Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Wat is het CBT?

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde van Jellinek behandelt mensen die ernstig aan harddrugs, alcohol en/of medicijnen verslaafd zijn (of kort geleden waren) en die recht hebben op bijzondere tandheelkundige behandeling (art. 2.7: lid 1 van de Zorgverzekeringswet).

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde is voor patiënten met bijzondere tandheelkundige problemen. Dat kunnen handicaps in en rondom de mond zijn of handicaps die leiden tot problemen bij de behandeling van en zorg voor de mond. Handicaps in de mond als gevolg van langdurig gebruik en beperkte verzorging. Voorbeelden zijn geheel of gedeeltelijke tandloosheid, langdurige pijn in de mond of in het hoofd-halsgebied, angst voor de tandarts en een lichamelijke en/of verstandelijke handicap.

Doel van de tandheelkundige behandeling is om je mond gezond te maken en je voor te bereiden op behandeling in de reguliere tandartspraktijk. Je bent op het Centrum Bijzondere Tandheelkunde altijd tijdelijk onder behandeling.

Kenmerken van het CBT

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde:

  • heeft een landelijke functie;
  • is gespecialiseerd op het gebied van angstige patiënten;
  • is gespecialiseerd op het gebied van tandheelkundige zorg voor de verslaafde mond;
  • biedt tijdelijke ondersteunende zorg en bereidt patiënten voor op de reguliere tandarts;
  • ontwikkelt de verzorging van specifieke modules voor de opleiding van de tandarts bijzondere zorggroepen (d.w.z. betreffende de behandeling van mensen met een verslaving);
  • voert onderzoek uit in het kader van de bijzondere tandheelkunde en mensen met een verslaving.