Vraag & Antwoord

Wat kan ik doen als ik een ouder zie die te veel drinkt en ik me zorgen maak om het kind?

Maakt u zich zorgen over een kind of kinderen van een drinkende ouder?

Het beste is om die persoon er rechtstreeks op aan te spreken. Maar doe dit bij voorkeur op een vragende manier. Probeer te vermijden dat u met verwijten begint.

Leg uit dat u zich zorgen maakt. Meld rechtstreeks dat u ziet dat de persoon drinkt, dat u zich daar zorgen om maakt en dat u graag wilt weten wat de voordelen en de leuke, prettige kanten zijn van het drinken. Op die manier moet iemand zelf gaan bedenken wat er prettig is aan het drinken.

Vervolgens kunt u de vraag stellen aan die persoon of er ook nadelige kanten aan zitten.

Op deze manier laat u de persoon zelf aan het woord en moet deze zelf bedenken wat de voor- en wat de nadelen zijn van het drinken. Als er ruimte is gekomen om ook over de nadelen te praten, kunt u aankaarten of de persoon in kwestie ook wel eens heeft gedacht aan hulp zoeken.

Die hulp kan heel licht zijn, van zelfhulp tot een korter of langer durende leefstijltraining. Als iemand hulp overweegt bij Jellinek in Amsterdam, dan is het altijd mogelijk om een vrijblijvend gratis adviesgesprek aan te vragen. Andere instellingen voor verslavingszorg kunt u vinden via Zorgkaart Nederland.

Lees ook het uitgebreide advies Hoe kan ik een drinker helpen.

Komt u er niet samen uit en blijft u zich zorgen maken over het welzijn van het kind of de kinderen, kijk dan in uw omgeving of uw zorgen gedeeld worden door anderen om de kinderen heen en schakel de huisarts in van de kinderen. Samen kunt u kijken of er meer hulp geboden kan worden.

 

Versie: juni 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat