Vraag & Antwoord

Welke onthoudings verschijnselen treden er op als je stopt met heroïne?

De onthoudingsverschijnselen van heroïne treden al snel op. De eerste symptomen verschijnen binnen een aantal uur na de laatste toediening, de 2e en 3e dag zijn ze op zijn hevigst. Na 4 tot 6 dagen nemen ze langzaam in hevigheid af:

De symptomen zijn:

De hevigheid van de onthoudingsverschijnselen heeft te maken met de duur van de verslaving. Bij mensen die kort gebruiken zijn de onthoudingsverschijnselen mild. Bij zwangere vrouwen kunnen onthoudingsverschijnselen tot de dood van de baby leiden.

Onthoudingsverschijnselen methadon

Ook bij methadon krijgen gebruikers onthoudingsverschijnselen. Methadon heeft een lange halfwaardetijd. Halfwaardetijd is de tijd waarbinnen de helft van de stof uit het bloed verdwenen is.

Bij opiaten met een lange Halfwaardetijd treden de onthoudingsverschijnselen later op maar houden ook langer aan. Bij methadon treden de verschijnselen niet na een aantal uur maar na een dag op. Na 5 tot 7 dagen zijn ze op zijn hevigst. In een periode van een tot 3 weken nemen de verschijnselen geleidelijk aan af (1).

In de op ontwenning gerichte hulpverlening worden de onthoudingsverschijnselen opgevangen met methadon. De methadon wordt dan in de loop van behandeling afgebouwd.

 

Bron:

1) Noorlander, E. Opiaten. In: Drugs en Alcohol, Gebruik, misbruik en Verslaving

 

Versie: juni 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat