Zelfhulpgroepen

Als je kiest voor een behandeling bij JellinekMinnesota, dan kies je voor een nieuwe levensstijl. Je leeft een ‘leven in herstel’ waarin je iedere dag opnieuw besluit om niet te drinken, te gebruiken of te gokken. Tijdens de behandeling werk je aan een deel van de 12 stappen. Na de behandeling doorloop je alle 12 stappen in de zelfhulpgroepen onder begeleiding van een sponsor. Onze behandeling is een opstap naar de daadwerkelijke verandering die je doormaakt in de zelfhulpgroepen na de behandeling.

Zelfhulpgroepen in het kort

De 12 stappen-zelfhulpgroepen spelen een onmisbare rol in je leven in herstel. Een zelfhulpgroep bestaat uit lotgenoten die allemaal leven in herstel. Ze wisselen ervaringen uit en ondersteunen elkaar in het herstel. De groep wordt begeleid door lotgenoten; er is dus geen professionele begeleiding. De groepen zitten door heel Nederland en in het buitenland. Deelname is gratis en anoniem. Tijdens de behandeling bezoek je drie keer per week een zelfhulpgroep, zodat je hier snel vertrouwd mee raakt. De zelfhulpgroepen geven je een nieuw netwerk in je eigen woonomgeving. Hier begint je echte herstel. De groep geeft je de steun en de kracht om te herstellen van je verslaving.

Sponsor

In de zelfhulpgroepen kun je iemand vragen je sponsor te worden. Een sponsor is een herstellende verslaafde die al verder in het 12-stappenprogramma is dan jij. Bij hem of haar kun je terecht met problemen die misschien te persoonlijk zijn om met de groep te delen. Nog belangrijker is dat een sponsor je helpt met het doorlopen van de 12 stappen.

Welke zelfhulpgroepen zijn er?

Er zijn verschillende zelfhulpgroepen. Voor verslaafde mensen, maar ook voor de directe omgeving van verslaafde mensen zoals ouders, partners, familieleden en vrienden. Bekende voorbeelden van 12-stappenzelfhulpgroepen zijn de Anonieme Alcoholisten (AA) en Anonieme Verslaafden (NA).

Hieronder vind je een lijst met zelfhulpgroepen in Nederland:

Stoppen doe je zelf, maar niet alleen!

Wij helpen je graag. Bij JellinekMinnesota krijg je hoop op een ander leven. Een leven zonder verslavende middelen of gokken. Zet vandaag nog de eerste stap en meld u aan. Wij gunnen je een mooi leven. Gun ’t jezelf ook.