Deel jouw ervaring

Jongeren

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Hoe ga je om met je kind of puber en eventueel middelengebruik tijdens de coronacrisis?

De afgelopen periode hebben we veel vragen binnen gekregen van ouders en opvoeders die het even niet meer weten: hoe moet je in deze gekke periode omgaan met je kind of puber, die nu meer thuis zit dan normaal, en hoe moet je nou omgaan met eventueel middelengebruik?! Dat je met die vragen zit is heel logisch. Wij geven je graag een aantal tips:

Blijf met elkaar in gesprek.

Houd het contact met elkaar goed, vooral nu je dagelijks zoveel bij elkaar in de buurt bent. Bespreek ook met je kind wat hij leest of hoort over roken, alcohol, andere drugs en over het coronavirus.

Bied structuur en duidelijke regels.

Betrek je kind ook hierbij, dan zijn ze eerder geneigd om de regels na te leven. Het is belangrijk om, wat betreft middelengebruik, dezelfde regels te hanteren als normaal.

Leer je kind ‘nee’ zeggen.

Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, hebben we waarschijnlijk genoeg tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Een kind in de puberteit wil graag ‘erbij horen’ en nee zeggen kan daardoor lastiger zijn. Bespreek alvast hoe je kind nee kan zeggen in lastige situaties, die hij ongetwijfeld gaat meemaken. Bedenk dat je, juist in deze periode van onzekerheid, meer dan ooit een voorbeeld bent voor je kind. Ook al heb je een opstandige puber thuis, stiekem kijken ze toch naar jou als voorbeeld voor hun eigen gedrag. Kijk dan ook kritisch naar je eigen gebruik van tabak, alcohol en andere drugs.

Heb oog voor de weerstand van je kind.

Een goede algemene weerstand is erg belangrijk om snel te herstellen van een ziekte, vooral in deze tijd is dat erg belangrijk. We weten dat tabak, alcohol en andere drugs een invloed kan hebben op je weerstand. Met name bij mensen die roken, kan het coronavirus heftiger zijn.

Maak gebruik van betrouwbare bronnen.

Het is mogelijk dat je kind heel veel informatie binnenkrijgt via social media, zoals Instagram, Facebook, Snapchat, maar niet alles is per se waar. Bedenk ook: er gaat op dit moment veel nepnieuws rond over het coronavirus. Blijf betrouwbare bronnen bezoeken zoals het RIVM en Rijksoverheid.

Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek. Dat kan telefonisch via 020 – 590 1330 of stuur een mail naar preventie@jellinek.nl.

 

En lees hier meer tips over leven met een puber in tijden van Corona.

Wat zijn de verschillende stadia of fasen van gebruik?

Fases van gebruik

Om te voorkomen dat je problemen ontwikkelt met een middel kan het helpen om te begrijpen in wat voor fase jouw gebruik zit. Kortom, wat voor type gebruiker ben jij? Gebruik je regelmatig of onregelmatig? Met vrienden of alleen? En waarom gebruik je eigenlijk?

1 Experimenteren: Iedereen die een middel gebruikt heeft, heeft dat ooit voor de eerste keer gedaan. Op een feestje, om erbij te horen of uit nieuwsgierigheid. Dit noem je de fase van experimenteren.

2 Recreatief gebruik: Bevalt het effect van het middel, dan gaan sommige mensen het wat vaker gebruiken. Je noemt dit recreatief gebruik. Bij recreatief, ook wel sociaal, gebruik ziet je gebruik er als volgt uit:

  • Incidenteel en alleen voor je plezier / ter ontspanning;
  • Waarbij je altijd bewust blijft van de risico’s; en een bewuste afweging maakt tussen de voordelen en de nadelen.
  • op matige en gecontroleerde wijze, en zo dat het weinig tot geen effect heeft op andere belangrijke zaken (zoals afspraken, werk, studie, hobby’s of op contacten met familie en vrienden).

3 Gewoontegebruik: Gebruik je alleen voor je plezier, maar bijvoorbeeld wel elk weekend? Dan kun je jezelf afvragen of dit nog wel recreatief is. Kun je het bijvoorbeeld nog wel leuk hebben op een feestje of in de kroeg zonder? Wordt het gebruik voor jou eerder een gewoonte, dan mis je het als je het een keer overslaat. Dan spreken we van gewoontegebruik. Dit zijn signalen om serieus te nemen. Overweeg een tijdje te stoppen, naar andere feestjes te gaan of met een andere vriendengroep te gaan stappen.

4 problematisch gebruik: Wanneer gebruik te gewoon wordt, bestaat het risico dat het invloed gaat hebben op andere belangrijke zaken in je leven. Bijvoorbeeld: je komt in de financiële problemen, je partner of andere belangrijke mensen geven aan moeite te hebben met gebruik. Of je komt bijvoorbeeld afspraken niet na, omdat je moeite hebt met opstaan. Er ontstaan dus problemen ten gevolge van je gebruik. Het gebruik wordt problematisch. Gebruik is ook problematisch als je het nodig hebt om je beter te voelen bijvoorbeeld om problemen te vergeten, om contact aan te kunnen gaan tijdens het uitgaan, om gevoelens te onderdrukken, etc.

5 verslaving: Onder andere wanneer je voortdurend aan het middel denkt, gebruiken een manier is geworden om met problemen om te gaan en stoppen zelf niet meer lukt spreken we van verslaving. Het is dan aan te raden om hulp te zoeken bij het stoppen. Bekijk in dat geval eens ons behandelaanbod of onze gratis zelfhulp programma’s.

 

Versie: maart 2019

Kan ik in behandeling zonder dat mijn ouders het te horen krijgen?

Dat kan inderdaad wanneer je 16 jaar of ouder bent. Tot je 16e is het in Nederland zo geregeld dat je ouders ook toestemming moeten geven voor een behandeling. Vanaf 16 jaar mag je dat zelf bepalen. Je mag dan ook beslissen om niet in behandeling te gaan als je dat zelf niet wilt.

 

Versie: mei 2019

Ik wil dat mijn kind wordt behandeld maar hij wil niet. Wat nu?

Jouw kind heeft vanaf dat hij/zij 16 jaar is zelf het recht om te beslissen of het in behandeling gaat of niet. Als het echt niet wil dan kun je jouw kind niet dwingen om toch in behandeling te gaan.

Er zijn wel mogelijkheden om hierover in gesprek te gaan met een van onze medewerkers. Dit kan telefonisch via het Jellinek Expert Team, op werkdagen tussen 9-11u en 15-17u te bereiken via 088 505 1220.

Daarnaast is mogelijk om face-to-face een afspraak in te plannen via Jellinek Preventie. Zij kunnen je wat tips aan de hand doen hoe je met jouw kind over zijn of haar gebruik kunt praten. Dit is mogelijk in Amsterdam, Amersfoort, Gooi & Vechtstreek en Utrecht.

Mocht het echt niet goed gaan met jouw kind en maak je je erg veel zorgen, dan heeft Jellinek de module CRAFT. Dit is een module voor naastbetrokkenen van gebruikers, waarin je steun kunt krijgen in de aanpak van het probleem. CRAFT is te volgen in Amsterdam en Gooi & Vechtstreek.

Ook is er een online versie van CRAFT, Samen Nuchter. Dit is een gratis online programma waarmee je tools krijgt om jouw naaste te motiveren tot behandeling.

 

Versie: mei 2019

Hoe kan ik mijn kind aanmelden?

Om in behandeling te kunnen komen heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Het is wel van belang dat jouw kind het eens is met de behandeling, want vanaf dat een kind 16 jaar is mag het zelf beslissen om in behandeling te gaan. Als jij en jouw kind in behandeling willen dan kun je zich nadat je bij de huisarts bent geweest melden via ons centrale aanmeldnummer 088 505 1220.

Lees hier meer over behandeling voor jongeren.

 

Versie: juni 2019

Ik ben 16 jaar. Hoe kan ik me aanmelden?

Vanaf dat je 16 jaar bent mag je je zelf aan melden. Om dit te doen heb je wel een verwijzing van je huisarts nodig. Je huisarts mag niet aan je ouders vertellen dat je in behandeling bent gegaan bij Jellinek. Als je een verwijsbrief hebt kun je jezelf aanmelden via onze site of je kunt bellen met 020-590 43 43.

 

Versie: september 2014

Ik maak me zorgen om mijn kind die veel blowt, wat kan ik doen?

Je maakt je zorgen om blow-gedrag van je kind. Wanneer is dit een probleem?

Een verslaving is niet alleen af te meten aan de hoeveelheid die iemand blowt. Wat zeker ook belangrijk is, is of de rest van het leven van het kind nog normaal verloopt. Bijvoorbeeld: lukt school goed, sport hij/zij etc. Wanneer op gebied van school en gezondheid achteruitgang is te zien, dan kan de situatie zorgelijk worden en is het zinvol om eens te informeren bij bijvoorbeeld de afdeling preventie van Jellinek. Aan jou de taak als ouder om voorlichting te geven over de voor- en nadelen van cannabisgebruik. En tegelijkertijd je kind te steunen in keuzes die hij/zij maakt, en laten zien dat je er voor hem/haar bent.

Hieronder staan een aantal nuttige links:

Informatie over cannabis voor ouders
Opvoedingsinformatie
Gesprekstips

Mocht je toch met extra vragen zitten, of wil je wat extra persoonlijk ondersteuning? Dan kun je ook altijd even met het Jellinek Expert Team bellen. Hier krijg je een professional aan de lijn die je gepast advies kan geven gericht op jouw situatie. Je kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-11.00u en 15.00-17.00u bellen op: 088 505 1220.

 

Versie: december 2017

Ik heb een pil gevonden en vraag me af wat het is, wat kan ik doen?

Wij kunnen drugs die gevonden zijn helaas niet testen.

Heb je drugs bij je kind, partner of andere dierbare gevonden?

Ga in gesprek met degene van wie je vermoedt dat de drugs zijn. Vraag wat het is. Benoem jouw zorgen en observaties. Geef aan dat je iets hebt gevonden en dat je je zorgen maakt. Zoek voorafgaand aan het gesprek vast zelf wat informatie op over drugs. Op onze website hebben wij informatie over alcohol en drugs voor ouders en opvoeders. Handige tips om het gesprek aan te gaan kun je daar vinden.

Als je kind nog thuis woont is het belangrijk om regels te stellen en duidelijke afspraken te maken. Wij kunnen daarin adviseren.

Bel voor telefonisch advies met het Jellinek Expert Team: op werkdagen tussen 9-11u/15-17u op 088 505 1220. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt worden voor een adviesgesprek.

 

Versie: augustus 2019

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin