Kan ik borstvoeding geven na XTC-gebruik?

Het wordt afgeraden om XTC of MDMA (actieve stof in XTC) te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Mocht iemand wel MDMA gebruiken tijdens de periode van borstvoeding dan is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk.

Het duurt 8 dagen voordat de MDMA volledig uit de moedermelk is verdwenen, hierna is het weer volledig veilig om borstvoeding te geven. Er wordt daarom aangeraden om na MDMA-gebruik minstens 8 dagen af te kolven en de melk weg te gooien. Het risico hierbij is dat de baby na 8 dagen flesvoeding mogelijk niet meer terug wil naar de borst omdat de baby de borst mogelijk niet meer zal herkennen. Daarom wordt het aangeraden om helemaal geen MDMA te gebruiken in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

MDMA is een amfetamine en komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind. Onderzoek heeft aangetoond dat bij moeders die MDMA gebruiken en het kind borstvoeding geven er ook MDMA in de urine van het kind zit. In de periode net na de zwangerschap is het lichaam van de baby nog volop in ontwikkeling; MDMA is dan zeker niet gewenst. Het wordt afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding MDMA te gebruiken. De moeder heeft gezonde voeding nodig om moedermelk aan te maken, MDMA-gebruik heeft hier een negatieve invloed op. Daar komt nog bij dat in de XTC-pillen weleens andere stoffen kunnen zitten. Deze kunnen ook in de moedermelk terecht komen wat mogelijk zeer schadelijk is voor de baby.

Halfwaardetijd

Een belangrijke maat om te weten of je nog borstvoeding kunt geven na drugsgebruik is de halfwaardetijd, dit is de tijd die je lichaam nodig heeft om de helft van de stof, die je ingenomen hebt, weer af te breken.

De halfwaardetijd van de actieve metabolieten in MDMA is 38 uur. Over het algemeen houden we aan dat na vijf keer de halfwaardetijd een stof uit je lichaam is verdwenen: voor MDMA duurt het dus 190 uur voordat het uit je lichaam is, oftewel 8 dagen (5 x 38 = 190 uur en 190 / 24 = 7,9 dagen).

Consultatiebureau

Wanneer je het consultatiebureau laat weten dat je drugs gaat gebruiken, is het mogelijk dat ze extra alert op je zullen worden. Soms doen ze extra (bloed)controles of moet je vaker langskomen voor een consult. Je mag zelf beslissen of je dit tegen het consultatiebureau vertelt, maar melden dat je drugs gaat gebruiken kan leiden tot extra bezoeken (ook al ga jij er goed en verantwoordelijk mee om). Uiteraard wordt dit gedaan met het oog op de gezondheid van je kindje.

Versie: november 2020