Vraag & Antwoord

Bestaat seksverslaving?

Met seksverslaving wordt een sterk en onverzadigbaar seksueel verlangen bedoeld (1) dat ervaren wordt als een dwang (2). Het gedrag is niet te stoppen en leidt tot allerlei problemen: schuldgevoelens, depressie, relatieproblemen, financiële problemen of problemen met justitie.

Bij seksverslaving spreekt men ook wel van het Don Juan Complex, nymfomanie en satyriasis (3). Satyr was een Griekse God die een meer dan normale drang naar seks had.

Foto: Satyr en Nymph

Wel of geen verslaving?

Of je van verslaving kan spreken staat ter discussie. Seksverslaving is niet opgenomen in de DSM IV (Diagnostical Statistical Manual). De DSM IV is een wereldwijd gebruikt boek waarin de diagnostische criteria van alle psychische stoornissen beschreven zijn. In de vorige editie van de DSM stond het nog wel vermeld.

DSM criteria verslaving

De DSM IV benoemt wel de criteria voor afhankelijkheid van alcohol en drugs. Ook beschrijft de DSM IV de criteria voor gokverslaving. Als zich het afgelopen jaar, 3 van onderstaande symptomen hebben voorgedaan is er sprake van verslaving:

Seksuele stoornissen/zedendelicten

De DSM IV benoemt wel de criteria voor seksuele stoornissen als exhibitionisme en voyeurisme. Wat als seksuele stoornis wordt gezien hangt samen met culturele opvattingen (3). Normaal seksueel gedrag wordt gedefinieerd als consensuele seksualiteit (door beiden gewild) tussen partners die tot consensus in staat geacht worden (4).

Bij een zedendelict is sprake van bij de wet vastgestelde strafbare gedragingen als verkrachting en aanranding. Seksuele stoornissen, het plegen van zedendelicten en seksverslaving kunnen met elkaar samenhangen.

Hulp

SA Nederland probeert aandacht te vragen voor seksverslaving. Je kunt er terecht voor informatie en zelfhulp op basis van het 12 stappen model.

Bezoek ook de site Seksualiteit.nl.

Aanmelden bij Jellinek

 

Bronnen:

1) Carnes, P Out of the shadows, understanding sexual addiction. Minneapolis 1992.

2) Coleman, E. Is your patient suffering from sexual behaviour? Psychiatric Annual 1992.

3) Karsten, C. Moderne Verslavingen. In: Drugs en Alcohol. Gebruik, Misbruik en Verslaving. Houten 2008.

4) Slob, A. e.a. Leerboek Seksuologie. Houten 1998.

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 08.30 tot 17.00 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat