Verslaving en psychische problemen

Heb je, naast een verslavingsprobleem, last van psychische klachten? Zoals een depressie, angst, ADHD of PTSS? Wij pakken zowel jouw verslaving als jouw psychische klachten aan.

Psychische klachten en een verslavingsprobleem komen relatief vaak samen voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de cliënten met een verslavingsprobleem ook psychische klachten heeft. Andersom, veel cliënten met psychische klachten gebruiken overmatig veel alcohol of drugs. Daar zijn verschillende redenen voor. Sommige mensen proberen zich door alcohol en drugs even wat beter te voelen. Anderen krijgen door hun gebruik juist psychische klachten of ze worden erger. Ook een biologische aanleg of traumatische gebeurtenis kan een rol spelen.

Behandeling bij co-morbiditeit

Soms blijkt al tijdens het intakegesprek dat het nodig is om meteen jouw psychische klachten te onderzoeken. Maar bij de meeste cliënten stellen we dat nog even uit. Je krijgt dan het advies te beginnen met een behandeling voor jouw verslaving. Als na een paar weken blijkt dat je nog steeds psychische klachten hebt, volgt alsnog een nader onderzoek.

Voor de meeste psychische klachten kun je bij ons terecht. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van psychische klachten bij cliënten met een verslavingsprobleem. Dit geldt niet voor schizofrenie, psychotische stoornissen, autisme, persoonlijkheidsstoornissen en eetstoornissen. Voor een behandeling daarvan kunnen we wel doorverwijzen.

Zodra na onderzoek bekend is wat er met jou aan de hand is, bespreek je met de behandelaar welke behandelingen er mogelijk zijn. Meestal volg je, naast de verslavingsbehandeling, een behandeling voor jouw psychische klachten. In sommige gevallen kan dit bij jouw verslavingsbehandelaar; in andere gevallen volg je de behandeling bij een andere collega uit het team.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij passen alleen wetenschappelijk onderzochte behandelmethodes toe en houden rekening met nationale en internationale behandelrichtlijnen. In de meeste gevallen betekent dit dat je behandeling gebaseerd zal zijn op cognitieve gedragstherapie. Om de kwaliteit van onze behandelingen te vergroten voert Jellinek wetenschappelijk onderzoek uit. Ook een deel van de co-morbide behandelingen is in de afgelopen jaren onderzocht. Dit heeft geleid tot speciale behandelingen voor verslavingsproblemen, PTSS, verslavingsproblemen en huiselijk geweld en verslavingsproblemen bij ADHD.

Zet de eerste stap

Jellinek helpt u om weer grip te krijgen op uw gebruik. Zet de eerste stap naar een gezond leven en meld u aan voor een behandeling. Wil je liever persoonlijk contact bel dan 088 505 1220.