Corona update
Klik hier voor een update

Kan ik borstvoeding geven na XTC gebruik?

Het wordt afgeraden om XTC of MDMA te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Mocht iemand wel XTC gebruiken tijdens de periode van borstvoeding dan is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk.

Het duurt 8 dagen voordat de XTC volledig uit de moedermelk is verdwenen, hierna is het weer volledig veilig om borstvoeding te geven. Er wordt daarom aangeraden om na XTC gebruik minstens 8 dagen af te kolven en de melk weg te gooien. Het risico hierbij is dat de baby na 8 dagen flesvoeding mogelijk niet meer terug wil naar de borst omdat de baby de borst mogelijk niet meer zal herkennen. Daarom wordt het aangeraden om helemaal geen XTC of MDMA te gebruiken in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

XTC is een amfetamine en komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind. Onderzoek heeft aangetoond dat bij moeders die XTC gebruiken en het kind borstvoeding geven er ook XTC in de urine van het kind zit. In de periode net na de zwangerschap is het lichaam van de baby nog volop in ontwikkeling; XTC is dan zeker niet gewenst. Het wordt afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding XTC te gebruiken. De moeder heeft gezonde voeding nodig om moedermelk aan te maken, XTC gebruik heeft hier een negatieve invloed op. Daar komt nog bij dat in de pillen weleens andere stoffen kunnen zitten. Deze komen in de moedermelk terecht wat zeer schadelijk is voor de baby.

Halfwaardetijd

Een belangrijke maat om te weten of je nog borstvoeding kunt geven na drugsgebruik is de halfwaardetijd, dit is de tijd die je lichaam nodig heeft om de helft van de stof, die je ingenomen hebt, weer af te breken.

De halfwaardetijd van de actieve metabolieten in XTC/MDMA is 38 uur. Over het algemeen houden we aan dat na vijf keer de halfwaardetijd een stof uit je lichaam is verdwenen: voor MDMA duurt het dus 190 uur voordat het uit je lichaam is, oftewel 8 dagen (5 x 38 = 190 uur en 190 / 24 = 7,9 dagen).

Consultatiebureau

Wanneer je het consultatiebureau laat weten dat je drugs gaat gebruiken, is het mogelijk dat ze extra alert op je zullen worden. Soms doen ze extra (bloed)controles of moet je vaker langskomen voor een consult. Je mag zelf beslissen of je dit tegen het consultatiebureau vertelt, maar melden dat je drugs gaat gebruiken kan leiden tot extra bezoeken (ook al ga jij er goed en verantwoordelijk mee om). Uiteraard wordt dit gedaan met het oog op de gezondheid van je kindje.

Versie: december 2018

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin