Dagbehandeling

De dagbehandeling is een intensieve behandeling voor jouw verslaving. Je leert om langere tijd te stoppen met alcohol en drugs en jouw leven op een andere manier in te richten.

Dagbehandeling in het kort

De dagbehandeling start met een aantal voorbereidende gesprekken. Hierin krijg je uitleg over het behandelprogramma en wordt het behandelplan met jou doorgenomen.
Hierna volgt een detox. Het is noodzakelijk dat je ontgift bent als je met de dagbehandeling start. Het ontwennen van een verslaving heet in medische termen detoxificatie. Dit gebeurt tijdens een opname van ongeveer 1 week op de detoxafdeling van Jellinek in Amsterdam of Utrecht. Als het medisch verantwoord is, kun je poliklinisch ontgiften. Je ontgift dan thuis met ambulante medische begeleiding vanuit Jellinek.

Dagprogramma

Na de detox volg je 3 of 4 dagen per week een dagprogramma met onderdelen als cognitieve gedragstherapie, psycho-educatie, sociale vaardigheidstraining en emotieregulatie-training. Het behandelprogramma vindt plaats in een groep van 6 tot 12 personen.

Individuele gesprekken

De voortgang van jouw behandeling bespreek je met jouw behandelaar. Zo nodig wordt de hulp ingeroepen van het ‘dubbeldiagnoseteam’ van Jellinek. Dit team is gespecialiseerd in de behandeling van psychische klachten bij verslavingsproblemen. Er is ook aandacht voor eventuele bijkomende problemen. Er wordt met jou in kaart gebracht op welke levensgebieden ondersteuning nodig is (dagbesteding, financien, werk, sociale relaties). Je krijgt 3 of 4 dagen per week intensieve hulp voor jouw verslaving. De dagbehandeling duurt in totaal 12 weken en wordt aangeboden in Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Hilversum.

Na de behandeling

Na het afronden van de behandeling volgt een nazorgprogramma. Dit helpt je om vast te houden wat je hebt geleerd.

Voor wie is de dagbehandeling?

Mensen met ernstige verslavingsproblemen die daarnaast kampen met andere sociaal maatschappelijke problemen (bijv. gebrek aan zinvolle daginvulling, beperkt steunend netwerk). Meestal zijn er eerder pogingen gedaan om het middelengebruik te veranderen, maar was de hulp daarbij niet intensief genoeg.

Zet de eerste stap

Jellinek helpt je om weer grip te krijgen op uw gebruik. Zet de eerste stap naar een gezond leven en meld je aan voor een behandeling. Wil je liever persoonlijk contact, bel dan 088 505 1220.