Bestaat geluk? Welke spelers hebben bij gokken geluk?

Geluk bestaat, maar… de gouden regel bij het krijgen van geluk is, dat je het alleen maar krijgt als je zo nu en dan speelt. Bij zo nu en dan spelen geef je het geluk een kans om op te treden. Bij vaak spelen, wint kansberekening het van geluk. Als je geluk wil hebben bij gokken moet je het niet meer dan een paar keer per jaar doen.

Uitleg

We leggen dit uit voor een gokkast en een dobbelsteen

Gokkast

In een gokkast zitten een aantal rollen met symbolen. Op een rol zitten 10 of meer symbolen met bijvoorbeeld een klokje, een ster of een kers. Elk symbool heeft evenveel kans om voor te komen. Als die rol een paar duizend keer draait zul je ook zien dat elk symbool even vaak voorkomt. De kasten worden hier ook op gecontroleerd. Komt elk symbool niet even vaak voor dan wordt de kast afgekeurd en mag die niet opgesteld worden.

Stel nu dat je 10 keer achter elkaar speelt en 3 keer een klokje krijgt. Bij 10 symbolen op een rol is de kans op een keer een klokje 10%. Je hebt echter 3 klokjes gehad. Je hebt dus geluk gehad. Zeker als dat klokje uitbetaalt. Maar dat geluk met die 3 klokjes bestaat alleen omdat je heel beperkt gespeeld hebt. Als je heel vaak gaat spelen zul je zien dat van alle keren dat je speelt dat klokje in precies 10% van de spelen verschijnt.

Dobbelsteen

Je kunt dit heel makkelijk zelf uitproberen met een dobbelsteen. Gooi 20 keer met een dobbelsteen en schrijf alle uitkomsten op. Je zult zien dat sommige cijfers op de dobbelsteen vaker voorkomen dan andere. Gooi nu eens 200 keer achter elkaar en schrijf alle uitkomsten op. Je zult zien dat alle cijfers op de dobbelsteen vrijwel even vaak voorkomen.
Pak uit die 200 nu eens een serie van 20 worpen. Dan kun je zien dat in die ene gepakte serie sommige cijfers vaker voorkomen. Was dat nu jouw serie geweest en had je op die getallen ingezet dan had je geluk gehad.

Met andere woorden alleen bij beperkt spelen heb je kans dat bepaalde cijfers iets vaker voorkomen. Bij vaak spelen komen alle cijfers even vaak voor en geef je het geluk 0,00% kans. Iemand die vaak speelt is dus altijd de klos.

 

Versie: oktober 2020