High Care Detox Amsterdam

Soms is het moeilijk om zelf te stoppen met het gebruik van drugs of alcohol of heb je medische begeleiding nodig. Dan is het mogelijk om te ontgiften via een detox. Tijdens een detox stop je met de drugs of alcohol die je gebruikt. Een detoxopname duurt gemiddeld 1-2 weken.

Wat is de High Care Detox (HCD)?

Tijdens de high care detox krijg je begeleiding bij het lichamelijk ontgiften van drugs of alcohol. High care geeft de heftigheid van jouw verslaving aan. Deze detox is gericht op mensen waarbij de kans op bijwerkingen gedurende het ontgiften groter is en extra medische ondersteuning nodig hebben. Bij een high care detox verblijf je ook ‘s nachts in de kliniek. Uit veiligheidsoverwegingen mag je de afdeling niet verlaten.

De duur van het verblijf op de high care detox is afhankelijk van de drugs of alcohol dat je gebruikt, gemiddeld 1-2 weken. De behandeling heeft als doel om ondersteuning, begeleiding en medische zorg te bieden. De artsen en verpleegkundigen houden jouw lichamelijke conditie goed in de gaten.​​

Let op! Alle behandelingen bij Jellinek zijn rookvrij. Tijdens de high care detox is het ook niet toegestaan om te roken. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Dan krijg je hier tijdens de detox hulp bij. 

Opbouw van de High Care Detox

Eerste dag High Care Detox

De eerste dag van de high care detox begint met een gesprek met een arts en een verpleegkundige. Zij voeren verschillende medische controles uit, zoals een bloeddrukcontrole en een blaas- en urinetest. Ook wordt er uitleg gegeven over je behandeling na de detox. Als het nodig is krijg je medicijnen om problemen van het ontgiften te verminderen en bijwerkingen te voorkomen. Ook wordt het doel van ontgiften besproken.

Na het opnamegesprek krijg je een rondleiding over de afdeling. De afdelingsregels worden met je doorgenomen en je krijgt het programma van de week.

Vervolg High Care Detox

Je krijgt je eigen kamer, met toilet en douche. In de centrale huiskamer kan je tv kijken, radio luisteren en gebruik maken van de computer. Het gebruik van je eigen telefoon is toegestaan, behalve tijdens programmaonderdelen, de maaltijden en de nacht.

De detox richt zich voornamelijk op veilig ontgiften. Er zijn overdag verschillende groepsbijeenkomsten, zoals een dagopening, een dagafsluiting, gezamenlijke maaltijden en opdrachten gericht op motivatie, voorlichting en je naasten. Tijdens de groepsgesprekken wordt er ook gesproken over hoe om te gaan met spanning of trek en over slapen. Het rooster van dat moment krijg je als je in de kliniek komt. Een vaste dagindeling ondersteunt jouw herstel en helpt je om in een gezonder ritme te komen en regelmaat te leren waar dit nodig is.​

Vervolgbehandeling

Voordat je aan de detox begint is er besproken welke vervolgbehandeling je gaat volgen of dit wordt tijdens je opname op de High Care Detox samen bepaald.

De locatie en de duur van de detox hangt af van:

  • De drugs of alcohol die je gebruikt
  • De ernst van je verslaving
  • Je lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Je sociale omgeving, zoals vrienden en familie

Locatie

Vlaardingenlaan 5, Amsterdam