Minnesotamodel en de 12 stappen

Wat is een Minnesotabehandeling?

De Minnesotabehandeling is ruim zestig jaar geleden ontwikkeld op het Hazeldeninstituut in Minnesota (VS). De behandeling is ontstaan vanuit de 12 stappen van de AA (Anonieme Alcoholisten). De methode is gebaseerd op spirituele waarden als hoop, respect, eerlijkheid, openheid en verbondenheid.

Verbondenheid

‘Stoppen doe je zelf, maar niet alleen’ is ons motto. Door een verslaving voel je je eenzaam en isoleer je jezelf van je omgeving. Onze behandeling is erop gericht dit isolement te doorbreken door een band met andere mensen op te bouwen. Daarom is een Minnesotabehandeling een groepsbehandeling. Je ervaart hoe het is om je gevoelens te delen en steun te krijgen in plaats van jezelf af te zonderen en te schamen. Dit gevoel van saamhorigheid geeft je de kracht om te herstellen van je verslaving.

Eigen verantwoordelijkheid

Verslaving is een ziekte van de hersenen. Hierdoor verlies je steeds meer de grip op je leven. Je kunt er niets aan doen dat je deze ziekte hebt. Je bent immers met deze kwetsbaarheid geboren. Wel bent jezelf verantwoordelijk voor hoe je met uw ziekte omgaat. Iemand met coeliakie (glutenallergie) bijvoorbeeld, kiest ervoor geen gluten te nemen, anders wordt hij ziek. Zo werkt het ook met verslaving. Je leert tijdens de behandeling wat je valkuilen zijn en welke keuzes het beste zijn voor je gezondheid.

Volledig stoppen

Essentieel voor een succesvolle behandeling is dat je bereid bent om volledig te stoppen met alcohol, drugs en gokken. Als je namelijk niet volledig stopt, houdt je je verslaving in stand. Je loopt dan bovendien het risico verslaafd te raken aan een ander verslavend middel of gokken.

Wat zijn de 12 stappen?

 1. Je erkent dat je niet met drank of drugs om kan gaan.
 2. Je geeft toe dat je hulp nodig hebt.
 3. Je aanvaardt de hulp die je geboden wordt.
 4. Je maakt de balans op van je (verzopen of gedrogeerde) leven.
 5. Je spreekt jezelf uit naar een vertrouwenspersoon.
 6. Je kijkt naar je aandeel in wat is misgegaan en je onderzoekt dat.
 7. Je uit je bereidheid om te werken aan je gedrag en je doet dat ook!
 8. Je uit je bereidheid om de schade te herstellen die je hebt veroorzaakt.
 9. Je bekent kleur en je maakt het – waar mogelijk en zo goed mogelijk – goed met deze mensen.
 10. Je doet aan zelfonderzoek en je houdt op die manier een vinger aan de pols.
 11. Je creëert stilte in je leven door middel van gebed, meditatie of anderszins.
 12. Je geeft hetgeen je hebt geleerd weer door aan een lotgenoot.