Alcohol: Seks en zwangerschap

Ben je benieuwd naar het effect van alcohol op seks en zwangerschap? Hieronder lees je alle vragen en antwoorden over het gebruik van alcohol op seks en zwangerschap. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over alcohol Informatie over andere middelen

 

Welke invloed heeft drugs op seks en zwangerschap?

Klik op de link om naar ons interactieve klikschema te gaan:

Drugs, seks en zwangerschap*

Is alcohol goed of slecht voor de seks?

De invloed van alcohol op verlangen en seksualiteit verschilt per persoon. Het aantal glazen dat gedronken wordt, de snelheid van drinken, de maagvulling en het lichaamsgewicht bepaalt het alcoholpromillage in het bloed. Vrouwen raken sneller onder invloed dan mannen. Dat komt omdat zij gemiddeld lichter zijn en daarnaast ook gemiddeld minder lichaamsvocht hebben waardoor zij bij eenzelfde hoeveelheid alcohol een hoger promillage hebben dan mannen.

Lage dosis

  • Mannen: het verlangen naar seks neemt toe. Dat komt omdat remmingen wegvallen. De mogelijkheid om een erectie te krijgen neemt iets af en ook kan het langer duren voordat men klaarkomt. Dat komt omdat alcohol bij mannen de testosteronspiegel in het bloed iets verlaagt. Testosteron is een hormoon, dat een belangrijke rol speelt bij het seksueel functioneren.
  • Vrouwen: de lust neemt iets toe. Dit komt omdat alcohol, bij vrouwen in tegenstelling tot mannen, de testosteronspiegel verhoogt, hierdoor kan het orgasme iets heftiger worden. Alcohol zorgt er ook voor dat remmingen wegvallen.

Hoge dosis

  • Mannen: de mogelijkheid om een erectie te krijgen gaat sterk achteruit. Ook het klaarkomen wordt moeilijker.
  • Vrouwen: het verlangen naar seks neemt sterk af, ook wordt de intensiteit van het orgasme minder. Daarnaast wordt de vagina minder goed nat.

Langdurig gebruik

  • Mannen: het vermindert het verlangen en de vaardigheid om een erectie te krijgen of klaar te komen. Enige impotentie kan het gevolg zijn.
  • Vrouwen: het verlangen vermindert en de intensiteit van het orgasme vermindert of wordt compleet geblokkeerd.

Meer weten over alcohol en seks? Kijk dan ook bij Alcohol, seks en zwangerschap.

 

Versie: augustus 2019

Wat is het risico van alcohol tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent mag je geen alcohol drinken. Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico’s al hoger.

Als je zwanger bent is het enige advies: niet drinken. Alcohol is op ieder moment van de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kind. De risico’s nemen toe naarmate de consumptie stijgt. Andersom leidt iedere vermindering van gebruik tot afname van de risico’s.

1 glas

Tot en met één glas alcohol per dag is het risico van een miskraam of vroeggeboorte mogelijk al verhoogd. Deze hoeveelheid kan ook al een negatieve invloed hebben op de mentale ontwikkeling van het kind.

1 tot 2 glazen

Bij één tot twee glazen per dag worden deze risico’s groter. Een negatieve invloed op de mentale ontwikkeling van het kind is bij deze hoeveelheden in vele studies aangetoond. Ook worden de ademhalingsbewegingen van de ongeboren baby onderbroken. Dit zou nadelig kunnen zijn voor de ontwikkeling van de longen, hoewel dat nog niet is aangetoond.

2 tot 6 glazen

Bij 2 tot 6 glazen neemt het risico van miskramen en vroeggeboorte verder toe. Een negatieve invloed op de mentale ontwikkeling is vrijwel zeker. Volgens een Amerikaanse studie leidde het drinken van iets meer dan 2 glazen alcohol per dag (of het af en toe drinken van 6 glazen of meer), al tot een minder goed geheugen, intelligentie en rekenvaardigheid. Ook ontstaat er een verhoogd risico dat het kind op latere leeftijd alcoholgerelateerde problematiek ontwikkelt.

Bij 6 glazen of meer ontstaan naast de reeds genoemde risico’s ook het risico van aangeboren afwijkingen en op het Foetaal Alcohol Syndroom Dit kan ook gebeuren als de vrouw weinig drinkt maar bij sommigen gelegenheden zes glazen of meer drinkt.

Ik heb gedronken, wat nu?

Heb je gedronken terwijl je niet wist dat je zwanger was, probeer er dan voor te zorgen dat je niet meer drinkt. Raadpleeg een verloskundige. Vind je het moeilijk om te minderen of te stoppen aarzel dan niet om hulp te zoeken. Heb je lang en veel gedronken dan moet je bij het stoppen een arts of hulpverlener raadplegen. Als je veel drinkt kan abrupt stoppen heel gevaarlijk zijn voor de zwangerschap. Het kan leiden tot miskraam of vroeggeboorte.

Wil je graag meer weten over dit thema? Doe dan de gratis online cursus Alcoholvrij Zwanger (https://www.alcoholvrijzwanger.nl/). Deze cursus van Trimbos is ontwikkeld voor alle zwangere vrouwen die meer willen weten over alcohol tijdens de zwangerschap. Ze krijgen in de cursus informatie en tips, kunnen filmpjes bekijken en krijgen persoonlijke adviezen.

Voor meer info over de invloed van alcohol op seks, bevruchting en borstvoeding zie: alcohol, seks en zwangerschap.

 

Versie: augustus 2019

Wat is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)?

Het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) is een door alcoholgebruik veroorzaakte geboorte-afwijking. Een kleine hoeveelheid kan al een negatief effect hebben op het ongeboren kind. Bij grotere hoeveelheden stijgt de kans op nog ernstigere schade. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap wordt daarom afgeraden.

FAS heeft gevolgen voor baby en kind:

  • Een lager geboortegewicht en een geringere lichaamslengte. Het kind groeit ook na de geboorte langzamer.
  • Een kleinere schedel. Soms ook afwijkingen aan het gezicht zoals een platte neus, smalle bovenlip en smalle oogspleetjes.
  • Een minder goed ontwikkeld zenuwstelsel. Pasgeboren kinderen zijn moeilijker te voeden. Ze slapen slechter en huilen vaak. Op latere leeftijd zijn ze hyperactief. Ze hebben taalproblemen, kunnen zich moeilijker concentreren en hebben geheugenstoornissen.
  • Neurologische schade en geestelijke achterstand. Deze afwijkingen zijn permanent. De gemiddelde IQ’s zijn laag. IQ=60

Er zijn ook kinderen die niet aan het hele syndroom lijden, maar wel één of twee kenmerken hebben.

Kijk voor meer informatie over FAS ook op de website van de FAS stichting, of bekijk animaties over alcohol drinken tijdens de zwangerschap op de website van het FAS project.

Versie: oktober 2020