Verslag over een soa-zelftest

HELP! Waar doe ik nu een soa-test?

Door corona is je leven nu waarschijnlijk even helemaal anders geworden. Geen feestjes, festivals, fysieke colleges, maar Houseparty en blokken op de woonkamerbank. Ook in de medische wereld verloopt alles nu anders. Onder andere GGD zet zich op verschillende plekken in tegen de verspreiding van de ziekte. Maar ook huisartsen zijn drukker dan normaal. Dit zorgt voor minder faciliteiten en mankracht voor andere zaken. Waar moet je dan heen als je in deze tijd toch graag een soa-test wil laten doen? Om de druk te verminderen (en thuis te blijven) kun je er voor kiezen om een thuistest te doen. LOS testte voor jullie de soa-thuistest van Soapoli-online.

Welke test moet ik kiezen?

Het blijft altijd het beste om eerst contact te zoeken met je huisarts. Zij kunnen je het beste informeren over welke test geschikt is, waar in het lichaam getest moet worden en na hoeveel tijd de soa-test uitgevoerd kan worden. Ook kan de huisarts je adviseren in het waarschuwen van anderen, mocht je test positief zijn. Ben je heel bezorgd of heb je veel last van klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Wil of kan je niet naar de huisarts voor een test? Dan kun je kijken naar de mogelijkheid van een soa-thuistest. Een betrouwbare site met betrouwbare zelftesten is soapoli-online. Waarom is dit betrouwbaar? De test wordt onderzocht door een laboratorium. Er zijn ook zelftesten op de markt waarbij je de uitslag zelf gelijk kan aflezen maar deze laten vaak een verkeerde uitslag zien.
Voor je een soa-thuistest bestelt, kan het handig zijn om de testwijzer van soapoli-online te doen https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer. Hierin wordt ook duidelijk aangegeven vanaf wanneer je kan testen. Dat kan namelijk niet al de dag nadat je seks hebt gehad, meestal moet je minimaal twee weken wachten.

Soapoli-online verkoopt verschillende soorten testen, die je kan gebruiken voor vagina, anus, keel en ook eentje die je urine test. De test kan alleen op het lichaamsdeel gebruikt worden waarvoor ze gemaakt zijn.

LOS test voor jullie de soatest voor chlamydia: vaginaal voor vrouwen en de urine-test voor mannen! We nemen jullie stap voor stap mee in het hele proces.

Hoe gaat het bestellen?

Net alsof je online kleding bestelt, vul je je naam en adresgegevens in. Dit wordt alleen gebruikt zodat het pakketje bij jou thuis kan worden bezorgd. Vul ook je geslacht en geboortedatum in, dit is voor het inzien van de uitslag. Je test blijft anoniem en je gegevens worden 6 weken na je bestelling verwijderd.

Wil je het liever niet thuis ontvangen? Dan kun je het pakketje laten bezorgen bij een postNL-punt en ophalen bij het doen van je boodschappen. Dan hoef je ook niet vaker de deur uit!

En dan is er nog een andere optie: soapoli-online werkt samen met een aantal apotheken. In Utrecht is dat Apotheek Koert. Je hoeft zelfs niet eens te zeggen om welke test het gaat: de testen hebben een nummercode die je aan de baliemedewerker kan doorgeven. Dus wil je het dezelfde dag nog in huis hebben, kun je het ook daar ophalen.

 

Wij lieten het pakket bij ons thuis bezorgen. Het pakketje past in de brievenbus en is neutraal; niemand kan zien dat dit van soapoli-online komt.

 

In de doos zitten onze tests. Ééntje om urine te testen (voor degenen met een penis) en ééntje om een swap van de vagina te nemen. Ook zit er een document in met instructies voor onze tests en het opsturen naar het lab. Lees deze zorgvuldig! Op dit document staat ook je persoonlijke code die je nodig hebt voor de uitslag.

 

Bovenstaand de twee varianten die wij testen. Eigenlijk is er maar één verschil, en dat is de inhoud van de test zelf. Deze bevat een buisje met een gele dop en een pipetje óf een wattenstaafje.

Hoe gaat het afnemen?

Het afnemen gaat een beetje verschillend, afhankelijk van de soort test en of je een vagina of een penis hebt. De instructies zitten gewoon bij de test. Het is erg belangrijk deze eerst goed door te nemen, zodat je niet een stap overslaat. Er staan op de website ook handige (geanimeerde!) filmpjes die je kan bekijken! Zorg er voor dat je de test doet op een moment waarop je vrij snel daarna het pakket op kan sturen.

Vaginale test: Voor deze test moet je het meegeleverde wattenstaafje inbrengen en even kort ronddraaien. Vervolgens moet je, terwijl je het staafje vast hebt, voorzichtig het buisje opendraaien om het staafje erin te doen. Best een opgave, want in het buisje zit een vloeistof die er niet uit mag lekken! Gelukkig zit er een houdertje bij, die we pas achteraf vonden… Zo hebben wij ook ervaren dat instructies ervoor zijn om te lezen. Net zoals de handleiding van een IKEA-kast.

Urine test: Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer een wattenstaafje in de penis te brengen… Ben je in het bezit van een piemel, kun je je urine opvangen in bijvoorbeeld een schoon jampotje (of een kopje wat je goed afwast hierna) en met het pipetje in het buisje gooien.

Alles er mooi in? Dan draai je het buisje dicht, plak je de sticker met barcode erop van de bijgeleverde brief en pak je alles in volgens de instructies. De barcode is erg belangrijk, want hiermee wordt anoniem jouw testuitslag aan jou gekoppeld!

Hoe moet ik het pakketje terugsturen?

Terugsturen kan via een postNL punt, maar ook gewoon via een brievenbus. Je krijgt een speciale envelop die je hiervoor kan gebruiken.

Hoe krijg ik de uitslag?

Op de pakbon staat een persoonlijke code. Daarmee kun je inloggen op de website. In principe kun je twee dagen nadat je test is aangekomen in het lab de uitslag zien. Dit kan nu, vanwege corona, iets vertraagd zijn.

Let op! Is de test positief? Dan verschilt het vervolg afhankelijk van op welke soa je hebt getest. Voor de behandeling van de meeste soa’s kan soapoli-online de medicatie verschaffen. Voor sommigen moet dit via je huisarts. Voor het uitschrijven van het recept wordt een bedrag gerekend (maar vanwege corona is dat tot onbepaalde tijd gratis om de druk op huisartsenposten te verminderen! Je hoeft alleen voor de medicatie zelf te betalen). Je kan de rekening van de medicijnen ook naar je zorgverzekering sturen, afhankelijk van je polis kan dit vergoed worden.

 

We willen soapoli-online heel hartelijk bedanken voor het meewerken aan dit artikel!