Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Behandelingen

Veel verslaafden hebben een slecht gebit. Een van de oorzaken hiervan is dat het voedsel dat u eet en drinkt vaak niet gezond is: veel zoet. Een andere reden kan zijn dat u door het gebruik zo verdoofd bent, dat u geen kiespijn meer voelt, terwijl er wel iets aan de hand is. Dat verklaart waarom mensen vaak kiespijn krijgen op het moment dat ze afkicken: u merkt nu pas hoe slecht uw gebit is.

Onze ervaring is dat veel van onze cliënten bang zijn voor de tandarts. Als u angstig bent is het verstandig dit met de tandarts te bespreken, zodat hij/zij daar rekening mee kan houden. Bepaalde ziekten komen bij gebruikers meer voor dan bij niet-gebruikers. Dat betekent dat we veel aandacht besteden aan hygiënisch werken.

Het is in uw eigen belang om de tandarts in te lichten over:

De tandarts houdt hier bij de behandeling rekening mee.

Werkwijze en behandelaanbod

U kunt landelijk verwezen worden vanuit de verslavingszorg. Uw verwijzer zal dan samen met u bekijken wat voor behandeling(en) noodzakelijk is;

  1. Pijnklacht – Indien u nu pijn heeft, door bijvoorbeeld een afgebroken tand, kiespijn of ontsteking. Dan kan uw verwijzer u aanmelden voor een éénmalige acute pijnklacht. Indien u een zwelling heeft in uw gezicht bij uw linker of rechter kaak, wordt u ten alle tijde verzocht om z.s.m. telefonisch contact met ons op te nemen. Deze situatie kan levensbedreigend zijn.
  2. Protheseklacht – Heeft u een gedeeltelijke of volledige prothese waar u last van heeft. Deze past niet goed, zit te los of juist te strak of is wellicht zelfs gebroken. Uw verwijzer kan u dan aanmelden voor een éénmalige afspraak. Indien mogelijk kan de tandarts dan in samenwerking met het tandtechnisch laboratorium uw prothese weer passend laten maken.
  3. Uitgebreidere behandeling – Bent u lang niet naar de tandarts geweest en heeft u vele klachten in uw mond. Dan kunt u zich laten verwijzen worden voor een uitgebreidere behandeling. U komt dan tijdelijk bij ons op de wachtlijst te staan, er zijn namelijk vanuit hele land vele personen die in aanmerking komen voor behandeling bij ons en waarbij het ook noodzakelijk is dat wij hen die zorg kunnen bieden. Zodra u aan de beurt bent ontvangt u per post een uitnodiging met het verzoek contact met ons op te nemen om een intake in te plannen.

De intake – bij het eerste bezoek zal de tandarts uw gebit onderzoeken en er wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk van het eigen gebit te behouden. De behandeling zal in de meeste gevallen bestaan uit tanden en kiezen vullen, tandsteen verwijderen, uitleg over de verzorging van uw gebit. Soms moeten er ook tanden of kiezen verwijderd worden. Mogelijk worden er röntgenfoto’s gemaakt. Indien noodzakelijk worden ontbrekende tanden en kiezen vervangen door een volledig of gedeeltelijke prothese. Stapsgewijs en in overleg met u worden deze problemen aangepakt. Als het niet duidelijk is, wat de tandarts precies met uw gebit wil doen, aarzel dan niet en vraag het hem/haar. Vraag ook na behandeling of u mag eten en of u misschien napijn kunt verwachten.

Voorwaarden voor behandeling

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde behandelt mensen die ernstig aan harddrugs, alcohol en-of medicijnen verslaafd zijn (of kortgeleden waren) en die volgens art. 2.7: lid 1 van de Zorgverzekeringswet recht hebben op bijzondere tandheelkundige behandeling. Indien u in aanmerking komt voor behandeling bij ons Centrum dient u te allen tijde verwezen te worden vanuit de landelijke verslavingszorg.

Brochures CBT

Brochure bezoekers CBT Brochure_prothese CBT

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat