Vraag & Antwoord

Is minder roken beter dan veel roken?

Minder roken maakt het risico op longziekten en longkanker kleiner dan bij veel roken. Er zijn minder ontstekingen van de bronchiën en longcellen staan minder bloot aan kankerverwekkende stoffen. Het risico wordt echter niet weggenomen.

Het risico op hart- en vaatziekten neemt echter maar beperkt af. Het blijkt dat ook bij het roken van 1 – 5 sigaretten per dag het risico op hart- en vaatziekten nog steeds flink verhoogd is ten opzichte van helemaal niet roken. Er is dus geen ‘veilig’ maximum aantal sigaretten dat je per dag kunt roken om het risico op hart- en vaatziekten te vermijden. Ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk.  Dit toont aan dat het beter is om te stoppen met roken, dan om te minderen met roken. Alleen door het stoppen met roken kan het risico op hart- en vaatziekten en beroertes significant worden verminderd (1).

Minder roken is in veel gevallen geen goede keuze. Onderzoek maakt duidelijk dat mensen die gaan minderen in ieder geval in het begin anders gaan roken. Zij roken intensiever, nemen meer trekjes en inhaleren dieper. Per sigaret krijgen ze dan toch veel schadelijke stoffen binnen. Ook blijkt dat mensen het minder roken vaak niet volhouden. Uit onderzoek blijkt dat slechts 20% van de rokers die probeert te minderen, dit langdurig volhoudt (2).

Al met al kunnen we dus zeggen dat minder roken op gezondheidsgebied maar beperkte voordelen heeft. Het is beter om helemaal niet te roken.

Bron:

  1. Hackshaw Allan, Morris Joan K, Boniface Sadie, Tang Jin-Ling, Milenković Dušan. Low cigarette consumption and risk of coronary heart disease and stroke: meta-analysis of 141 cohort studies in 55 study reports BMJ 2018; 360 :j5855
  2. Lichte sigaretten vallen zwaar tegen, Stichting Volksgezondheid en Roken; november 1999

 

Versie: maart 2020

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat