Medicijnen en alcohol of andere drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, noemen we dat ook wel een interactie.
Los van de directe interacties van een drug met een medicijn kunnen drugs ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik bijvoorbeeld zorgt voor slaaptekort, maaltijden overslaan of het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van jouw medicatie, kan dit onverwachte gevolgen hebben [5].
Het is sowieso niet verstandig om als je last hebt van een infectie alcohol of drugs te gebruiken. Je lichaam is dan namelijk niet in optimale conditie en je infectie kan langer blijven bestaan. Stop in geen geval met je kuur – ook niet één dag – want dat vermindert de werking!
Interacties antibiotica en XTC/MDMA
Er zijn momenteel geen specifieke interacties bekend tussen antibiotica en XTC/MDMA. Dit is alleen niet helemaal zeker, omdat er maar weinig onderzoek is gedaan naar deze combinatie. Vraag bij twijfel altijd je huisarts of apotheek om advies.
We raden het wel af om drugs/alcohol te gebruiken tijdens een behandeling met antibiotica.
Antibiotica in het algemeen
Als je weerstand verminderd is, kunnen onbekende bacteriën gemakkelijk je lichaam binnendringen. Ze kunnen daar een infectie veroorzaken [1]. Een infectieziekte is te herkennen aan algemene klachten zoals misselijkheid, een slap gevoel en koorts [2].
Infectieziekten zoals blaasontsteking, oorontsteking en luchtweginfecties komen in Nederland regelmatig voor. Vaak genezen ze spontaan [3]. Is dit niet het geval, dan kan de arts een medicijnkuur voorschrijven.
Soorten antibiotica
Om bacteriële infecties te bestrijden worden antibiotica gebruikt. Voor een effectieve antibioticumkuur moet je bloedspiegel constant boven een bepaalde waarde zijn. Dit betekent dat de hoeveelheid antibioticum in het bloed steeds op hetzelfde niveau moet zijn.
Antibiotica en drugs worden beide omgezet in de lever in uitscheidingsproducten. Drugs kunnen de lever sneller of juist langzamer laten werken. Hierdoor kunnen enkele antibiotica langer in het bloed aanwezig zijn, dit kan bijwerkingen zoals misselijkheid en een gebrek aan energie veroorzaken. Ook kunnen enkele antibiotica juist sneller uit het bloed verdwijnen. In dat geval is de kuur vaak niet (voldoende) werkzaam.
Als de arts een antibioticakuur voorschrijft, adviseert hij deze in zijn geheel af te maken. Als je de kuur tijdelijk onderbreekt of te vroeg stopt, is er namelijk kans dat de infectie nog aanwezig is, ook al voel je je weer helemaal gezond. Het is dan moeilijk om de bacterie met een volgende kuur alsnog te doden.
De volgende vijf antibiotica worden het meest voorgeschreven [4]:
- Amoxicilline (Clamoxyl®)
- Doxycycline (Doxy Disp® en Vibramycin®)
- Amoxicilline met enzymremmer (Augmentin®)
- Nitrofurantoïne (Furadantine® en Furabid®)
- Claritromycine (Clarosip® en Klacid®)
Bronnen antibiotica
- Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.
- Nederlands Huisartsen Genootschap (2006). NHG-ziektebeschrijvingen: Infecties met bacteriën. (29 Sept.2008). https://www.nhg.org/
- Farmacotherapeutisch Kompas (2011). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (30 Sept.2008). http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/
- Stichting Farmaceutische Kengetallen (2006). Verschuivingen in antibioticagebruik. (02 Okt.2008).https://www.sfk.nl/
- PartyAndPlay (2006). Chems & meds, in combinatie met antibiotica. (02 Okt.2008).
- Lexi-Comp Online, Interaction Monograph, cocaine.