dynamisch project wat graag ervaringen deelt, luistert en actief probeert mee te denken met de einddoelgroep.

Voorlichting

Er zijn verschillende vormen van voorlichting mogelijk;

  • groepsvoorlichtingen,
  • pauzevoorlichtingen,
  • en/of stand voorlichtingen.

Tijdens de voorlichting zijn de peercoach, peer en preventiewerker aanwezig om op interactieve wijze de groep te voorzien van kennis en informatie. Zo kunnen feiten worden gedeeld en fabels de wereld uit worden geholpen.

Er zijn voorlichtingen beschikbaar voor de onderwerpen: cannabis, tabak, alcohol, lachgas, shisha-e-sigaretten en gamen. Een combinatie van deze onderwerpen tijdens de voorlichting is in overleg mogelijk.

Cursus voor beroepskrachten

Bij Connect zetten we in op een integrale aanpak van riskant middelengebruik Om dit te bevorderen wordt ook de cursus Signaleren & Begeleiden voor beroepskrachten aangeboden. Een doel is om informatie en kennis over middelengebruik en gamen de delen. Daarnaast leer je over de beste aanpak en hoe je het gesprek aan kan gaan met de jongere.

Tijdens deze cursus komen verschillende middelen aan bod en wordt uitgelegd hoe je problematisch gebruik signaleert en herkent, welke risicofactoren er zijn en hoe je op een gelijkwaardige manier het gesprek aan kan gaan.

Contactgegevens

Shereen Shaban
Interventieleider
0627870689 / shereen.shaban@jellinek.nl

 

Versie: januari 2021