Online zelfhulp

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Wat is het e-health aanbod van Jellinek?

Jellinek is binnen de verslavingszorg al jarenlang een voorloper op het gebied van E-health. Een van de motto’s van de Jellinek luidt: ‘Behandeling: zwaar waar nodig, licht wanneer het kan’. De nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van E-health passen perfect bij dit motto

Wat is e-health?

E-Health is een verzamelnaam voor digitale toepassingen in de zorg. Denk aan online tools zoals het online bijhouden van je gebruik, het maken van opdrachten, digitaal contact met jouw behandelaar en in contact komen met lotgenoten. Door het aanbieden van online tools krijg je zelf de regie over de behandeling. En mocht de aangeboden hulp niet voldoende zijn, dan is het gemakkelijk overstappen naar een meer intensievere vorm van behandeling.

Waarom e-health?

 • Je kunt direct aan de slag
 • Je werkt in jouw eigen omgeving aan herstel
 • Je hebt zelf de regie over je behandeling
 • Je hoeft niet/minder vaak naar een behandelaar, dat scheelt reistijd!
 • Je bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je ermee aan de slag gaat
 • Deskundige en persoonlijke begeleiding is slechts 1 klik verwijderd

Online contact bij Jellinek gebeurt bovendien altijd via een beveiligde internetomgeving. We zetten graag al onze e-health-mogelijkheden voor je op een rijtje. Lees hieronder verder of klik op een link om direct naar een onderdeel te gaan:

Website

De Jellinek website is een van de meest bezochte websites over alcohol en drugs in Nederland. We bieden op onze website namelijk niet alleen informatie over de Jellinek, ook het delen van eerlijke en wetenschappelijke informatie staat bij ons hoog in het vaandel. Er is een breed scala aan informatie beschikbaar over veel verschillende middelen, bijvoorbeeld informatie over de wet, de risico’s of de precieze werking in het brein. De ideale plek dus om informatie op te zoeken.

Animaties over de werking van drugs

De site biedt meerdere animatievideo’s over verschillende onderwerpen. De interactieve animaties over hoe drugs in het lichaam en in het brein werkt zijn twee van de meest bezochte onderdelen en worden veel gebruikt door studenten en professionals.

Vragenservice

De Jellinek website biedt de mogelijkheid tot contact met een medewerker van Jellinek voor persoonlijk advies of het stellen van vragen via Vraag & antwoord. We hebben een vraag en antwoord service die iedere dag wordt beantwoordt. Hier kun je bijvoorbeeld terecht wanneer je je zorgen maakt over jouw eigen gebruik of het gebruik van iemand in je omgeving. Ook kun je hier terecht met specifieke vragen over een middel of over Jellinek.

Kennis- en signaleringstesten

Denk je voldoende te weten over een bepaald middel en wilt je je kennis testen? Dat kan via een van onze kennistesten. We hebben moeilijke kennistesten, makkelijke kennistesten en kennistesten voor gebruikers. Bent u benieuwd hoe het ervoor staat met uw eigen gebruik? Of vraag je jezelf wel eens af of je te veel of te vaak gebruikt? Test dan jouw gebruik met een van onze signaleringstesten.

Jellinek biedt voor veel verschillende middelen een interactieve zelftest aan, bestaande uit 10-20 vragen. Hierin word je gevraagd naar de hoeveelheid die je gebruikt, hoe je een middel gebruikt en de gevolgen die je hiervan ondervindt. Op basis van jouw antwoorden krijgt je vervolgens een uitslag en advies.

Jellinek Online Zelfhulp

Maakt je je zorgen over jouw gebruik en zou je dit graag zelfstandig en in je eigen tijd willen veranderen? Met de online zelfhulpinterventie van Jellinek krijgt je snel weer grip op je drank- of drugsgebruik. De Jellinek Online Zelfhulp is een online zelfhulpprogramma voor mensen met lichte of beginnende problemen met alcohol, cannabis, cocaïne, roken of gokken. Met behulp van het programma kunt je in enkele weken werken aan het veranderen van je gebruik. Gratis en anoniem. Deelnemers kunnen in hun eigen tijd en omgeving, zonder hulpverlener direct aan de slag.

Wat biedt het programma?

 • Het programma geeft inzicht in het eigen gebruik doordat je dagelijks registreert.
 • Er worden doelen gesteld en het programma biedt gepersonaliseerde ondersteuning om deze te behalen.
 • Er zit nu ook een beloningssysteem in waardoor je tot het einde gemotiveerd blijft.
 • Door middel van opdrachten en video’s worden je vaardigheden aangeleerd die je zullen helpen om jouw gebruik definitief te veranderen.
 • Ook kan steun gezocht worden via het forum en kunnen ervaringen opgeschreven worden in het persoonlijke dagboek.
 • We hebben nu ook een handige app ontwikkeld om het dagelijks gebruik nog makkelijker te maken.

De online zelfhulp van Jellinek is gebaseerd op Cognitieve gedragstherapie. Dit is een bewezen effectieve therapie. Deze gaat ervan uit dat nieuw gedrag is aan te leren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het programma werkt. Jaarlijks maken ongeveer 5.000 mensen gratis èn anoniem gebruik van de Jellinek Online Zelfhulp. Het merendeel van die deelnemers geeft aan dat hun leven er op vooruit is gegaan. De Jellinek Online Zelfhulp wordt zelfs landelijk gezien als een best practice op het gebied van e-health, zoals beschreven staat in dit handboek.

Het kan zijn dat de Jellinek Online Zelfhulp niet voldoende blijkt te zijn. Hiervoor hebben we de Begeleide Zelfhulp ontwikkeld. Voor de deelnemers veranderd er niks, die volgt gewoon het normale programma. Echter kan nu een hulpverlener zoals de huisarts of POH GGZ aan de achterkant meekijken. Op deze manier kan die persoon feedback geven op de gemaakte opdrachten en contact opnemen bij bijvoorbeeld een terugval. Zie voor meer informatie de website: www.zelfhulpbegeleid.nl

Meld u hier direct aan. Twijfel je of de zelfhulp voor jou geschikt is? Doe dan hier de test!

Middelenmeter app

Jellinek heeft samen met Tactus en Zilveren Kruis de Middelenmeter app ontwikkeld. Hiermee kun je simpel en op een laagdrempelige manier je eigen gebruik bijhouden. Hier zitten geen opdrachten in, het is bedoeld om het gebruik in kaart te brengen. Mocht je graag op een meer diepgaande manier met je gebruik aan de slag gaan dan kun je het beste gebruik maken van de Jellinek Online Zelfhulp.

Download de Middelenmeter app hier.

Samen nuchter

Het is niet niks als je vriend of vriendin te veel drinkt. Of je man stiekem te veel drugs gebruikt. Of als jouw volwassen kind zich helemaal suf blowt. Hoe ga je daar nu mee om? Hoe kunt je hen helpen, terwijl ze zelf vaak niet eens geholpen willen worden? En wat kunt je als verwijzer doen als je een patiënt hebt die overspannen raakt door het zorgen voor een naaste met een verslaving?

Om hier een helpende hand aan te bieden, heeft Jellinek de online zelfhulp ‘Samen Nuchter’ ontwikkeld voor mensen die iemand in hun omgeving hebben die problematisch gebruikt of verslaafd is aan alcohol of drugs. Het programma is gratis en je kunt anoniem deelnemen.

Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Je leert op een effectieve en vriendelijke manier het gedrag van een problematische gebruiker te beïnvloeden. Dit leer je met behulp van oefeningen, leesopdrachten en video’s met voorbeelden en rollenspelen. Op het forum kun je anoniem praten met lotgenoten en in een persoonlijk dagboek kun je jouw gedachten en zorgen van je afschrijven. Meld u hier direct aan.

Online behandeling bij Jellinek Digitaal

Met Jellinek Digitaal biedt Jellinek ook een behandeling 100% online, waar en wanneer jou het beste uitkomt. Zo sluit de behandeling goed aan bij jouw leven. De behandeling bij Jellinek Digitaal bestaat uit twee elementen: je hebt contact met je behandelaar via beeldbellen, en je volgt zelf online modules in een online omgeving.

Bij Jellinek Digitaal krijg je cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie ga je samen met je behandelaar aan de slag om je gedachten (cognities) en je gedrag te veranderen. Je bent hier actief mee bezig, niet alleen tijdens de behandelafspraken, maar juist ook in je dagelijks leven. De behandeling is praktisch en persoonlijk. Je krijgt gericht feedback van je behandelaar, en je brengt de vaardigheden meteen in de praktijk. Zo krijg jij weer grip op je gebruik.

Interesse? Kijk voor meer informatie op Jellinek Digitaal!

Combinatie face-to-face en online

Deze combinatie behandeling is geschikt voor matige tot ernstige problemen met alcohol of drugs, of als hulp om te stoppen met roken of gokken. Bij deze ‘blended’ vorm word je begeleid door een behandelaar en maak je online opdrachten. De behandeling wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Met de face-to-face- en online behandeling combineer je de voordelen van één-op-één gesprekken met die van een online behandeling.

Heb je daarnaast last van psychische klachten, zoals een depressie of angst? De face-to-face- en online behandeling gaat goed samen met een behandeling voor psychische klachten. De behandeling kan ook goed gecombineerd worden met ondersteunende medicatie.

De behandeling bestaat uit persoonlijke gesprekken met een behandelaar op de polikliniek. Daarnaast biedt de behandeling de volgende mogelijkheden via een beveiligde persoonlijke webpagina:

 • Informatie op maat over de behandeling
 • Huiswerkopdrachten en oefeningen om uw gebruik onder controle te krijgen
 • Mailcontact met uw behandelaar

De face-to-face en online behandeling duurt maximaal 6 maanden. Na afronding kun je nog 6 maanden gebruikmaken van Karify.

Twijfel je nog over deelname aan de online behandeling?
Bel de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag van 8:30 tot 17:00. Laat je naam en vraag achter; tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Of meld je direct aan voor een intake.

Online ondersteuning praktijkondersteuner huisarts (POH)

Jellinek wilt graag iedereen die in de praktijk te maken heeft met problematisch middelengebruik zoveel mogelijk ondersteunen in hun werkzaamheden. Dus ook de praktijkondersteuner van de huisarts, ofwel de POH. Speciaal hiervoor hebben we samen met Tactus en Zilveren Kruis de website www.pohverslaving.nl opgezet. Hier vind jij als POH alle informatie die nodig is om iemand met verslavingsproblematiek te ondersteunen. Zo staat er informatie over de verschillende middelen en over hoe je het beste het gesprek aan kan gaan. Maar ook vind je er handige screeners en signaleringstesten die in de spreekkamer gebruikt kunnen worden.

Je kunt zelfs een geaccrediteerde e-learning volgen over problematisch middelen gebruik: http://www.ggzecademy.nl/pagina142.php

 

Versie: december 2018

Wat is een POH-GGZ en wat doet diegene?

Zorg voor geestelijke gezondheid en welzijn in de huisartsenpraktijk

In veel huisartsenpraktijken werkt een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH-GGZ. De POH-GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg.

Waarom een POH-GGZ in de huisartspraktijk?

Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH-GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische vragen op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.

Wat kan de POH-GGZ voor je doen?

De POH-GGZ bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van je klachten te praten en over wat je geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een halfuur.

Vervolgens adviseert de POH-GGZ jou en je huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken bij de POH-GGZ zijn. Of je voor het vervolg weer naar de huisarts. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Sinds 2014 wordt hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.

De POH-GGZ kan dus helpen bij:

 • het verhelderen van problemen;
 • het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen;
 • het geven van advies over behandeling en verwijzing;
 • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk;
 • nazorg na behandeling in de GGZ.

De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat hij of zij niet met anderen praat over de zaken die je vertelt. De POH-GGZ werkt in het dossier van de huisarts.

Hoe maakt je een afspraak bij de POH-GGZ?

In overleg kan de huisarts je doorverwijzen naar de POH-GGZ en een afspraak maken.

Kosten

Je hoeft voor de gesprekken met de POH-GGZ niet te betalen. De kosten worden vergoed door de basisverzekering. Je eigen risico wordt niet aangesproken, omdat de zorg onder huisartsenzorg valt.

Voor meer informatie zie de volgende pagina: /ik-wil-iemand-doorverwijzen/praktijkondersteuning/.

 

Versie: juni 2016

Wat als ik meerdere middelen gebruik en hiermee wil stoppen?

Als u meerdere middelen gebruikt (of gokt) en met alles tegelijk wilt stoppen, raden wij u altijd aan om hier begeleiding bij te zoeken. Een zelfhulp is in dit geval vaak niet voldoende. Stoppen met meerdere middelen is namelijk zwaarder dan stoppen met één middel (als dat het enige gebruikte middel is). Dit komt omdat deze verslavingen elkaar versterken. Dit kan er voor zorgen dat het ontwennen ook zwaarder is. Ook kunnen er meer moeilijke momenten zijn. Er zijn dan wellicht meer momenten waarop u normaal gesproken naar één van deze middelen zou grijpen.

Als u meerdere middelen gebruikt en wilt stoppen met één van deze middelen raden wij u ook aan om begeleiding te zoeken. Het kan erg moeilijk zijn om met één middel te stoppen aangezien deze verslavingen vaak aan elkaar gelinkt zijn. Zo is de associatie tussen alcohol of nicotine en cocaïne erg sterk, het kan dus moeilijker zijn om met één van deze middelen te stoppen dan met allemaal tegelijk. Hier heb je dus vaak professionele begeleiding bij nodig.

Meer meer informatie over de verschillende behandelingen zie deze pagina. Om u direct aan te melden voor een intake gesprek klikt u hier.

 

Versie: juni 2017

Hoe kan de huisarts mij helpen bij stoppen of minderen met middelen?

Huisarts

Als je klachten of problemen hebt door alcohol-, tabak- en/of drugsgebruik kan je altijd bij de huisarts terecht.

Er zijn verschillende klachten die een verband kunnen hebben met drugs, tabak of alcoholgebruik. Iemand kan verslaafd of afhankelijk zijn en zijn/haar gebruik willen minderen. Er kunnen ook lichamelijke of psychische klachten ontstaan waarvan je niet op het eerste gezicht merkt dat het door je gebruik komt. Bijvoorbeeld:

 • vermoeidheid
 • slecht slapen
 • maagklachten
 • darmklachten
 • gewichtsverlies/toename
 • onfrisse adem
 • angstklachten
 • somberheid/depressie
 • verwardheid
 • concentratieproblemen
 • verminderd geheugen
 • huidklachten

Wees altijd eerlijk over je gebruik tegen je huisarts wanneer je met dit soort klachten langs komt. Als je huisarts een goed zicht heeft op jouw gebruik kan hij jou het beste helpen om de klachten te verminderen. Bedenk dat de huisarts beroepsgeheim heeft en met niemand mag delen wat jij tegen hem zegt, tenzij jij hier zelf goedkeuring voor geeft.

De huisarts kan je goed begeleiden wanneer je je gebruik wilt veranderen of als je lichamelijke klachten hebt. Ook kan de huisarts je soms ondersteunen door middel van het voorschrijven van medicatie. Je hoeft hiervoor niet altijd in behandeling bij een verslavingsinstelling. Mocht het nodig zijn kan de huisarts je altijd nog doorverwijzen naar een verslavingsinstelling of naar een andere vorm van zorg, zoals een rook-stop-poli.

De meeste verslavingsinstellingen worden vergoed door de verzekering, maar dan heb je wel een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts heeft ook het beste zicht op jou persoonlijke situatie dus die kan samen met jou naar de beste oplossing zoeken.

Buiten kantoortijden kan je terecht bij de huisartsenpost in jou omgeving. Kijk voor een huisartsenpraktijk of huisartsenpost bij jou in de buurt op www.zorgkaartnederland.nl.

POH GGZ

In veel huisartsenpraktijken werkt ook een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH GGZ. De POH GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische klachten op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.

De POH GGZ bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van je klachten te praten. En over wat je al geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een half uur.

Vervolgens adviseert de POH GGZ jou en je huisarts over een mogelijke aanpak van je klachten. Dit kunnen een aantal vervolggesprekken bij de POH GGZ zijn. Of je kunt voor het vervolg weer terug naar de huisarts. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Sinds 2014 wordt hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.

De POH GGZ kan dus helpen door:

 • het verhelderen van problemen.
 • het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen.
 • het geven van advies over behandeling en verwijzing
 • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
 • nazorg na behandeling in de GGZ

Ook de POH GGZ heeft een beroepsgeheim. De POH GGZ werkt in het dossier van de huisarts. Je hoeft voor de gesprekken met de POH GGZ niet te betalen, ook geen eigen risico. De kosten worden vergoed door de basisverzekering.

 

Versie: mei 2016

 

Waarom moet ik mijn e-mailadres opgeven bij de Online Zelfhulp?

Dit is onder andere noodzakelijk om eventueel een nieuw wachtwoord of gebruikersnaam te kunnen sturen. Bij de Online Zelfhulp bestaan daarnaast de volgende mailopties:

 • na elke fase een mail over de voortgang,
 • een herinnering als het gebruik niet is ingevuld,
 • een bericht als iemand op een forum-bericht reageert.

