5 vragen aan Wendy | Projectleider naasten

Vraag 1: Wat zijn de voordelen van e-health?
Het prettige van e-health is dat het altijd kan, vanuit huis, op eigen tempo en anoniem. Dit maakt het heel flexibel en toegankelijk voor iedereen. Daarnaast is er een forum waar contact gezocht kan worden met lotgenoten en kan men er een dagboek bijhouden. De filmpjes die helpen om uitleg te geven of een situatie te schetsen maken het geheel afwisselend en heel duidelijk.

Vraag 2: Welke rol speelt e-health in jouw werk?
E-health speelt een steeds belangrijkere rol in mijn werk. Bij Jellinek bieden we mensen met verslavingsproblemen zo goed mogelijke zorg en behandeling. Maar verslavingsproblemen beïnvloeden vaak ook de omgeving. Zo spreken we ouders, partners, broers en zussen of andere betrokkenen die last hebben van boosheid, verdriet, wanhoop, schaamte of schuldgevoelens. Dat kan een behoorlijke belasting geven en daarom bieden we bij preventie themabijeenkomsten, trainingen en coaching voor naasten. Dit doen we vanuit Amsterdam, Utrecht en Amersfoort en dus ook online, via samennuchter.nl. Samen Nuchter is een online platform dat gebaseerd is op CRAFT. CRAFT is een bewezen effectieve methode. Er is een informatief stuk met filmpjes en opdrachten, een dagboek en een forum. Het is toegankelijk voor iedereen, de persoon met verslavingsproblemen hoeft dus niet bij ons in behandeling te zijn.

Vraag 3: Hoe werkt Samen Nuchter?
Samen Nuchter is een online platform voor naasten van mensen met verslavingsproblemen. Het maakt niet uit wat voor verslaving er speelt en of het gaat om een kind of een partner, verslaving heeft in veel situaties hetzelfde effect. Onderwerpen als grenzen stellen en omgaan met vertrouwen zijn voor bijna iedereen herkenbaar. Als het niet lukt om onze bijeenkomsten te bezoeken, of als je niet in onze regio woont, kun je altijd ook online aan de slag. Samen nuchter geeft adviezen hoe om te gaan met de lastige situaties die horen bij verslavingsproblematiek. Om die adviezen goed op te kunnen volgen is het belangrijk dat je ruimte hebt, dus niet zelf belast bent met psychische klachten, dat er regelmatig contact is en dat er geen sprake is van acuut gevaar of een gewelddadige relatie, want dan zou veiligheid de eerste prioriteit moeten zijn en kan het veranderen van gedrag risico’s met zich meebrengen.

Vraag 4: Hoe reageren deelnemers op Samen Nuchter?
Men benoemt meer regie te krijgen over het eigen leven, effectiever te communiceren, vaardigheden te ontwikkelen om met lastige situaties om te gaan en de persoon met verslavingsproblemen meer en effectiever te kunnen motiveren naar hulp. In veel gevallen zorgt Samen Nuchter ervoor dat de stap naar hulpverlening gezet wordt. Daarnaast kunnen mensen steun vinden op het forum.

Vraag 5: Welke toekomst zie jij voor online (of blended) hulp?
Het is natuurlijk prachtig dat we met een online programma een grote doelgroep kunnen bereiken die we anders niet kunnen helpen. Dit omdat ze te ver weg wonen, slecht ter been zijn of om andere redenen niet naar ons toe kunnen of willen komen. Daarnaast is het zo dat we steeds meer digitaliseren, dus dat mensen steeds meer online doen en zelfhulp vaak een eerste stap is. Met een online platform kun je altijd een vraag stellen op het forum of informatie teruglezen.

In een behandeltraject kan online hulp ook zinvol zijn. Het mooiste zou zijn als we ook in de hulp voor naasten een blended variant maken waarbij fysiek contact gecombineerd kan worden met een online handboek met achtergrondinformatie, een forum met lotgenotencontact of toegang tot een database met behulpzame informatie. Ik kan me ook voorstellen dat het fijn is om na een tijdje nog eens terug te kunnen kijken, actief te blijven op een forum of je dagboek wat langer bij te houden. Naasten hebben vaak maar kort hulp nodig en kunnen met online hulp wellicht wat langer een vinger aan de pols houden zonder een hulpverlener erbij.

Zo behandelen we niet intensiever dan nodig en bieden we tools om het zelf te doen en goed voor jezelf te blijven zorgen. Dat zou ik alle naasten gunnen!