Als ik drink word ik paars hoe kan dat?

Eén of twee glazen alcohol brengen een aantal lichamelijke processen op gang. Een licht verhoogde hartslag, de ademhaling gaat wat sneller, extra afscheiding van speeksel, de bloedvaten verwijden zich en de doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd. Dat gebeurt ook bij de bloedvaten in het gezicht.

Rode blos

Verwijding van de bloedvaten en de extra huid-doorbloeding zorgen ervoor dat iemand een rode blos krijgt, zeker wanneer de bloedvaatjes dicht onder je huid liggen. De rode blos verdwijnt weer als de alcohol is uitgewerkt. De extra doorbloeding geeft ook een warm gevoel. Dat is echter schijn, want door de verwijding van de bloedvaten verliest het lichaam warmte.

Paarse neus

Een paarse neus wordt soms ten onrechte met alcoholgebruik in verband gebracht en wordt ook wel een drankneus genoemd. Dit hoeft echter niks met alcohol gebruik te maken te hebben. Er zijn 2 aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, couperose en rosacea.

Couperose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft niks met alcoholgebruik te maken te hebben. Het kan wel met alcoholgebruik te maken hebben en het advies aan mensen met couperose is ook om minder alcohol te drinken.

Een andere huidaandoening is rosacea, die wordt niet veroorzaakt door alcohol, maar alcohol kan het wel verergeren. De “drankneus” komt voor bij mensen met rosacea.

De “drankneus” heet ook wel Rhinophyma en die komt wel voornamelijk voor bij oudere mannen, maar heeft niets met alcoholgebruik te maken.

Bekijk deze sites voor meer informatie:

https://www.huidarts.com/aandoeningen/couperose/

https://www.huidarts.com/aandoeningen/rosacea/

 

Versie: juni 2020