Deel jouw ervaring

Algemeen

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Wat zijn de verschillende straatnamen van drugs?

 • Amfetamine (Speed, S, Pep, Amf)
 • Cocaïne (Coke, Charlie, Sos, Sossa, Lala, Sneeuw, Wit)
 • 4-fluoramfetamine (4-Fluor, 4-FA, 4-FMP, 4-Flava, 4-F)
 • GHB/GBL (G, G’tje, liquid E, buisje, tante G, Gea)
 • Mefedron/4-MMC (M-Cat, drone, Meow meow, Miauw)
 • Methamfetamine (Meth, Crystal, T, Tina, Ice, Yaba)
 • Xtc/MDMA (M, Ecstasy, E, Molly, X, Snoepje, pilletje, pirkie)
 • Ketamine (Keta, K, Special K, Vitamine K, Ket)

Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van 4-FA / 4-FMP?

4-FA komt zowel in pil-vorm als in poedervorm op de markt. De kleur, vorm of logo zegt niets over hoeveel 4-FA er in een pil zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen uit verschillende partijen en vanuit verschillende laboratoria komen.

Drugstestservice

In Nederland kun je drugs laten testen. Het testen van pillen kan bij een groot aantal adressen waaronder ook de testservice bij de Jellinek. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland.

Zuiverheid/percentage werkzame stoffen in pillen en poeders

In 2007 werd 4-FA voor het eerst aangeleverd bij de testservice. Vanaf 2013 is het aantal bij de testservice aangeleverde 4-FA samples sterk gestegen. In 2016 werd meer 4-FA aangeleverd dan in alle jaren ervoor, namelijk 702. In 2017 was het aandeel 4-FA monsters gedaald tot 394. 4-FA is momenteel de meest aangeleverde NPS bij de drugstestservice (1).

4-FA wordt het meeste aangeleverd in poedervorm, daarna in pil-vorm. Tot 2017 was 4-FA vrij zuiver. Sinds het verbod in 2017 zijn echter meer niet-zuivere 4-FA samples ingeleverd. Samples blijken andere NPS zoals 4-FMA te bevatten.

Prijs

Een 4-FA pil kost tussen de €4 en €5. Een gram 4-FA poeder kost €10-€15.

Bron

 1. NDM 2018, Trimbos-instituut

 

Versie: maart 2019

Hoe gebruikt men 4-FA of 4-FMP?

4-FA komt het meest voor in de vorm van poeder of pillen. In pil-vorm wordt 4-FA geslikt. Poeders stoppen gebruikers in een capsule of een vloeitje (bommetje) of wordt ook wel eens opgelost in een drankje.

Het verschil tussen een pil, een capsule en poeder

Er is wat betreft effect geen verschil tussen 4-FA-pillen, 4-FA-poeders of capsules met 4-FA.

Capsules zijn gemaakt van een zetmeelachtige of suikerachtige substantie en kunnen doorzichtig zijn of verschillende kleurtjes hebben. Een capsule kan gevuld zijn met allerlei stoffen. 4-FA, maar ook andere stoffen zoals amfetamine (speed), MDMA, cafeïne of helemaal niks. Ook sommige smartsthopproducten zitten in capsules. De capsules zitten dan meestal in een zakje en op het zakje staat dan wat erin zit. Als gebruikers zelf een capsule vullen kunnen ze hiervoor een mg-weegschaal gebruiken om zo een nauwkeurige dosis te bepalen.

Dosering van 4-FA

Er bestaat geen veilige dosis 4-FA. Het gebruik van drugs brengt altijd risico’s met zich mee. De meeste gebruikers nemen tussen de 100 en 150 mg. Een lichte dosering ligt meestal tussen de 70 en 100 mg. Een medium dosering tussen de 100 en 150 mg. Doseringen boven de 150 mg worden vaak als heftig ervaren.

Vanuit gebruikerservaringen blijkt dat bijnemen geen prettige effecten oplevert. Het zorgt er vooral voor een toename van de bijwerkingen als lang wakker blijven en hoofdpijn. Het is bij 4-FA dan ook af te raden om hoge dosissen te nemen of bij te doseren. De kans op ernstige bijwerkingen neemt dan zeer toe.

Een belangrijk gevaar bij het gebruik is dat de klachten die gebruikers ervaren in het begin vrij mild van aard zijn, in het bijzonder (lichte) hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloeddruk. Klachten kunnen onverwacht omslaan in levensbedreigende situaties, zoals hersenbloeding. Gebruikers van 4-FA die klachten als hoofdpijn ervaren na het gebruik worden geadviseerd zich direct tot de EHBO van een evenement of de huisarts te wenden.

Het is wel belangrijk om van tevoren de 4-FA te laten testen. Testen is echt noodzakelijk om te weten hoeveel milligram een 4-FA-pil bevat en of er geen andere stoffen in de pil zitten.

Wat is 4-FA of 4-FMP?

4-FA (4-fluoramfetamine) is een amfetamine-achtige drug die pas relatief kort op de Nederlandse markt voorkomt. In de periode van 2007 tot 2009 werd het vooral verkocht als speed of MDMA. Dit kwam omdat er destijds een tekort was aan grondstoffen voor deze middelen dus werd 4-FA gebruikt als versnijdingsmiddel. Sinds 2010 wordt er echter steeds vaker 4-FA als 4-FA verkocht door dealers, wat ook betekent dat de consument het ziet als een ‘drug of choice’.

Andere namen voor 4-FA zijn onder andere: 4-FMP, 4-Fluor, 4-Flava, 4-F of Flux. Het is een middel dat valt onder de nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), dit zijn middelen die pas kort op de markt zijn en ontwikkeld zijn als alternatief voor conventionele illegale middelen. NPS zijn ook wel bekend als research chemicals of designer drugs. Door iets kleins aan een bestaande chemische structuur te veranderen, verandert de stofnaam en valt het hierdoor niet meer onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het moeilijker om de productie, de verkoop en het bezit tegen te gaan.

Wat zijn partydrugs?

Partydrugs is een verzamelnaam voor verschillende drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Ze heten daarom ook wel uitgaansdrugs. Voorbeelden van partydrugs zijn: alcohol, MDMA (XTC), cocaïne, speed en GHB.

Tijdens het uitgaan in discotheken, clubs en festivals worden behalve alcohol soms ook drugs gebruikt. Sommige drugs geven energie en zorgen ervoor dat er langer gedanst kan worden of dat het feesten lang volgehouden kan worden, andere zorgen voor een opgewekt gevoel. Vooral dit soort drugs passen goed in het uitgaanssfeertje en worden daarom wel party- of uitgaansdrugs genoemd. Deze middelen worden meestal alleen bij het uitgaan gebruikt en niet door de week. Gebruik blijft in de meeste gevallen dus beperkt.

Risico’s partydrugs

Partydrugs of uitgaansdrugs slaan voornamelijk op middelen als MDMA (XTC), cocaïne en amfetamine. Vragen naar de risico’s van partydrugs is een onduidelijke vraag. Partydrugs is een verzamelnaam van verschillende drugs. Elke drug heeft zijn eigen specifieke risico’s, zoals verslaving, geestelijke en lichamelijke problemen en maatschappelijke problemen. Zie voor de risico’s de vraag en antwoord rubriek van een bepaalde drug.

Gebruik van partydrugs

Onlangs is er landelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van partydrugs (1). Gekeken is naar het gebruik in clubs en bij grote feesten. De gemiddelde leeftijd van de uitgaanders die meededen aan dit onderzoek is 21,7 jaar. Het gebruik op grote feesten ligt over het algemeen hoger dan in clubs. Gevraagd is of je het afgelopen jaar, de afgelopen maand en of je tijdens de uitgaansnacht gebruikt hebt.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
Xtc 55.1% 46,2% 21,6%
Speed 33.4% 25,1% 12,2%
Cocaïne 32.5% 24,5% 12,4%
Lachgas 53.5% 37,3% 10,6%
GHB/GBL 13.8% 7,5% 3,0%

Amsterdam

Ook in Amsterdam heeft de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Jellinek onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs in clubs en festivals. De Amsterdamse onderzoeksgroep was iets ouder (25.6 jaar). Het druggebruik lag iets hoger. Cijfers van drugsgebruik in steden zijn over het algemeen hoger dan landelijke cijfers.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
XTC 79.5% 66.4% 47.7%
Speed 42.6% 30.7% 18.9%
Cocaïne 49.9% 39.3% 25.7%
Lachgas 70.9% 52.3% 21.8%
GHB/GBL 22.1% 12.7% 7.0%

Bronnen

 1. Het Grote Uitgaansonderzoek 2016, Trimbos-instituut (2016)
 2. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018)

 

Versie: juli 2020

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin