Klinische behandeling Amsterdam (KBA)

Bij een klinische behandeling in Amsterdam slaap je 6 weken in de kliniek. Aansluitend volg je 6 weken, 3 dagen per week, de dagbehandeling en slaap je thuis. Je volgt de behandeling in een groep met als behandelvorm cognitieve gedragstherapie (CGT).

Download folder Klinische behandeling CGT

 

Wat is cognitieve gedragstherapie (CGT)?

Bij cognitieve gedragstherapie ga je actief aan de slag met je verslaving. CGT is onze meest gebruikte en effectieve behandelmethode. Je maakt huiswerkopdrachten en doet oefeningen om meer inzicht te krijgen in je gebruik. Door de behandeling leer je ander gedrag. Ook leer je anders te denken op momenten dat je eigenlijk wilt gebruiken.

Opbouw van de behandeling

Voorbereidende gesprekken

Voordat je de groepsbehandeling start, heb je een aantal gesprekken met je behandelaar. Je krijgt uitleg over de behandeling, over het behandelplan en wat je kunt verwachten. Jullie spreken af wat het behandeldoel is. En je houdt bij hoeveel en hoe vaak je drinkt of drugs gebruikt. Ook bespreken jullie de regels en afspraken in de kliniek en plannen jullie samen in wanneer de behandeling begint. Alle behandelingen bij Jellinek zijn rookvrij.

Detox (als dat nodig is)

Je stopt helemaal met drinken of drugs gebruiken. Je lichaam moet daaraan wennen: dat heet ontgiften. Tijdens het ontgiften blijf je meestal op de detox-afdeling. Deze detox-opname duurt gemiddeld één of twee weken. Na de detox begint de behandeling. Bekijk voor meer informatie de pagina over detox. Alle detox-afdelingen bij Jellinek zijn rookvrij.

Behandeling in een groep

Je volgt een intensieve behandeling van 6 weken bij de KBO om je verslaving aan te pakken. Daarna volgt een dagbehandeling van 6 weken. Je volgt de behandeling in een groep. Je leert weer hoe je op een gezonde manier je dag indeelt en wat je in je vrije tijd kunt doen. Ook werk je aan hoe je met emoties omgaat. Je krijgt voorlichting over alcohol- en drugsgebruik en over verslaving. En we kijken hoe je je dagen weer zinvol kan invullen. Je krijgt als steun naast de groepsbijeenkomsten ook 1-op-1 gesprekken met je behandelaar krijgen.

Zorg na de behandeling

Als de behandeling is afgelopen, laten we je niet los. Je komt elke week naar de nazorggroep. Ook is  een 1-op-1 gesprek met je behandelaar mogelijk. Hiermee helpen we je om het resultaat van de behandeling vast te houden.

Voor wie is deze behandeling?

  • Je hebt een ernstige verslaving aan drugs, alcohol of gokken.
  • Je wilt stoppen met drugs, alcohol en gokken (ook tabak).
  • Je hebt door ernstige verslavingsproblemen ook hulp nodig om op een gezonde manier je dag in te delen en te kiezen wat je in je vrije tijd kunt doen.
  • Je wilt je dag anders invullen en/of meer steun krijgen van de mensen om je heen.
  • Je hebt een vaste plek waar je tijdens en na je behandeling terecht kunt.
  • Je spreekt Nederlands.

Locatie

Jacob Obrechtstraat 92, Amsterdam

Download folder Klinische behandeling CGT