Jongeren

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Wat doet Connect?

Connect

Connect (voorheen CIA, Cannabis Intelligence Amsterdam) is een peerproject voor en door jongeren. Deze peers geven op vrijwillige basis voorlichting aan jongeren die meer risico lopen op riskant middelen gebruik of game gedrag.

Connect staat voor koppelen, aansluiting en verbinding en dat is precies wat we doen! De multiculturele peers gaan met een rugzak vol kennis en kunde naar jongeren in heel Amsterdam. Samen met de peercoach en preventiewerker vormen zij een compleet team. Het doel is om eerlijke en relevante informatie te geven die nodig is om bewuste keuzes te maken. Indien nodig helpen we ook bij het zoeken van gepaste hulp.

De peers en peercoach geven advies over verantwoord gebruik en verhogen de eigen effectiviteit van de jongeren. De preventiewerker motiveert om hulp te zoeken als dat nodig is en adviseert over de juiste doorverwijzing. Het is een zeer dynamisch project wat graag ervaringen deelt, luistert en actief probeert mee te denken met de einddoelgroep.

Voorlichting

Er zijn verschillende vormen van voorlichting mogelijk;

  • groepsvoorlichtingen,
  • pauzevoorlichtingen,
  • en/of stand voorlichtingen.

Tijdens de voorlichting zijn de peercoach, peer en preventiewerker aanwezig om op interactieve wijze de groep te voorzien van kennis en informatie. Zo kunnen feiten worden gedeeld en fabels de wereld uit worden geholpen.

Er zijn voorlichtingen beschikbaar voor de onderwerpen: cannabis, tabak, alcohol, lachgas, shisha-e-sigaretten en gamen. Een combinatie van deze onderwerpen tijdens de voorlichting is in overleg mogelijk.

Cursus voor beroepskrachten

Bij Connect zetten we in op een integrale aanpak van riskant middelengebruik Om dit te bevorderen wordt ook de cursus Signaleren & Begeleiden voor beroepskrachten aangeboden. Een doel is om informatie en kennis over middelengebruik en gamen de delen. Daarnaast leer je over de beste aanpak en hoe je het gesprek aan kan gaan met de jongere.

Tijdens deze cursus komen verschillende middelen aan bod en wordt uitgelegd hoe je problematisch gebruik signaleert en herkent, welke risicofactoren er zijn en hoe je op een gelijkwaardige manier het gesprek aan kan gaan.

Contactgegevens

Shereen Shaban
Interventieleider
0627870689 / shereen.shaban@jellinek.nl

 

Versie: januari 2021

Wat zijn de verschillende stadia of fasen van gebruik?

Om te voorkomen dat je problemen ontwikkelt met een middel kan het helpen om te begrijpen in wat voor fase jouw gebruik zit. Kortom, wat voor type gebruiker ben jij? Gebruik je regelmatig of onregelmatig? Met vrienden of alleen? En waarom gebruik je eigenlijk?

Fases van gebruik

1 Experimenteren: Iedereen die een middel gebruikt heeft, heeft dat ooit voor de eerste keer gedaan. Op een feestje, om erbij te horen of uit nieuwsgierigheid. Dit noem je de fase van experimenteren. Men gebruikt dan maar af en toe of een enkele keer.

2 Recreatief gebruik: Bevalt het effect van het middel, dan gaan sommige mensen het wat vaker gebruiken. Je noemt dit recreatief gebruik. Bij recreatief, ook wel sociaal, gebruik ziet je gebruik er als volgt uit:

  • Incidenteel en alleen voor je plezier / ter ontspanning;
  • Waarbij je altijd bewust blijft van de risico’s; en een bewuste afweging maakt tussen de voordelen en de nadelen.
  • Op matige en gecontroleerde wijze, en zo dat het weinig tot geen effect heeft op andere belangrijke zaken (zoals afspraken, werk, studie, hobby’s of op contacten met familie en vrienden).

3 Gewoontegebruik: Gebruik je alleen voor je plezier, maar bijvoorbeeld wel elk weekend? Dan kun je jezelf afvragen of dit nog wel recreatief is. Kun je het bijvoorbeeld nog wel leuk hebben op een feestje of in de kroeg zonder? Wordt het gebruik voor jou eerder een gewoonte, dan mis je het als je het een keer overslaat. Dan spreken we van gewoontegebruik. Dit zijn signalen om serieus te nemen. Overweeg een tijdje te stoppen, naar andere feestjes te gaan of met een andere vriendengroep te gaan stappen.

4 problematisch gebruik: Wanneer gebruik te gewoon wordt, bestaat het risico dat het invloed gaat hebben op andere belangrijke zaken in je leven. Bijvoorbeeld: je komt in de financiële problemen, je partner of andere belangrijke mensen geven aan moeite te hebben met gebruik. Of je komt bijvoorbeeld afspraken niet na, omdat je moeite hebt met opstaan. Er ontstaan dus problemen ten gevolge van je gebruik. Het gebruik wordt problematisch. Gebruik is ook problematisch als je het nodig hebt om je beter te voelen bijvoorbeeld om problemen te vergeten, om contact aan te kunnen gaan tijdens het uitgaan, om gevoelens te onderdrukken, etc.

5 verslaving: Onder andere wanneer je voortdurend aan het middel denkt, gebruiken een manier is geworden om met problemen om te gaan en stoppen zelf niet meer lukt spreken we van verslaving. Het is dan aan te raden om hulp te zoeken bij het stoppen. Bekijk in dat geval eens ons behandelaanbod of onze gratis zelfhulp programma’s.

 

Versie: januari 2021

Kan ik in behandeling zonder dat mijn ouders het te horen krijgen?

Dat kan inderdaad als je 16 jaar of ouder bent. Tot je 16e is het in Nederland zo geregeld dat je ouders ook toestemming moeten geven voor een behandeling. Vanaf 16 jaar mag je dat zelf bepalen. Je mag dan ook beslissen om niet in behandeling te gaan als je dat zelf niet wilt.

 

Versie: januari 2021

Ik wil dat mijn kind wordt behandeld maar hij wil niet. Wat nu?

Jouw kind heeft vanaf 16 jaar zelf het recht om te beslissen om wel of niet in behandeling te gaan. Als hij/zij echt niet wil dan kun je jouw kind niet dwingen om toch in behandeling te gaan.

Wat zijn de mogelijkheden?

Gratis advies
Voor gratis advies kan je in gesprek gaan met een van onze medewerkers.
Bel de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00.
Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. 

Face-to face afspraak
Daarnaast is mogelijk om face-to-face een afspraak in te plannen via Jellinek Preventie. Zij kunnen je wat tips aan de hand doen hoe je met jouw kind over zijn of haar gebruik kunt praten. Dit is mogelijk in Amsterdam, Amersfoort, Gooi & Vechtstreek en Utrecht.

Extra steun
Mocht het echt niet goed gaan met jouw kind en maak je je erg veel zorgen, dan heeft Jellinek de module CRAFT. Dit is een module voor naastbetrokkenen van gebruikers, waarin je steun kunt krijgen in de aanpak van het probleem. CRAFT is te volgen in Amsterdam en Gooi & Vechtstreek.

Ook is er een online versie van CRAFT, Samen Nuchter. Dit is een gratis online programma waarmee je tools krijgt om jouw naaste te motiveren tot behandeling.

 

 

Versie: november 2020

Hoe kan ik mijn kind aanmelden?

Om in behandeling te kunnen komen heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Het is wel van belang dat jouw kind het eens is met de behandeling, want vanaf dat een kind 16 jaar is mag het zelf beslissen om in behandeling te gaan. Als jij en jouw kind in behandeling willen dan kun je zich nadat je bij de huisarts bent geweest melden via ons centrale aanmeldnummer 088 505 1220.

Lees hier meer over behandeling voor jongeren.

 

Versie: juni 2019

Ik ben 16 jaar. Hoe kan ik me aanmelden?

Vanaf dat je 16 jaar bent mag je je zelf aan melden. Om dit te doen heb je wel een verwijzing van je huisarts nodig. Je huisarts mag niet aan je ouders vertellen dat je in behandeling bent gegaan bij Jellinek. Als je een verwijsbrief hebt kun je jezelf aanmelden via onze site of je kunt bellen met 020-590 43 43.

 

Versie: september 2014

Ik maak me zorgen om mijn kind die veel blowt, wat kan ik doen?

Je maakt je zorgen om blow-gedrag van je kind. Wanneer is dit een probleem?

Een verslaving is niet alleen af te meten aan de hoeveelheid die iemand blowt. Wat zeker ook belangrijk is, is of de rest van het leven van het kind nog normaal verloopt. Bijvoorbeeld: lukt school goed, sport hij/zij etc. Als er op het gebied van school en gezondheid achteruitgang is te zien, dan kan de situatie zorgelijk worden en is het zinvol om te informeren bij bijvoorbeeld de afdeling preventie van Jellinek.

Ook de leeftijd speelt een rol. Een 15-jarige die blowt is zorgelijker dan 19-jarige. Dit is omdat de hersenen nog flink in ontwikkeling zijn op jonge leeftijd.

Aan jou de taak als ouder om voorlichting te geven over de voor- en nadelen van cannabisgebruik. En tegelijkertijd je kind te steunen in keuzes die hij/zij maakt, en laten zien dat je er voor hem/haar bent. Het is belangrijk om een sfeer te creëren waarbij je kind open durft te zijn over zijn/haar gebruik. Alleen dan kom je er achter wat er echt speelt en kan je beginnen met het vinden van een oplossing.

Hieronder staan een aantal nuttige links:

Informatie over cannabis voor ouders
Opvoedingsinformatie
Gesprekstips

Mocht je toch met extra vragen zitten, of wil je wat extra persoonlijk ondersteuning? Dan kun je ook altijd even met de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.

 

Versie: november 2020

Ik heb een pil gevonden en vraag me af wat het is, wat kan ik doen?

Wij kunnen drugs die gevonden zijn helaas niet testen.

Heb je drugs bij je kind, partner of andere dierbare gevonden?

Ga in gesprek met degene van wie je vermoedt dat de drugs zijn. Vraag wat het is. Benoem jouw zorgen en observaties. Geef aan dat je iets hebt gevonden en dat je je zorgen maakt. Zoek voorafgaand aan het gesprek vast zelf wat informatie op over drugs. Op onze website hebben wij informatie over alcohol en drugs voor ouders en opvoeders. Handige tips om het gesprek aan te gaan kun je daar vinden.

Als je kind nog thuis woont is het belangrijk om regels te stellen en duidelijke afspraken te maken. Wij kunnen daarin adviseren.

Bel voor telefonisch advies met de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt worden voor een adviesgesprek.

 

Versie: augustus 2019

Hoe ga je om met je kind of puber en eventueel middelengebruik tijdens de coronacrisis?

De afgelopen periode hebben we veel vragen binnen gekregen van ouders en opvoeders die het even niet meer weten: hoe moet je in deze gekke periode omgaan met je kind of puber, die nu meer thuis zit dan normaal, en hoe moet je nou omgaan met eventueel middelengebruik?! Dat je met die vragen zit is heel logisch. Wij geven je graag een aantal tips:

Blijf met elkaar in gesprek.

Houd het contact met elkaar goed, vooral nu je dagelijks zoveel bij elkaar in de buurt bent. Bespreek ook met je kind wat hij leest of hoort over roken, alcohol, andere drugs en over het coronavirus.

Bied structuur en duidelijke regels.

Betrek je kind ook hierbij, dan zijn ze eerder geneigd om de regels na te leven. Het is belangrijk om, wat betreft middelengebruik, dezelfde regels te hanteren als normaal.

Leer je kind ‘nee’ zeggen.

Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, hebben we waarschijnlijk genoeg tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Een kind in de puberteit wil graag ‘erbij horen’ en nee zeggen kan daardoor lastiger zijn. Bespreek alvast hoe je kind nee kan zeggen in lastige situaties, die hij ongetwijfeld gaat meemaken. Bedenk dat je, juist in deze periode van onzekerheid, meer dan ooit een voorbeeld bent voor je kind. Ook al heb je een opstandige puber thuis, stiekem kijken ze toch naar jou als voorbeeld voor hun eigen gedrag. Kijk dan ook kritisch naar je eigen gebruik van tabak, alcohol en andere drugs.

Heb oog voor de weerstand van je kind.

Een goede algemene weerstand is erg belangrijk om snel te herstellen van een ziekte, vooral in deze tijd is dat erg belangrijk. We weten dat tabak, alcohol en andere drugs een invloed kan hebben op je weerstand. Met name bij mensen die roken, kan het coronavirus heftiger zijn.

Maak gebruik van betrouwbare bronnen.

Het is mogelijk dat je kind heel veel informatie binnenkrijgt via social media, zoals Instagram, Facebook, Snapchat, maar niet alles is per se waar. Bedenk ook: er gaat op dit moment veel nepnieuws rond over het coronavirus. Blijf betrouwbare bronnen bezoeken zoals het RIVM en Rijksoverheid.

Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek. Dat kan telefonisch via 020 – 590 1330 of stuur een mail naar preventie@jellinek.nl.

 

En lees hier meer tips over leven met een puber in tijden van Corona.