Wat is HHC?

HHC (hexahydrocannabidinol) is een stof die lijkt op THC. Dat is de stof in cannabis (hasj of wiet) waar iemand high of stoned van wordt.

HHC wordt verkocht in gummies, vape-pennen of olie. We weten nog weinig over de effecten of risico’s.

HHC wordt in Nederland door niet zo veel mensen gebruikt. In het buitenland lijkt het wat meer gebruikt te worden. Dat kan komen omdat cannabis daar niet verkocht mag worden. HHC is in veel landen nog niet verboden.

Wat is HHC precies?

HHC is een stofje wat in hele kleine beetjes voorkomt in de cannabisplant. HHC is een cannabinoïde. Andere voorbeelden van cannabinoïden zijn THC en CBD.

De HHC die in gummies, vapes of andere producten, zoals HHC-olie zit, wordt (bijna) altijd in een laboratorium gemaakt.

Wat doet HHC met je?

De werking van HHC lijkt op die van cannabis. Maar we weten nog niet goed wat HHC precies doet in het lichaam. Dat komt omdat er nog bijna geen onderzoek naar is gedaan.

Veel informatie komt van ervaringen op internet. Mensen schrijven dat zij er een ontspannen gevoel van krijgen, net zoals bij wiet of hasj. Soms worden mensen ook moe en vallen sneller in slaap.

Vaak wordt gezegd dat HHC een minder sterk effect heeft dan wiet of hasj. Neemt iemand meer HHC (hogere dosering)? Dan kan het effect sterker aanvoelen.

Is HHC gevaarlijk? Wat weten we over de risico’s?

Winkels die HHC verkopen noemen het wel eens een alternatief voor cannabis. Maar over THC, de belangrijkste stof in cannabis, weten we veel meer. Daar is al veel onderzoek naar gedaan.

Het effect van HHC kan erg sterk zijn. Dat ligt er ook aan hoeveel iemand neemt. Neemt iemand een hoge dosering? Of is die persoon heel gevoelig voor de stof? Dan kan het voor vervelende effecten zorgen.

Bijwerkingen die vaak worden genoemd zijn:

  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Slappe spieren
  • Lage bloeddruk, flauwvallen
  • Gevoelens van angst, onrust (paranoia of bad trip)
  • Droge mond

In een cannabisplant zitten ook nog heel veel andere stoffen. Sommige onderzoekers denken dat die samenwerken met elkaar. Dat heet het entourage effect. Dat is bij producten met HHC niet zo.

Is HHC te zien bij een drugstest?

HHC zal bij de meeste drugstests, zoals een urine-, speeksel- of zweettest een uitslag geven dat er THC is gevonden. Dit komt omdat de stof erg lijkt op THC. De stof HHC zelf wordt dus niet gevonden in deze tests (daar is een onderzoek in het laboratorium voor nodig), maar de uitslag zal alsnog positief zijn.

Omdat er nog bijna geen onderzoek naar is gedaan weten we nog niet goed hoe lang HHC in het lichaam blijft. Misschien is dat net zo lang als de aantoonbaarheid van cannabis, maar dat weten we nog niet zeker.

HHC en de wet

HHC is in Nederland legaal. In sommige andere landen in Europa is het wel verboden.