Ayahuasca / DMT: Seks en zwangerschap

Ben je benieuwd naar het effect van ayahuasca / DMT op seks en zwangerschap? Hieronder lees je alle vragen en antwoorden over het gebruik van ayahuasca / DMT op seks en zwangerschap. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over ayahuasca / DMT Informatie over andere middelen

 

Kan ik DMT of ayahuasca gebruiken als ik zwanger ben?

DMT

Het is onbekend of het roken van DMT gevolgen heeft voor de zwangerschap. DMT kan zorgen voor een flinke toename van bepaalde hormonen, de bloeddruk en hartslag. Het is niet bekend wat voor gevolgen dat heeft voor een ongeboren kind. Om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden wordt het gebruik van DMT tijdens de zwangerschap afgeraden.

Ayahuasca

Het wordt afgeraden om ayahuasca te gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is zeer weinig bekend over het gebruik tijdens de zwangerschap. Ayahuasca bestaat uit verschillende ingrediënten, waaronder MAO-remmers (monoamine oxydase remmers). Monoamines zijn een groep stoffen in het lichaam die heel veel verschillende functies hebben. Het remmen van de afbraak van die stoffen heeft diverse gevolgen in het lichaam. Wat voor gevolgen die veranderingen voor een ongeboren kind hebben is onbekend. Om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden wordt het gebruik van ayahuasca tijdens de zwangerschap afgeraden.

Versie: april 2020

Kan ik borstvoeding geven na DMT of ayahuasca gebruik?

DMT

Het wordt afgeraden om DMT te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Het is niet bekend of DMT in de moedermelk terecht komt of dat het effect heeft op de moedermelk. DMT zelf is heel snel je lichaam uit (binnen enkele uren). Mocht iemand toch DMT willen gebruiken tijdens de periode van borstvoeding dan is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk. Kolf voor de zekerheid 24 uur na het gebruik van DMT af en gooi de moedermelk weg.

Ayahuasca

Het wordt afgeraden om ayahuasca te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Het is niet bekend of de stoffen in ayahuasca in de moedermelk terecht komen. Ook is niet van alle stoffen bekend hoe snel ze uit het lichaam zijn. En daarmee hoelang ze in de moedermelk aanwezig zijn als ze in de moedermelk terecht komen.

Mocht iemand wel ayahuasca gebruiken tijdens de periode van borstvoeding dan is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk. Kolf de dagen na het gebruik van ayahuasca af en gooi de moedermelk weg. Het is onduidelijk hoelang de ingrediënten van ayahuasca in de moedermelk terecht komen. Dus houd voor de zekerheid ruim een week aan. Het risico hierbij is dat de baby na een week flesvoeding mogelijk niet meer terug wil naar de borst omdat de baby de borst mogelijk niet meer zal herkennen. Daarom wordt het aangeraden om helemaal geen ayahuasca te gebruiken in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

Bron:

Strassman, R. Dose-Response Study of N,N-Dimethyltryptamine in Humans. Archives of General Psychiatry. vol 51, 1994.

Versie: april 2020