Deze berichtenservice kan naar keuze worden uitgeschakeld via de instellingen.

Wil je niet met het eigen e-mailadres werken, dan kun je speciaal voor dit programma een nieuw e-mailadres aanmaken bij e-mailproviders zoals Hotmail of Gmail. Het e-mailadres is voor niemand anders zichtbaar dan voor jou. Ook wordt het door Jellinek nimmer aan derden verstrekt.

 

Versie: augustus 2018

Kun je ook verslaafd raken aan beleggen en is de zelfhulp gokken hier geschikt voor?

Ja, er zijn veel gevallen bekend van mensen die verslaafd raakten aan het doen van beleggingen. Zij hebben grote vermogens verloren op deze manier. Beleggen heeft dus veel overeenkomsten met gokken. Dit geldt ook voor het handelen in cryptovaluta. Als je hier problemen mee ervaart dan raden we aan om onze zelfhulp te proberen. 

Veel mensen zijn bekend met gokken in het casino maar het is ook mogelijk om te speculeren of gokken op de beurs of te handelen in cryptomunten. Bij beleggen kun je een aandeel, grondstof of indexfonds kopen of verkopen. Wanneer je iets koopt verdien je geld zodra de koers stijgt en wanneer je iets verkoopt verdien je geld als de koers daalt.

Online zelfhulp
De Jellinek online zelfhulp voor Gokken is gratis en anoniem. Je bepaalt voor jezelf aan het begin van het programma een doel (bijvoorbeeld stoppen of minderen). Het programma ondersteunt je vervolgens bij het houden aan je voornemens. Je maakt gedurende het programma verschillende inzichtgevende opdrachten, die je bijvoorbeeld meer zicht geven in je motieven om te gokken, de voordelen en de nadelen. Je gaat aan de slag met tips en alternatieven en kunt via het forum in contact komen met lotgenoten. Wekelijks ontvang je een overzicht van je resultaten. Je kunt op elk moment van de dag je opdrachten maken, wanneer het je uitkomt. Er zijn verder geen face-to-face afspraken. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding.

Om te beoordelen of de zelfhulp voor jou geschikt is kun je ook onze zelftest doen. Je kunt het gratis programma starten, en altijd weer stoppen als je dat wilt. Mocht het programma volgens jou toch niet geschikt zijn voor beleggen, dan horen wij dit ook graag van je terug zodat wij dit mee kunnen nemen in volgende verbeteringsrondes.

Gratis adviesgesprek
Als je liever eerst een gratis adviesgesprek wil, dan is dit ook mogelijk.
Dit kan via de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00.
Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.

 

 

Versie: februari 2024

Behandelt Jellinek ook helemaal online?

Wilt u helemaal online via internet werken aan uw riskante gebruik van alcohol, cannabis, cocaïne, tabak of aan uw probleem met gokken?

Dat kan met Jellinek Online Zelfhulp. Die biedt u een gratis programma van 6 weken aan, waarmee u helemaal zelfstandig zonder tussenkomst van een behandelaar aan de slag kunt via internet. Op de 5 websites van Jellinek Online Zelfhulp kunt u zelf met een anonieme zelftest kijken of zelfhulp de best passende hulp is voor u.

Jellinek biedt ook een volledig online behandeling aan. Deze online behandeling heet Jellinek Digitaal. Kijk voor meer informatie op de website van Jellinek Digitaal.

Ook kunnen we u ‘blended’ behandelen, dat wil zeggen ‘gemixt’ met een combinatie van persoonlijke contacten met Jellinek behandelaars en ondersteuning via internet.

Meer weten?
Vraag een aan bij Jellinek door te bellen met 088 – 505 1220.

 

Versie: januari 2024

Wat kost de Jellinek Online zelfhulp?

Er zijn geen kosten verbonden aan de online zelfhulp. Deelname is gratis en anoniem. Er zijn zelfhulpprogramma’s voor mensen die willen stoppen of minderen met alcohol, cannabis, cocaïne, gokken en tabak.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

 

Versie: oktober 2020

Kan ik twee online zelfhulpprogramma’s tegelijk doorlopen?

Bij Jellinek Online Zelfhulp kunt u kiezen uit 5 programma’s voor zelfhulp. Op dit moment is het nog niet mogelijk om verschillende programma’s tegelijk te volgen. Wel zijn er voor u twee opties:

1.) Als u een programma heeft afgerond en u wilt hierna een programma voor een ander middel starten, dan kunt u het beste uw bestaande account verwijderen. Nadat u de account heeft verwijderd kunt u zich voor een ander programma aanmelden met hetzelfde e-mailadres.

Hoe kunt u een bestaande account verwijderen?

 • Kies het zelfhulp programma dat u wilt verwijderen
 • Log in op uw programma
 • Klik rechtsboven in het gebruikersmenu op ‘Instellingen’
 • Klik op de button ‘Account verwijderen’.
 • Bevestig je keuze om je account te verwijderen.
 • ​Je ontvangt een e-mail met een link om het verwijderen te bevestigen.
 • Zodra je op de link klikt, wordt je account verwijderd (het kan even duren voordat dit is verwerkt)
 • U kunt zich nu voor een nieuw programma aanmelden van Jellinek Online Zelfhulp

Let op: wilt u bepaalde dagboekaantekeningen bewaren, kopieer deze dan naar uw computer om deze te behouden, voordat u het programma verwijdert.

2.) Wilt u verschillende programma’s tegelijk doen, dan kan dat wel als u verschillende e-mailadressen gebruikt. U kunt overigens ook een e-mailadres verzinnen, maar u behaalt de beste resultaten met een werkend e-mailadres, zodat u ook programma meldingen ontvangt per email. Deze meldingen helpen u om het programma goed te doorlopen.

 

Versie: oktober 2020

Is de zelfhulp geschikt voor mij?

Voor de behandeling van alcohol-, drugs- en gokproblemen biedt Jellinek een groot aantal zelfhulpmogelijkheden. De programma’s voor online zelfhulp zijn onze lichtste behandelingen, bedoeld voor mensen met beginnende alcohol-, drugs- of gokproblemen.

De zelfhulpprogramma’s zijn niet geschikt voor mensen die:

 • een lange geschiedenis van drank- of drugsgebruik of gokverslaving hebben
 • last krijgen van onthoudingsverschijnselen bij minderen of stoppen
 • naast alcohol-, drugs- of gokproblemen last hebben van andere psychische of lichamelijke problemen

Als u merkt dat de zelfhulp onvoldoende is, is de combinatie van face-to-face en online behandeling misschien iets voor u.

Kijk bij aanmelden en intake als u zich wilt aanmelden voor een van onze andere behandelingen.

 

Versie: september 2014

Is de zelfhulp effectief?

De online zelfhulpmodules zijn effectief voor mensen die nog geen ernstig probleem hebben met gokken, alcohol of andere drugs, maar dit wel op een riskante manier doen of gebruiken.

Zie voor meer informatie de volgende onderzoeken:

Blankers-2012-Economic Evaluation of Internet-Based Interventions for Harmful Alcohol Use

Matthijs.Blankers_Koeter_Schippers_2011-Internet_Therapy_Internet_Selfhelp_No_Treatment_RCT

 

Versie: maart 2019

 

Werkt de zelfhulp ook op mijn computer?

Er zijn geen systeembeperkingen voor het volgen van de zelfhulp of onlinebehandeling. Mocht het zo zijn dat de weergave niet goed is, mail dan naar preventie@jellinek.nl en zet erbij welke computer en browser u gebruikt.

 

Versie: september 2020

Vergoedt mijn verzekeraar de online zelfhulp?

De Jellinek Online Zelfhulp is gratis en anoniem. De zorgverzekeraar hoeft niet te weten dat je de zelfhulp volgt.

Hier kun je onze Zelfhulpprogramma’s vinden.

Bekijk deze video voor meer informatie over de Jellinek Online Zelfhulp:

De onlinebehandelingen voor alcohol en cannabis zijn niet gratis. Deze kosten worden vergoed door jouw zorgverzekeraar. Voorwaarde voor vergoeding is wel dat wij jouw huisarts en jouw verzekeraar inlichten over jouw deelname aan de behandeling.

 

Versie: juni 2019

Waar kan ik terecht met technische vragen?

Bij technische problemen stuurt u een mail naar preventie@jellinek.nl. Vermeld daarbij uw inlognaam en welk zelfhulpprogramma of welke onlinebehandeling u volgt, U hoeft nooit uw wachtwoord te vermelden.

 

Versie: september 2020