‘Als je bij Jellinek in behandeling gaat, word je altijd opgenomen’
De meeste mensen die in behandeling komen voor een verslavingsprobleem hoeven niet te worden opgenomen. Meestal is een ambulante behandeling voldoende om het middelengebruik of gokken of gamen onder controle te krijgen of te stoppen. U heeft dan elke week een gesprek met een behandelaar. Jellinek hanteert het principe dat de behandeling zo licht als mogelijk moet zijn, en niet zwaarder dan nodig.
Een korte klinische opname kan aan de orde zijn als er medische begeleiding nodig is bij het stoppen met gebruik. We noemen dit ontgiften. Dit is een kortdurende opname van doorgaans één week (detox). Vaak kan de behandeling daarna ambulant worden voortgezet.
Als de verslavingsproblematiek ernstig is, en er zijn veel bijkomende problemen, kan het zijn dat u geadviseerd wordt om een intensieve behandeling te volgen. Ook wanneer eerdere ambulante behandeling niet goed heeft geholpen, kan een intensieve behandeling nodig zijn. Intensieve behandeling is er in de vorm van een deeltijdprogramma, waarbij u thuis slaapt. Of in de vorm van een klinische opname waarbij u voor meerdere weken wordt opgenomen in de kliniek.
Het behandelplan komt altijd samen met u tot stand. Tijdens de intake wordt samen met u een goede inschatting gemaakt welke behandeling u nodig heeft en passend voor u is.