Vraag & Antwoord

Is alcohol goed voor de nachtrust?

Nee, alcohol is niet goed voor de nachtrust.

Iemand die heeft gedronken kan sneller in slaap vallen vanwege de verdovende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen worden ook eerder wakker wanneer ze alcohol gedronken hebben.

Iemand die gedronken heeft en wel veel uren geslapen heeft, is echter wel een stuk minder uitgerust dan iemand die niet gedronken heeft en hetzelfde aantal uren heeft geslapen. De kwaliteit van de slaap is namelijk een stuk minder goed dan de kwaliteit van een nacht slaap zonder alcohol, waardoor een persoon een stuk minder uitgerust is.

REM-slaap

Dit komt doordat alcohol de REM-slaap onderdrukt (REM staat voor rapid eye movement). Slaap bestaat uit verschillende stadia. EĂ©n van deze stadia is de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap dromen we, zijn de spieren volledig ontspannen en wordt de informatie en de emoties van de dag door de hersenen verwerkt. Het REM-slaap deel bedraagt 15% van de periode waarin we slapen. Wanneer de REM-slaap onderdrukt wordt heeft dat dus gevolgen voor de fitheid van een persoon.

Met alcohol vallen we dus wel eerder in slaap maar worden we eerder wakker. Bovendien is de kwaliteit van de slaap is duidelijk minder.  Met alcohol rust iemand dus minder goed uit.

 

Versie: januari 2016

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat