Mondgezondheid en hygiëne

Tandenpoetsen

Met een goede mondhygiëne hou je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandplak – Om je mond gezond te houden, moet je tandplak verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes (cariës) in uw gebit. Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees.

Tandenborstel – Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Met een elektrische tandenborstel kun je tandplak op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u.

Tandpasta – Breng de fluoride bevattende tandpasta aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen.

Poetsmethode – Geadviseerd wordt om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan aan de buitenkant en ten slotte de bovenkant. De bovenkaak poets je in dezelfde volgorde. Poets tweemaal per dag twee minuten. Poets bij voorkeur na het ontbijt en voor het slapen gaan.

Tanden stoken

Met een tandenborstel alleen kun je de ruimte tussen je tanden en kiezen niet altijd goed schoonmaken. Om tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen , kun je bijvoorbeeld tandenstokers gebruiken.

Tandenstokers – De tussenruimten tussen de tanden en kiezen zijn bij de meeste volwassenen geschikt voor het gebruik van tandenstokers. Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze kunnen verschillen in dikte. Bij grotere tussenruimten kun je dikkere stokers gebruiken. Bij smallere tussenruimten kies je een dunne variant. Overleg met je tandarts of mondhygiëniste over het formaat. Ronde tandenstokers bestaan overigens niet, dat zijn cocktailprikkers. Die zijn niet bedoeld om je tanden mee schoon te maken. Je haalt er eten mee weg na een maaltijd. Om tandplak te verwijderen gebruik je driehoekige houten tandenstokers. Na éénmalig gebruik gooi je de tandenstoker weg.

In het begin is het gebruik van tandenstokers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan makkelijk bloeden omdat het nog ontstoken is. Wanneer je dagelijks tandenstokers gebruikt, verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden. Bovendien wordt het gebruik minder pijnlijk. Bloedend tandvlees kan ook het gevolg zijn van een verkeerde techniek. Wordt het bloeden niet minder of juist erger? Ga dan naar je tandarts of mondhygiëniste.