Opname in kliniek JellinekMinnesota

Soms is een opname nodig in de kliniek van JellinekMinnesota in Amsterdam. Je stopt helemaal met drinken of met drugs gebruiken. Je lichaam moet daar aan wennen: dat heet ontgiften of afkicken. Tijdens het ontgiften blijf je op de detox-afdeling. Dit duurt gemiddeld één tot twee weken. Daarna blijf je zes weken in de kliniek. Daar begint het behandelprogramma van JellinekMinnesota.

Download folder Opname in de Kliniek JellinekMinnesota


12-stappenmodel

De behandeling is gebaseerd op het 12-stappenmodel. Tijdens de behandeling volg je de eerste drie stappen van de twaalf stappen. Je doet opdrachten die je helpen om te vertellen wat er echt aan de hand is. Je spreekt uit dat je een verslaving hebt. En dat je hulp nodig hebt. Dit is een goede basis voor je leven in herstel. De verdere stappen volg je in de zelfhulpgroepen, met begeleiding van een sponsor. Dat is iemand in herstel bij wie je altijd terecht kunt.

Bij de behandeling is het belangrijk om eerlijk te zijn en open te staan voor hulp. Ook is het belangrijk dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes en de gevolgen. En dat je wil veranderen.

Voor wie is een opname in de kliniek

Deze behandeling van JellinekMinnesota is voor mensen die elke dag drinken, drugs gebruiken of gokken. En voor mensen bij wie een andere behandeling niet genoeg geholpen heeft. Of voor mensen die meer psychische problemen hebben.

Een opname in de kliniek past bij jou als je:

  • Een matige tot ernstige verslaving hebt aan alcohol, drugs en/of gokken;
  • Helemaal wil stoppen met alcohol, drugs, gokken en roken;
  • Wil meedoen met het zelfhulpprogramma volgens het 12-stappenmodel;
  • Een vaste woonplaats hebt;
  • Nederlands spreekt.

Zo ziet een dag eruit

De behandeling in de kliniek is een intensieve behandeling van je verslaving. Dat betekent dat je in korte tijd hard werkt aan je herstel. Je bent een hele dag bezig met je behandeling, vijf dagen per week. Je blijft zes weken in de kliniek en gaat dan niet op verlof.

  • In de kliniek volg je drie groepsbijeenkomsten op een dag. Een counselor of psycholoog begeleidt deze bijeenkomsten. Onderdelen van de groepsbehandeling in de kliniek zijn lezingen, bewegingstherapie en sport. In de gespreksgroepen bespreken we ervaringen en opdrachten. En wat het betekent om een zinvol leven te hebben zonder verslaving (Acceptance and Commitment Therapy of ACT).Een counselor is jouw aanspreekpunt tijdens de behandeling.
  • Eens per week heb je een 1-op-1-gesprek met je counselor over hoe het gaat. En of de behandeling werkt.
  • Je hebt één keer tijdens de hele behandeling een familiegesprek: met je familie of dierbaren uit je omgeving.
  • Je bezoekt drie zelfhulpgroepen in de week. Dit is verplicht. Dit kun je ’s avonds en in het weekend doen.

Groepsgevoel

In de kliniek is er een groot groepsgevoel, omdat mensen hun gevoelens met elkaar delen en elkaar steunen. Niemand hoeft zich te schamen voor zijn/haar problemen. Dit groepsgevoel geeft mensen kracht en energie om beter te worden. Verder leer je meer over een verslaving en leer je je eigen valkuilen beter begrijpen.

Mannen en vrouwen zitten niet bij elkaar. Ze verblijven op verschillende afdelingen en krijgen behandeling in aparte groepen.

Na de behandeling: zelfhulpgroepen

De behandeling van JellinekMinnesota geeft je een goede basis voor een leven in herstel. Maar de echte verandering in jezelf gebeurt in de zelfhulpbijeenkomsten (praatgroepen) na de behandeling. Mensen die vaak naar bijeenkomsten van zelfhulpgroepen gaan, zoals de AA of de NA, herstellen beter dan mensen die dat niet doen.

Er zijn honderden zelfhulpgroepen in heel Nederland. Je kunt gratis en anoniem meedoen. Ook kun je je aansluiten bij de Community JellinekMinnesota. Deze groep is opgericht door vroegere cliënten van JellinekMinnesota, met als doel elkaar te steunen in de lastige tijd na de behandeling. De Community JellinekMinnesota organiseert elke maand een bijeenkomst en leuke groepsuitjes. Meer informatie vind je op www.samenherstellen.nl.

JellinekMinnesota recovery app

De JellinekMinnesota recovery app helpt terugval te voorkomen. Iedereen die de behandeling goed heeft doorlopen, kan de app gebruiken. Met deze app kun je overal in Nederland steun in de buurt vinden.

Aanmelden of vragen

Bij JellinekMinnesota krijg je hoop op een ander leven. Een leven zonder verslaving. Zet vandaag nog de eerste stap en meld je aan. Wij gunnen je een mooi leven. Gun het jezelf ook.

Lees hier hoe je je aanmeldt. Heb je nog vragen, bel dan 088-505 1220. Wij helpen je graag.

Download folder Opname in de Kliniek JellinekMinnesota