E-health

E-health

Wat is het E-health aanbod van de Jellinek?

Jellinek is binnen de verslavingszorg al jarenlang een voorloper op het gebied van E-health. Een van de motto’s van de Jellinek luidt: ‘Behandeling: zwaar waar nodig, licht wanneer het kan’. De nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van E-health passen perfect bij dit motto.

Wat is E-health?

E-Health is een verzamelnaam voor digitale toepassingen in de zorg. Denk aan online tools zoals het online bijhouden van je gebruik, het maken van opdrachten, digitaal contact met jouw behandelaar en in contact komen met lotgenoten.Door het aanbieden van online tools krijg je zelf de regie over de behandeling. En mocht de aangeboden hulp niet voldoende zijn, dan is het gemakkelijk overstappen naar een meer intensievere vorm van behandeling.

Waarom E-health?

Online contact bij Jellinek gebeurt bovendien altijd via een beveiligde internetomgeving. We zetten graag al onze e-health-mogelijkheden voor je op een rijtje. Lees hieronder verder of klik op een link om direct naar een onderdeel te gaan:

Website

De Jellinek website is een van de meest bezochte websites over alcohol en drugs in Nederland. We bieden op onze website namelijk niet alleen informatie over de Jellinek, ook het delen van eerlijke en wetenschappelijke informatie staat bij ons hoog in het vaandel. Er is een breed scala aan informatie beschikbaar over veel verschillende middelen, bijvoorbeeld informatie over de wet, de risico’s of de precieze werking in het brein. De ideale plek dus om informatie op te zoeken.

Animaties over de werking van drugs

De site biedt meerdere animatievideo’s over verschillende onderwerpen. De interactieve animaties over hoe drugs in het lichaam en in het brein werkt zijn twee van de meest bezochte onderdelen en worden veel gebruikt door studenten en professionals.

Vragenservice

De Jellinek website biedt de mogelijkheid tot contact met een medewerker van Jellinek voor persoonlijk advies of het stellen van vragen via Vraag & antwoord. We hebben een vraag en antwoord service die iedere dag wordt beantwoordt. Hier kun je bijvoorbeeld terecht wanneer je je zorgen maakt over jouw eigen gebruik of het gebruik van iemand in je omgeving. Ook kun je hier terecht met specifieke vragen over een middel of over Jellinek.

Kennis- en signaleringstesten

Denk je voldoende te weten over een bepaald middel en wilt je je kennis testen? Dat kan via een van onze kennistesten. We hebben moeilijke kennistesten, makkelijke kennistesten en kennistesten voor gebruikers. Bent u benieuwd hoe het ervoor staat met uw eigen gebruik? Of vraag je jezelf wel eens af of je te veel of te vaak gebruikt? Test dan jouw gebruik met een van onze signaleringstesten.

Jellinek biedt voor veel verschillende middelen een interactieve zelftest aan, bestaande uit 10-20 vragen. Hierin word je gevraagd naar de hoeveelheid die je gebruikt, hoe je een middel gebruikt en de gevolgen die je hiervan ondervindt. Op basis van jouw antwoorden krijgt je vervolgens een uitslag en advies.

Jellinek Online Zelfhulp

Maakt je je zorgen over jouw gebruik en zou je dit graag zelfstandig en in je eigen tijd willen veranderen? Met de online zelfhulpinterventie van Jellinek krijgt je snel weer grip op je drank- of drugsgebruik. De Jellinek Online Zelfhulp is een online zelfhulpprogramma voor mensen met lichte of beginnende problemen met alcohol, cannabis, cocaïne, roken of gokken. Met behulp van het programma kunt je in enkele weken werken aan het veranderen van je gebruik. Gratis en anoniem. Deelnemers kunnen in hun eigen tijd en omgeving, zonder hulpverlener direct aan de slag.

Wat biedt het programma?

De online zelfhulp van Jellinek is gebaseerd op Cognitieve gedragstherapie. Dit is een bewezen effectieve therapie. Deze gaat ervan uit dat nieuw gedrag is aan te leren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het programma werkt. Jaarlijks maken ongeveer 5.000 mensen gratis èn anoniem gebruik van de Jellinek Online Zelfhulp. Het merendeel van die deelnemers geeft aan dat hun leven er op vooruit is gegaan. De Jellinek Online Zelfhulp wordt zelfs landelijk gezien als een best practice op het gebied van e-health, zoals beschreven staat in dit handboek.

Het kan zijn dat de Jellinek Online Zelfhulp niet voldoende blijkt te zijn. Hiervoor hebben we de Begeleide Zelfhulp ontwikkeld. Voor de deelnemers veranderd er niks, die volgt gewoon het normale programma. Echter kan nu een hulpverlener zoals de huisarts of POH GGZ aan de achterkant meekijken. Op deze manier kan die persoon feedback geven op de gemaakte opdrachten en contact opnemen bij bijvoorbeeld een terugval. Zie voor meer informatie de website: www.zelfhulpbegeleid.nl/

Meld u hier direct aan. Twijfel je of de zelfhulp voor jou geschikt is? Doe dan hier de test!

Middelenmeter App

Jellinek heeft samen met Tactus en Zilveren Kruis de Middelenmeter app ontwikkeld. Hiermee kun je simpel en op een laagdrempelige manier je eigen gebruik bijhouden. Hier zitten geen opdrachten in, het is bedoeld om het gebruik in kaart te brengen. Mocht je graag op een meer diepgaande manier met je gebruik aan de slag gaan dan kun je het beste gebruik maken van de Jellinek Online Zelfhulp.

Download de Middelenmeter app hier.

Samen Nuchter

Het is niet niks als je vriend of vriendin te veel drinkt. Of je man stiekem te veel drugs gebruikt. Of als jouw volwassen kind zich helemaal suf blowt. Hoe ga je daar nu mee om? Hoe kunt je hen helpen, terwijl ze zelf vaak niet eens geholpen willen worden? En wat kunt je als verwijzer doen als je een patiënt hebt die overspannen raakt door het zorgen voor een naaste met een verslaving?

Om hier een helpende hand aan te bieden, heeft Jellinek de online zelfhulp ‘Samen Nuchter’ ontwikkeld voor mensen die iemand in hun omgeving hebben die problematisch gebruikt of verslaafd is aan alcohol of drugs. Het programma is gratis en je kunt anoniem deelnemen.

Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Je leert op een effectieve en vriendelijke manier het gedrag van een problematische gebruiker te beïnvloeden. Dit leer je met behulp van oefeningen, leesopdrachten en video’s met voorbeelden en rollenspelen. Op het forum kun je anoniem praten met lotgenoten en in een persoonlijk dagboek kun je jouw gedachten en zorgen van je afschrijven.
Meld u hier direct aan.

Combinatie face-to-face en online

Met de face-to-face- en onlinebehandeling combineer je de voordelen van één-op-één gesprekken met die van een onlinebehandeling. Deze combinatie behandeling is geschikt voor matige tot ernstige problemen met alcohol of drugs, of als hulp om te stoppen met roken of gokken. Bij deze `blended` vorm word je begeleidt door een behandelaar en maak je online opdrachten. De behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Heeft je ook last van psychische klachten, zoals een depressie of angst? De face-to-face- en onlinebehandeling gaat goed samen met een behandeling voor psychische klachten. De behandeling kan ook goed gecombineerd worden met ondersteunende medicatie.

De behandeling bestaat uit persoonlijke gesprekken met een behandelaar op de polikliniek. Daarnaast biedt de behandeling de volgende mogelijkheden via een beveiligde persoonlijke webpagina:

De face-to-face en online behandeling duurt maximaal 6 maanden. Na afronding kun je nog 6 maanden gebruikmaken van KarifyJe kunt de brochure face-to-face en online hier downloaden. Voor vragen over de online behandeling bel je 088 505 1220. Twijfel je nog over deelname aan de online behandeling? Bel dan met het Jellinek Expert Team voor persoonlijk advies. Op werkdagen tussen 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur te bereiken op 088 505 1220. Of meld je dan aan voor een intake.

Online ondersteuning praktijkondersteuner huisarts (POH)

Jellinek wilt graag iedereen die in de praktijk te maken heeft met problematisch middelengebruik zoveel mogelijk ondersteunen in hun werkzaamheden. Dus ook de praktijkondersteuner van de huisarts, ofwel de POH. Speciaal hiervoor hebben we samen met Tactus en Zilveren Kruis de website www.pohverslaving.nl opgezet. Hier vind jij als POH alle informatie die nodig is om iemand met verslavingsproblematiek te ondersteunen. Zo staat er informatie over de verschillende middelen en over hoe je het beste het gesprek aan kan gaan. Maar ook vind je er handige screeners en signaleringstesten die in de spreekkamer gebruikt kunnen worden.

Je kunt zelfs een geaccrediteerde e-learning volgen over problematisch middelen gebruik: http://www.ggzecademy.nl/pagina142.php

 

Versie: december 2018

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat