Zelfhulpgroepen

In een zelfhulpgroep zitten mensen die hetzelfde meemaken als jij. Iedereen is in herstel van een verslaving. In een zelfhulpgroep praten mensen over hun ervaringen. En ze ondersteunen elkaar.

  • Begeleiding door mensen in herstel, dus niet door een behandelaar
  • Meedoen is gratis en anoniem
  • De groepen zitten overal in Nederland en in het buitenland

Een zelfhulpgroep (praatgroep) bezoeken is nodig om het leven zonder verslaving vol te houden. De behandeling volgens het 12-stappenmodel is een goede basis voor een leven in herstel. Je bezoekt drie keer per week een zelfhulpgroep. Maar de echte verandering in jezelf gebeurt in een zelfhulpgroep na de behandeling. In de behandeling begin je met de eerste drie van de twaalf stappen. In de zelfhulpgroep volg je alle twaalf stappen.

Beter herstel met zelfhulpgroep

Omdat je de behandeling helemaal volgt, werkt de behandeling van je verslaving het beste. Mensen die vaak naar bijeenkomsten van zelfhulpgroepen gaan, herstellen beter dan mensen die dat niet doen. In een zelfhulpgroep krijg je namelijk veel steun van de groep. In de zelfhulpgroep leer je snel nieuwe mensen kennen. Zij helpen je om elke dag te kiezen om niet te drinken, drugs te gebruiken of te gokken.

Sponsor

Je kunt iemand uit de zelfhulpgroep vragen om je sponsor te worden. Dat is iemand in herstel die verder in het 12-stappenprogramma is dan jij. Een sponsor heeft zelf ook de twaalf stappen doorlopen. Bij je sponsor kun je altijd terecht. Hij/zij helpt je bij de twaalf stappen.

Deze zelfhulpgroepen zijn er

Er zijn verschillende zelfhulpgroepen. Voor mensen met een verslaving, maar ook voor hun familie of vrienden. De bekendste zelfhulpgroepen die werken met de twaalf stappen zijn de Anonieme Alcoholisten (AA) en Anonieme Verslaafden (NA).

Zelfhulpgroepen in Nederland: