Minnesotamodel en de 12 stappen
De Minnesotabehandeling tegen verslaving is ruim zestig jaar geleden bedacht op het Hazeldeninstituut in Minnesota (Verenigde Staten). De twaalf stappen van de Anonieme Alcoholisten zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het is belangrijk om eerlijk te zijn en open te staan voor hulp. Ook is het belangrijk dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes en de gevolgen. En dat je wil veranderen.
De 12 stappen
- Je geeft toe dat je niet met drank of drugs om kunt gaan.
- Je geeft toe dat je hulp nodig hebt.
- Je accepteert de hulp die je krijgt.
- Je kijkt terug op je leven tot nu toe en wat niet goed is gegaan door de verslaving.
- Je praat over je problemen met iemand die je vertrouwt.
- Je kijkt naar je eigen rol in wat er mis is gegaan. En je onderzoekt je eigen rol.
- Je wil je gedrag veranderen. En je doet dat ook.
- Je wil de schade herstellen die je hebt veroorzaakt.
- Je zoekt contact met mensen die je hebt gekwetst en probeert het goed te maken.
- Je kijkt kritisch naar jezelf en blijft dat steeds doen.
- Je zorgt voor rust in je leven met meditatie, gebed of iets anders waar jij kalm van wordt.
- Je geeft je ervaringen door aan anderen.
Verbonden met anderen
Door een verslaving kun je je eenzaam voelen en je schamen. In een Minnesotabehandeling probeer je om een band met anderen op te bouwen. Als je je verbonden voelt met anderen kun je elkaar steunen. Dit groepsgevoel geeft je kracht en energie om beter te worden. In een groep kun je praten over je gevoelens en problemen. Daarom is een Minnesotabehandeling een groepsbehandeling.
Ons motto is: ‘Stoppen doe je zelf, maar niet alleen’.
Counselor en sponsor
Daarom krijg je bij de behandeling hulp van een counselor. Dat is iemand die jij vertrouwt. Je counselor begrijpt je. Hij/zij is jouw aanspreekpunt tijdens de behandeling.
Een sponsor is iemand die ook problemen heeft (gehad) door verslaving. Een sponsor is verder in het 12-stappenprogramma dan jij. En een sponsor heeft zelf ook de twaalf stappen doorlopen. Bij je sponsor kun je altijd terecht. Hij/zij helpt je bij de twaalf stappen.
Zelf goede keuzes maken
Bij JellinekMinnesota zien we verslaving als een ziekte van de hersenen. Daar kun je niets aan doen. Maar je kunt wel zelf kiezen hoe je met deze ziekte omgaat. In de behandeling leer je over je valkuilen. De behandeling van JellinekMinnesota helpt je dus om zelf goede keuzes te maken, en om je gedrag te veranderen.
Een verslaving is net als een notenallergie, bijvoorbeeld: je bent ermee geboren, maar moet zelf bepalen om geen noten te eten. Anders word je ziek.
Helemaal stoppen
Het is nodig om helemaal te stoppen met alcohol, drugs, gokken en roken. Anders werkt de behandeling van JellinekMinnesota niet goed. Als je niet helemaal stopt, houd je je verslaving in stand. Ook kun je dan verslaafd raken aan iets anders. Alleen als je helemaal stopt kun je werken aan een leven in herstel.