Seks & zwangerschap

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Welke invloed heeft drugs op seks en zwangerschap?

Klik op de link om naar ons interactieve klikschema te gaan:

Drugs, seks en zwangerschap*

Wat is chemseks en wat is het hulpaanbod voor chemseks?

Chemseks

Chemseks – of Party and Play – is een specifieke soort seks onder invloed: vaak worden meerdere mannen uitgenodigd – bijvoorbeeld via hookup apps – voor een langdurige sessie. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een upper zoals MDMA (XTC), cocaïne, mefedron of (meth)amfetamine (ook bekend als T of Tina). Dit wordt soms gecombineerd met downers zoals GHB, ketamine of alcohol. Ook worden soms tegelijkertijd poppers en/of erectiemiddelen gebruikt.

Condoomgebruik tijdens chemseks is niet vanzelfsprekend, wat de kans op soa en hiv aanzienlijk verhoogt. PrEP kan bescherming bieden tegen hiv. Condooms blijven de beste manier om andere soa te voorkomen. Bij extremere seks, zoals fisten, en bij het delen van toys kan bloedcontact optreden wat de kans op overdracht van Hepatitis C verhoogt. Voor meer informatie over het voorkomen van Hepatitis C zie nomoreC.nl.

Chemseks is lastig om gecontroleerd en voorzichtig te doen. Gebruikers kunnen de kans op schade beperken met de volgende tips:

 • Door combinatiegebruik te vermijden i.v.m. onvoorspelbare gevolgen; hou het bij één drug.
 • Door voorafgaand aan een sessie goed te eten en te slapen en na afloop tijd in te plannen om te herstellen. En door niet te lang door te gaan; als iemand slaap mist draagt dit sterk bij aan de kater. Slaaptekort kan ook erg veel invloed hebben op het humeur de volgende dagen.
 • Door voldoende water te drinken tijdens een sessie, maar op te passen met de combinatie MDMA en water. Een glas water per uur is een goede richtlijn.
 • Door goed af te koelen en vooral op te passen met isolerende kleding als latex en rubber i.v.m. het risico op oververhitting. Uppers zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur. Dit kan op zichzelf gevaarlijk zijn, en de kans op oververhitting neemt toe.
 • Door na te denken over de manier waarop je drugs inneemt. Slikken is minder riskant dan snuiven i.v.m. het verslavingsrisico. Injecteren (slammen) is bijzonder risicovol. En door geen snuifbuizen of naalden met elkaar te delen.
 • Door condooms, PrEP en veel glijmiddel te gebruiken.
 • Door zich regelmatig te testen op soa en hiv.
 • Door niet te vaak chemseks te doen, en tussendoor ook seks zonder drugs te hebben om afhankelijkheid te voorkomen.

Hulp

Chemseks hulpaanbod

Wil je praten over jouw ervaringen met chemseks? Of wil je informatie over chems of andere hulp met stoppen en/of minderen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om professionele hulp te krijgen:

 • Chemseks spreekuur van de GGD Amsterdam
 • Bel de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag van 8:30 tot 17:00.
  Laat je naam en vraag achter; tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.
 • Chat over chemseks met Mainline, elke dag tussen 11:00 en 17:00. Voor meer informatie over supportavonden en (telefonische) bereikbaarheid, klik hier.
 • Mail pink@unity.nl voor vrijblijvend advies.
 • Vraag bij de Regenboog groep om een gesprek met een chemseks coach.

Meetings voor mensen die willen praten met lotgenoten of met mensen die zijn gestopt of proberen te minderen met chemseks:

Overige hulp

 

Versie: december 2020