Behandelaanbod

Veel verslaafden hebben een slecht gebit. Een van de oorzaken hiervan is dat het voedsel dat je eet en drinkt vaak niet gezond is: veel zoet. Een andere reden kan zijn dat je door het gebruik zo verdoofd bent, dat je geen kiespijn meer voelt, terwijl er wel iets aan de hand is. Dat verklaart waarom mensen vaak kiespijn krijgen op het moment dat ze afkicken: je merkt nu pas hoe slecht je gebit is.

Onze ervaring is dat veel van onze cliënten bang zijn voor de tandarts. Als je angstig bent is het verstandig dit met de tandarts te bespreken, zodat hij/zij daar rekening mee kan houden. Bepaalde ziekten komen bij gebruikers meer voor dan bij niet-gebruikers. Dat betekent dat we veel aandacht besteden aan hygiënisch werken.

Het is in je eigen belang om de tandarts in te lichten over:

  • ziekten die je hebt of hebt gehad,
  • medicijnen die je gebruikt,
  • de hoeveelheid alcohol of drugs die je gebruikt.

De tandarts houdt hier bij de behandeling rekening mee.

Werkwijze en behandelaanbod

Je kunt landelijk verwezen worden vanuit de verslavingszorg. Je verwijzer zal dan samen met u bekijken wat voor behandeling(en) noodzakelijk is;

  • Pijnklacht
  • Protheseklacht
  • Uitgebreidere behandeling
  1. Pijnklacht – Indien je nu pijn hebt, door bijvoorbeeld een afgebroken tand, kiespijn of ontsteking, dan kan je verwijzer je aanmelden voor een éénmalige acute pijnklacht. Indien je een zwelling hebt in je gezicht bij je linker of rechter kaak, word je ten alle tijde verzocht om z.s.m. telefonisch contact met ons op te nemen. Deze situatie kan levensbedreigend zijn.
  2. Protheseklacht – Heb je een gedeeltelijke of volledige prothese waar je last van hebt, deze past niet goed, zit te los of juist te strak of is wellicht zelfs gebroken. Je verwijzer kan je dan aanmelden voor een éénmalige afspraak. Indien mogelijk kan de tandarts dan in samenwerking met het tandtechnisch laboratorium je prothese weer passend laten maken.
  3. Uitgebreidere behandeling – Ben je lang niet naar de tandarts geweest en heb je vele klachten in je mond? Dan kunt je je laten verwijzen voor een uitgebreidere behandeling. Je komt dan tijdelijk bij ons op de wachtlijst te staan, er zijn namelijk vanuit hele land vele personen die in aanmerking komen voor behandeling bij ons en waarbij het ook noodzakelijk is dat wij hen die zorg kunnen bieden. Zodra je aan de beurt bent ontvang je per post een uitnodiging met het verzoek contact met ons op te nemen om een intake in te plannen.

De intake – bij het eerste bezoek zal de tandarts je gebit onderzoeken en er wordt samen met jou een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk van het eigen gebit te behouden. De behandeling zal in de meeste gevallen bestaan uit tanden en kiezen vullen, tandsteen verwijderen, uitleg over de verzorging van je gebit. Soms moeten er ook tanden of kiezen verwijderd worden. Mogelijk worden er röntgenfoto’s gemaakt. Indien noodzakelijk worden ontbrekende tanden en kiezen vervangen door een volledig of gedeeltelijke prothese. Stapsgewijs en in overleg met jou worden deze problemen aangepakt. Als het niet duidelijk is, wat de tandarts precies met je gebit wil doen, aarzel dan niet en vraag het hem/haar. Vraag ook na behandeling of je mag eten en of je misschien napijn kunt verwachten.

Voorwaarden voor behandeling

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde behandelt mensen die ernstig aan harddrugs, alcohol en-of medicijnen verslaafd zijn (of kortgeleden waren) en die volgens art. 2.7: lid 1 van de Zorgverzekeringswet recht hebben op bijzondere tandheelkundige behandeling. Indien je in aanmerking komt voor behandeling bij ons Centrum dien je te allen tijde verwezen te worden vanuit de landelijke verslavingszorg.

Brochures CBT

Brochure bezoekers CBT Brochure_prothese CBT