Cannabis / wiet en hasj: Seks en zwangerschap

Ben je benieuwd naar het effect van cannabis / wiet en hasj op seks en zwangerschap? Hieronder lees je alle vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis / wiet en hasj op seks en zwangerschap. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over cannabis / wiet en hasj Informatie over andere middelen

 

Welke invloed heeft drugs op seks en zwangerschap?

Klik op de link om naar ons interactieve klikschema te gaan:

Drugs, seks en zwangerschap*

Wat is chemsex en wat is het hulpaanbod voor chemseks?

Chemsex

Chemsex – of Party and Play – is een specifieke soort seks onder invloed: vaak worden meerdere mannen uitgenodigd – bijvoorbeeld via hookup apps – voor een langdurige sessie. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een upper zoals MDMA (XTC), cocaïne, mefedron (4-MMC), 3-MMC, speed of methamfetamine (ook bekend als T of Tina). Dit wordt soms gecombineerd met downers zoals GHB, ketamine of alcohol. Ook worden soms tegelijkertijd poppers en/of erectiemiddelen (zoals viagra) gebruikt.

Condoomgebruik tijdens chemsex is niet vanzelfsprekend, wat de kans op soa en hiv veel groter maakt. PrEP kan bescherming bieden tegen hiv. Condooms blijven de beste manier om andere soa te voorkomen. Bij extremere seks, zoals fisten, en bij het delen van toys kan bloedcontact optreden wat de kans op overdracht van Hepatitis C verhoogt. Voor meer informatie over het voorkomen van Hepatitis C, zie nomoreC.nl.

Kijk ook eens op deze site voor goede informatie over chemsex: chemsex.nl

Chemsex is lastig om gecontroleerd en voorzichtig te doen. Gebruikers kunnen de kans op schade beperken met de volgende tips:

  • Door combinatiegebruik te vermijden i.v.m. onvoorspelbare gevolgen; hou het bij één drug.
  • Door voorafgaand aan een sessie goed te eten en te slapen en na afloop tijd in te plannen om te herstellen. En door niet te lang door te gaan; als iemand slaap mist draagt dit sterk bij aan de kater. Slaaptekort kan ook erg veel invloed hebben op het humeur de volgende dagen.
  • Door voldoende water te drinken tijdens een sessie, maar op te passen met de combinatie MDMA en water. Een glas water per uur is een goede richtlijn.
  • Door goed af te koelen en vooral op te passen met isolerende kleding als latex en rubber i.v.m. het risico op oververhitting. Uppers zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur. Dit kan op zichzelf gevaarlijk zijn, en de kans op oververhitting neemt toe.
  • Door na te denken over de manier waarop je drugs inneemt. Slikken is minder riskant dan snuiven i.v.m. het verslavingsrisico. Injecteren (slammen) is bijzonder risicovol. En door geen snuifbuizen of naalden met elkaar te delen.
  • Door condooms, PrEP en veel glijmiddel te gebruiken.
  • Door zich regelmatig te testen op soa en hiv.
  • Door niet te vaak chemsex te doen, en tussendoor ook seks zonder drugs te hebben om afhankelijkheid te voorkomen.

Hulp

Chemsex hulpaanbod

Wil je praten over jouw ervaringen met chemsex? Of wil je informatie over chems of andere hulp met stoppen en/of minderen?
Alle informatie die je nodig hebt kun je hier vinden: chemsex.nl

Er zijn verschillende mogelijkheden om professionele hulp te krijgen.

Overige hulp

 

Versie: december 2023

Wat zijn de risico’s van cannabis bij zwangerschap?

Bekijk ook de interactie drugs en zwangerschap over cannabis.

Cannabis passeert de placenta en kan zo de vrucht beïnvloeden. De effecten van cannabis op de ongeboren vrucht zijn moeilijk aan te tonen, omdat gebruikers ook vaak tabak roken, drinken en soms ook andere drugs gebruiken.

Uit onderzoek blijkt dat cannabisgebruik niet leidt tot miskramen of aangeboren afwijkingen. Wel werd een klein effect gevonden op geboortegewicht. Dit effect is kleiner dan bij tabak. Bij opgroeiende kinderen van cannabis gebruikende moeders zijn kleine veranderingen in het functioneren van de hersenen gevonden.

Opgroeiende kinderen

In een onderzoek werden kinderen van gebruikende moeders gevolgd van geboorte tot jonge volwassenheid.

