Bestaat cafeïneverslaving of koffieverslaving?

Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.

Geestelijke afhankelijkheid

Als je koffie lekker vindt en je merkt dat het je wakker houdt en alert maakt, kun je sterk naar koffie gaan verlangen. Datzelfde geldt voor thee en chocola. In tegenstelling tot andere verslavingen zal dat verlangen echter zelden zo sterk worden dat je absoluut niet zonder kan.

Lichamelijke afhankelijkheid

Lichamelijke afhankelijkheid blijkt uit tolerantie (meer nodig hebben om het effect nog te voelen) en het optreden van onthoudingsverschijnselen.

Tolerantie

Je kunt aan de werking van cafeïne wennen ofwel tolerantie ontwikkelen. Voor mensen die heel veel koffie drinken is een of twee kopjes koffie in de ochtend niet meer genoeg om wakker te worden. Bij hen is sprake van een tolerantieontwikkeling. De meeste gebruikers zullen echter hun hele leven aan een of twee koppen per dag genoeg hebben.

Onthoudingsverschijnselen

Onthoudingsverschijnselen kunnen optreden. Zware gebruikers kunnen bij het stoppen van koffie drinken last van hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid krijgen.

Koffieverslaving

Koffie scoort dus matig zowel wat betreft geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid. Met het drinken van koffie, thee en cola en het eten van chocola, is dus niks mis.  En als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand.

Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen maar van een cafeïneverslaving is geen sprake.

Voor meer informatie over cafeïne en andere voedingsmiddelen kun je de website van Voedingscentrum bezoeken of spring rechtstreeks naar de infograpic om te zien hoeveel cafeïne er in jouw lievelingsdrankje zit.

 

Versie: juli 2021