Mondgezondheid en hygiëne
Met een goede mondhygiëne houd je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.
Hoe verzorg je je tanden goed?
Tandplak – Om je mond gezond te houden, is tandplak verwijderen belangrijk. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes (cariës) in uw gebit. Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees.
Tandenborstel – Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Met een elektrische tandenborstel kun je tandplak op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u.
Tandpasta – Breng de fluoride bevattende tandpasta aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en hou je meer zicht op het poetsen.
Poetsmethode – Bekijk de onderstaande video voor een poetsinstructie
Tandenstokers – De tussenruimten tussen de tanden en kiezen zijn bij de meeste mensen geschikt voor het gebruik van tandenstokers. Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze kunnen verschillen in dikte. Bij grotere tussenruimten kun je dikkere stokers gebruiken. Bij smallere tussenruimten kies je een dunne variant. Overleg met je tandarts of mondhygiëniste over het formaat. Na éénmalig gebruik gooi je de tandenstoker weg.
In het begin is het gebruik van tandenstokers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan makkelijk bloeden omdat het nog ontstoken is. Wanneer je dagelijks tandenstokers gebruikt, verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden.
Tandenragers – Welke maat tandenrager kies je? Kies een tandenrager die goed tussen de tanden en kiezen past. Heb je weinig ruimte tussen de tanden dan kies je voor een dun ragertje. Heb je veel ruimte tussen de kiezen dan is een wat grotere tandenrager beter. Je hebt de juiste maat wanneer de tandenrager tussen de tanden of kiezen past, maar je nog wel wat weerstand voelt.
Hoe gebruik je een tandenrager?
- Beweeg de tandenrager een aantal keer heen en weer tussen de tanden en kiezen. Draai de rager niet!
- Veel tandenragers kun je buigen. Hierdoor kun je gemakkelijk ook de ruimtes tussen de achterste kiezen bereiken.
- Spoel de mond goed na.
- Spoel de rager na en laat goed drogen tot een volgend gebruik.