XTC / MDMA: Combinatie met drugs, medicijnen of ziekte

Ben je benieuwd naar de werking en het effect van XTC / MDMA in combinatie met drugs, medicijnen of ziekte? Hieronder lees je alle vragen en antwoorden over de de combinatie van XTC / MDMA met drugs, medicijnen of ziekte. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over XTC / MDMA Informatie over andere middelen

 

Welke interacties hebben drugs met medicatie?

Klik op de link om naar ons interactieve klikschema te gaan:

Drugs en medicijnen

Wat voor effect heeft grapefruit op het effect van drugs en medicatie?

Grapefruit eten of grapefruitsap drinken bij drugsgebruik kan risicovol zijn. Er zitten stoffen in grapefruit, furocoumarinen, die de activering van een bepaald enzym tegenhouden. Dit enzym (CYP3A4) zit voornamelijk in de darmen en de lever en zorgt voor de afbraak van bepaalde drugs en medicatie. Door de furocoumarinen worden die stoffen dus minder afgebroken. Dit kan zorgen voor gevaarlijk hoge concentraties in het bloed. Daarnaast beïnvloedt het ook een aantal eiwitten in de celwand van een hersencel die zich bezig houden met de afvoer van schadelijke stoffen.
Grapefruit kan dus de bioavailability, de biologische beschikbaarheid van een middel beïnvloeden. De biologische beschikbaarheid is het deel van de werkzame stof dat de hersenen bereikt en daar een effect heeft.

De combinatie van bepaalde medicatie of drugs met grapefruit kan leiden tot problemen zoals nierfalen, ademhalingsproblemen en maag- en darmproblemen. Het is verstandig om grapefruit niet met een drug of medicatie te combineren.

Met de volgende middelen moet je in ieder geval uitkijken. Let op: deze lijst is niet compleet, als je twijfelt neem dan contact op met de huisarts of apotheek, deze kan je informatie geven over de combinatie.

Drugs:

 • Amfetaminen (bijv. speed, methamfetamine, 4-FA, dex-amfetamine, lev-amfetamine, Adderal)
 • Methylfenidaat (bijv. ritalin, concerta)
 • MDMA (XTC)
 • Benzodiazepinen (bijv. Valium, Xanax, Seresta)
 • Ketamine
 • Cafeïne
 • Opiaten (methadon, codeïne, heroïne)
 • Sildenafil (Viagra)

Medicijnen:

 • Cholesterolverlagers: simvastatine, atorvastatine en pravastatine
 • Hartritmemedicijnen: amiodaron en ivabradine
 • Slaap- en kalmeringsmiddelen: buspiron, diazepam (Valium) en midazolam (Dormicum)
 • Bloeddrukverlagers: amlodipine, felodipine, nifedipine en diltiazem
 • Anti-kanker middelen: sunitinib (Sutent), lapatinib (Tyverb), nilotinib (Tasigna), pazopanib (Votrient), axitinib (Inlyta) en crizotinib (Xalcori)
 • Immunosuppressiva: ciclosporine, tacrolimus, everolimus en sirolimus
 • Overige: colchicine, carbamazepine, fenytoïne, quetiapine, clomipramine en sildenafil

 

Versie: februari 2021

Kan ik MDMA (XTC) gebruiken na een maagverkleining?

MDMA (XTC) is een zogenaamde ‘upper’ en deze middelen verhogen de bloeddruk en de hartslag in het lichaam. MDMA zorgt er ook voor dat je bloedvaten vernauwen in je lichaam, hierdoor is er minder bloedtoevoer naar je organen, dus ook minder bloedtoevoer naar je maag.

Een van de complicaties van een gastric bypass (maagverkleiner) is een maagulcer, die ontstaan door een tekort aan bloedtoevoer in je maag. Een maagzweer of maagulcer is een slecht helende wond in de maagwand. Het slijmvlies is dan beschadigd en door de inwerking van maagzuur, verterende enzymen en soms ook van de bacterie, geneest deze wond slecht. Maagzweren ontstaan ook door inname van sommige ontstekingsremmers en door langdurige alcoholinname. Roken van tabak verhoogt de kans op ontwikkeling van maagzweren. Wanneer iemand met een gastric bypass MDMA of andere uppers gebruikt, heeft deze dus een grotere kans op het krijgen van een maagulcer.

Daarnaast kan het zo zijn dat (door een verhoogde bloeddruk, waar MDMA voor zorgt) de naad van je gastric bypass gaat lekken. Door een tekort aan onderzoek kunnen we niet goed inschatten bij welke hoeveelheid MDMA, dus bij welke hoeveelheid en frequentie van gebruik, je een verhoogde kans hebt op complicaties. Je blijft in deze je eigen proefkonijn. Als je helemaal geen risico wilt lopen, gebruik in dit geval dan geen MDMA.

 

Versie: juni 2020

Wat gebeurt er als je hasj of wiet met MDMA (XTC) combineert?

De één zegt dat de werking van MDMA (actieve stof in XTC) langer duurt als je erbij blowt, de ander vindt dat hasj/wiet de MDMA-roes afzwakt. Anderen merken geen effect van hasj/wiet op MDMA. Wij raden het gecombineerd gebruik van drugs af. Er wordt al weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs, laat staan naar combigebruik. De precieze effecten van combigebruik zijn onbekend en – omdat ieder mens anders op drugs reageert – ook moeilijker voorspelbaar.

De combiroes

Een aantal jaar geleden verscheen het boekje ‘De Combiroes; Gecombineerd gebruik van alcohol met cannabis, cocaïne, xtc en amfetamine’. In dit boekje worden een klein aantal jongeren tussen de 21 en 30 ondervraagd over hoe zij gecombineerd gebruik beleven. De Combiroes is dus een oriënterend kwalitatief onderzoek naar ervaringen van gebruikers. Gezien het kleine aantal mensen dat ondervraagd is kunnen de onderzoekers geen wetenschappelijk onderbouwde conclusies trekken. Om dat te kunnen doen, moet een groter aantal jongeren ondervraagd worden. Verder is onderzoek naar lichamelijke gevolgen geen onderdeel van dit rapport. Een dergelijk onderzoek is voor zover ons bekend ook nooit gedaan.

Cannabis zou, volgens de gebruikers, geen sterke invloed hebben op de werking van MDMA. Sommigen voelen er zelfs nauwelijks iets van, maar dat kan ook komen doordat ze zo gewend zijn aan het effect van blowen. Voor anderen is het belangrijkste effect van de combinatie MDMA en blowen dat het speedy effect van MDMA wat wordt verminderd. De één ervaart dat als prettig, ook omdat je er wat rustiger van wordt. Dat is ook prettig als je wilt gaan slapen.

Weer anderen vinden dat de combinatie de MDMA -roes wat afvlakt.

Citaten Combiroes

Een aantal citaten uit de Combiroes over XTC en cannabis:

“Het maakt je pilletje stoneder.”

“Wat ik prettig vind is XTC met cannabis want dat versterkt elkaar lekker.”

“Als ik blow nadat ik een pilletje heb gebruikt voel ik langer het pilletje. Je houdt langer het gevoel van uit je dak zijn, dan zonder wiet.”

“Na XTC kan cannabis best lekker zijn, ook al kun je er sloom van worden.”

Eén meisje is negatief over de combinatie XTC en cannabis. Ze is bang dan knock-out te gaan. Eén jongen vindt het vooral onhandig om te blowen als hij onder invloed van XTC aan het dansen is. Hij zegt: “Op pillen ben ik altijd heel druk aan het dansen. Bijna het hele feest sta ik dan op de dansvloer te zweten. Het is te veel gedoe om er ook nog eens bij de blowen.”

Bron:

De combiroes; Gecombineerd gebruik van alcohol met cannabis, cocaïne, XTC en amfetamine; door Ton Nabben en Dirk Jan Korf.

 

Versie: juni 2019

Kan je MDMA (XTC) gebruiken als je Refusal slikt?

Er zijn bij ons geen ernstige interacties bekend tussen disulfiram (Refusal) en MDMA (XTC). Dit betekent niet da de combinatie altijd veilig is. Refusal zorgt voor een lichte stijging in het dopamine gehalte in het brein, MDMA doet dit ook. Dit kan bijwerkingen of extra risico’s opleveren. Refusal kan in sommige gevallen, bij hoge doseringen, leiden tot psychoses. MDMA kan dit risico vergroten.

Daarnaast slikken mensen Refusal omdat het ze niet zelfstandig lukt om niet te drinken. Als vervolgens de alcohol vervangen wordt door een ander middel kan iemand het risico lopen dat ook te gaan misbruiken.

 

Versie: juni 2020

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van de combinatie van MDMA (XTC) en LSD?

Het combineren van MDMA (XTC) en LSD wordt ook wel candyflippen genoemd.

Er is weinig bekend over de gezondheidsrisico’s van de combinatie van MDMA en LSD. Het is lastig om onderzoek te doen naar de gevolgen van drugs op het lichaam, omdat het toedienen van een stof die mogelijk schadelijk is, ethisch gezien lastig is. Onderzoek naar combinaties komt hierdoor nog minder voor. Dus wat het effect van de combinatie van LSD en MDMA op je lichaam heeft, en op de vraag of MDMA extra schadelijk is door LSD, kunnen we geen compleet antwoord op geven.

LSD en MDMA zijn beiden bewustzijnsveranderende middelen. Als je bewustzijnsveranderende middelen met elkaar combineert dan kunnen deze elkaar versterken. Ook kunnen de effecten onvoorspelbaar zijn. Daarom raden we combineren af. Als je er toch voor kiest om te combineren neem dan minder van beide stoffen.

LSD duurt ruim 2x zo langs als MDMA. Als je er voor kiest om deze stoffen te combineren, is het daarom belangrijk om na te denken over wat je wanneer neemt. Als je ze tegelijkertijd inneemt is de MDMA uitgewerkt voordat de LSD uitgewerkt is. Na het gebruik van MDMA voelen sommige mensen zich leeg en down. Als je dan nog aan het trippen bent is dat geen fijne ervaring.

Ook is het belangrijk om alleen tripmiddelen te gebruiken als je lekker in je vel zit. Zie ook drug, set en setting.

Voor informatie over partydrugs: unity.nl of  Drugs en Uitgaan. Laat altijd vooraf je drugs testen bij één van de testpunten in Nederland.

 

Versie: augustus 2020

Kan je over langere tijd L-Tryptofaan gebruiken?

L-Tryptofaan kun je zien als een licht anti-depressivum, omdat het de aanmaak van serotonine bevordert. Het lastige van L-tryptofaan is, dat er weinig onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten. We weten dus niet welke schade jouw lichaam of hersenen kunnen oplopen na langdurig gebruik.

Het is daarom logischer om uit een van de volgende opties te kiezen:

 • activiteiten ondernemen die je stemming verhogen: sporten, contact met vrienden onderhouden, gezond eten, weinig alcohol drinken en op tijd naar bed, in de zon lopen (veel daglicht is goed voor je stemming)
 • de oorzaak van jouw zwaarmoedigheid aanpakken (zoals perfectionisme, angstklachten) door gesprekken met een psycholoog / huisarts-ondersteuner: dmv grenzen stellen, zelfinzicht, lat iets lager leggen, leven anders inrichten etc.
 • kiezen (in overleg met huisarts) voor een regulier licht antidepressivum, eentje die door de geneesmiddelencommissie is goedgekeurd. Dan weet je zeker dat er onderzoek is gedaan naar de korte- en langetermijneffecten en weet je ook wat de bijwerkingen zijn en of er schadelijkheid is op lange termijn.

Op zich zal een aantal weken/maand L-tryptofaan nemen weinig kwaad kunnen, maar over de lange termijn kunnen we echt te weinig zeggen. Kijk dus ook naar andere bovenstaande onderzochte opties.

Op de website van Unity is hier een uitgebreid artikel over geschreven.

 

Versie: augustus 2019

Wat gebeurt er als je cocaïne en MDMA (xtc) combineert?

De precieze effecten zijn moeilijk voorspelbaar. Naar het gebruik van drugs wordt al weinig onderzoek gedaan, laat staan dat men onderzoek doet naar gecombineerd gebruik. Er is vrijwel niets bekend over experimenten met MDMA en cocaïne. Bij gecombineerd gebruik zijn gebruikers dus nog meer dan ooit hun eigen proefkonijn. De effecten laten zich voorspellen aan de hand van:

 1. Gebruikersonderzoek
 2. De werking van MDMA en cocaïne op de hersenen

Gebruikersonderzoek

In het weinige onderzoek dat gedaan is, zijn gebruikers ondervraagd die gecombineerd hebben. Gebruikers die MDMA met coke combineren nemen meestal eerst MDMA en daarna coke. Gebruikers die combineren zeggen dan, dat de combinatie hen zou helpen om de “stonedheid” van MDMA, die soms urenlang kan aanhouden, af te zwakken. Die stonedheid laat zich het best omschrijven als een sloom, rustig gevoel waarbij men soms in zichzelf gekeerd is, dan weer urenlang doorpraat zonder dat het ergens over gaat. De cocaïne maakt hen weer helder en ze voelen zich minder een zombie. Ze gebruiken het als het ware om zich weer wat energieker te voelen (1).

Het euforische effect van de MDMA wordt minder door het nemen van cocaïne. De kans bestaat dan dat je meer MDMA gaat nemen om dat weer te vergroten. En weer wat meer cocaïne om helder te worden. Het ligt dan voor de hand dat je veel meer neemt dan je van tevoren van plan was.

De werking van MDMA en cocaïne in de hersenen

MDMA en cocaïne beïnvloeden de werking van neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die een rol spelen bij de overdracht van boodschappen (prikkels) tussen de hersencellen. Neurotransmitters zorgen ervoor dat, afhankelijk van de plek in het zenuwstelsel waar ze voorkomen, bepaalde gedeelten van het zenuwstelsel geprikkeld worden waardoor allerlei effecten ontstaan. Een vermindering of verandering van de prikkels kan ook, maar bij MDMA en cocaïne gaat het er om dat het aantal prikkels juist toeneemt zolang de effecten duren.

MDMA en cocaïne activeren de hersencellen die serotonine, noradrenaline en dopamine afgeven.

 • Hersencellen die serotonine bevatten liggen in het gedeelte van de hersenen dat ons genot geeft.
 • Hersencellen die adrenaline bevatten zijn betrokken bij de activering van allerlei lichaamsfuncties zoals hartslag en ademhaling.
 • Hersencellen die dopamine bevatten liggen in die gedeelten van de hersenen die ons genot geven, onze schrikreacties regelen en onze gedachten in overeenstemming brengen met de werkelijkheid. Overstimulering van ons schrikcentrum kan leiden tot paranoïde gedrag terwijl een teveel aan dopamine ook kan leiden tot verwardheid.

MDMA beïnvloedt vooral de serotonine-huishouding en in mindere mate de adrenaline- en dopamine-huishouding. Cocaïne werkt vooral op de adrenaline- en dopaminehuishouding en in mindere mate op de serotonine-huishouding.

Adrenaline

Door MDMA en cocaïne te combineren wordt de adrenaline-huishouding extra geprikkeld. Door deze toegenomen prikkeling ontstaat een verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en kunnen acute problemen met het hart- en bloedvatenstelsel ontstaan. Het is onbekend bij welke dosissen deze effecten optreden maar duidelijk is dat de risico’s toenemen naarmate de dosissen groter worden.

Dopamine

Ook de dopaminehuishouding wordt extra geprikkeld. Dat zou kunnen leiden tot een tijdelijke verwardheid. Worden beide middelen lange tijd gecombineerd dan zou een door drugs veroorzaakte psychose kunnen ontstaan. Verder valt te verwachten dat gecombineerd gebruik sneller tot een kater (ook wel ‘dinsdagdip‘ genoemd) leidt. De zenuwen die betrokken zijn bij afgifte van serotonine en adrenaline raken door het gecombineerde gebruik sneller uitgeput waardoor de volgende dagen een leeg gevoel kan ontstaan.

Ook is voorstelbaar dat gebruikers bij gecombineerd gebruik sneller aan de effecten wennen waardoor ze geneigd zijn grotere dosissen te nemen met alle risico’s van dien.

 

Bron

(1) Antenne, 1997

 

Versie: juni 2020