Wat kan ik doen als ik een ouder zie die te veel drinkt en ik me zorgen maak om het kind?

Maak je je zorgen over een kind of kinderen van een drinkende ouder?

Het beste is om die persoon er rechtstreeks op aan te spreken. Maar doe dit bij voorkeur op een vragende manier. Probeer te vermijden dat je met verwijten begint.

Leg uit dat je je zorgen maakt. Meld rechtstreeks dat je ziet dat de persoon drinkt, dat je je daar zorgen om maakt en dat je graag wilt weten wat de voordelen en de leuke, prettige kanten zijn van het drinken. Op die manier moet iemand zelf gaan bedenken wat er prettig is aan het drinken.

Vervolgens kun je de vraag stellen aan die persoon of er ook nadelige kanten aan zitten.

Op deze manier laat je de persoon zelf aan het woord en moet deze zelf bedenken wat de voor- en nadelen zijn van het drinken. Als er ruimte is gekomen om ook over de nadelen te praten, kun je aankaarten of de persoon in kwestie ook wel eens heeft gedacht aan hulp zoeken.

Die hulp kan heel licht zijn, van zelfhulp tot een korter of langer durende leefstijltraining. Als iemand hulp overweegt bij Jellinek, dan is het altijd mogelijk om vrijblijvend gratis advies te krijgen. Andere instellingen voor verslavingszorg kun je vinden via Zorgkaart Nederland.

Meer tips kun je lezen op onze Sterk Ernaast pagina.

Komen jullie er niet samen uit en blijf je je zorgen maken over het welzijn van het kind of de kinderen, kijk dan in jouw omgeving of jouw zorgen gedeeld worden door anderen om de kinderen heen en schakel de huisarts in van de kinderen. Samen kunnen jullie kijken of er meer hulp geboden kan worden.

 

Versie: augustus 2019