Tot 4 jaar scoorden kinderen normaal. Tussen 4 en 16 hadden zij lichte afwijkingen op testen voor geheugen, denken en aandacht en scoorden zij hoger op hyperactiviteit. Ook op latere leeftijd was er nog sprake van hyperactiviteit en aandachtsstoornissen. De ernst lijkt gerelateerd aan de mate van blootstelling aan cannabis in de baarmoeder. Deze effecten waren echter geringer dan bij moeders die tabak gebruikten (1,2).

Cannabis kan ook invloed hebben op andere fasen van in de zwangerschap: bevruchting, bevalling en het geven van borstvoeding.

Bevruchting

Cannabisgebruik kan zowel bij mannen als bij vrouwen leiden tot een verlaging van bepaalde hormonen die belangrijk zijn voor de voortplanting (1). Deze verlaging herstelt zich weer en is niet zo groot dat de vruchtbaarheid aangetast wordt.

Bevalling

Voor zover bekend levert het gebruik van cannabis geen complicaties op tijdens de bevalling. Maar aangezien cannabis vaak wordt gerookt met tabak kan dit wel enkele gevolgen hebben voor de bevalling.

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die tabak roken twee keer zoveel kans hebben op een miskraam. Nicotine beschadigt de placenta. Hierdoor krijgt het kind tijdens de zwangerschap minder voedingstoffen, waardoor de groei trager is. Kinderen van moeders die roken, wegen vlak na de bevalling vaak ook minder dan kinderen van moeders die niet roken tijdens de zwangerschap.

Wiegendood

In sommige onderzoeken wordt een verband gelegd tussen het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap en een verhoogde kans op wiegendood. Het is echter niet duidelijk of dit wordt veroorzaakt door de cannabinoïden of door andere factoren die te maken hebben met het gebruik van cannabis zoals het roken van tabak.

Borstvoeding

Cannabis komt ook in de moedermelk terecht. Over de effecten hiervan op het kind zijn geen eenduidige resultaten.

Het ene onderzoek zegt, dat het schadelijk effect heeft op het kind (dit is meestal onderzoek, dat gebaseerd is op dierexperimenteel onderzoek). Uit ander onderzoek (vaak epidemiologisch) blijkt dat de gevaren meevallen. Als het al effect heeft op het kind, verdwijnen deze effecten na verloop van tijd weer.

Ondanks tegenstrijdige aanwijzingen wordt het afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding cannabis te gebruiken.

Bronnen:

  1. Vervaeke, H. Tripmiddelen cannabis In: Drugs en Alcohol, gebruik, misbruik en verslaving (2008)
  2. Brink, W. Justiële verkenningen 2006

 

Versie: januari 2021

Heeft softdrugsgebruik ouder invloed op ontwikkeling kind?

Mensen die softdrugs (cannabis) gebruiken, zijn over het algemeen minder vruchtbaar. Dit betekent dat de kans kleiner is dat ze een kind verwekken. Dit komt omdat de spermacellen langzamer zwemmen, en omdat er minder spermacellen aangemaakt worden. De spermacellen die tot bevruchting en ontwikkeling van het kind leiden, zijn wel gezond. Daar heeft cannabisgebruik gelukkig geen invloed op.

Wanneer het kind eenmaal verwekt is, is het vooral belangrijk dat de moeder geen cannabis gebruikt. Het cannabisgebruik van de vader maakt dan niet uit voor de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Het feit dat hij cannabis heeft gebruikt voor of rond de bevruchting, heeft geen invloed gehad op de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Het opgroeien in een omgeving waarin de vader voortdurend onder invloed is van cannabis, kan natuurlijk wel invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.

 

Versie: juli 2020

Kan cannabis voor een onregelmatige cyclus zorgen?

Het is inderdaad zo dat cannabis de menstruatie-cyclus van vrouwen kan beïnvloeden. Cannabis stimuleert het hormoon prolactine. Wanneer het prolactine verhoogd is, kan de menstruatie uitblijven. Het is vaak moeilijk te zeggen of cannabis de reden is van de verstoorde cyclus, omdat er veel verschillende redenen zijn voor uitblijvende menstruatie (stress, hormonale afwijkingen etc).

Als je een erg onregelmatige cyclus hebt, raden we je aan om naar de huisarts te gaan. Bekijk met de huisarts hoe ernstig de klachten zijn en of vervolgonderzoek nodig is (prolactine kan eventueel worden bepaald in het bloed).

 

Versie: juli 2020