Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Wat is ACT?

Acceptance and commitment therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die effectief is gebleken voor diverse klachten, waaronder verslaving. Het is een vorm van therapie, waarbij je niet alleen leert door met je hoofd bezig te zijn, maar je ook leert door te ervaren.

De A staat voor acceptatie, je leert vervelende gevoelens en gedachten te accepteren en er niet langer tegen te vechten. Zo ontstaat er tijd voor de ‘C-kant’. De C staat voor commitment; je gaat weer doen wat écht belangrijk voor jou is. Je gaat actief aan de slag met acties, die jouw leven waardevoller maken. Het uiteindelijke doel is om flexibel om te gaan met de problemen die je tegenkomt, zodat je tijd kunt besteden aan dingen die echt belangrijk voor jou zijn.

Zet de eerste stap

Jellinek helpt jou om weer grip te krijgen op jouw gebruik. Zet de eerste stap naar een gezond leven en meld je aan voor een behandeling. Liever persoonlijk contact? Bel dan 088 – 505 1220.

Behandelprogramma ACT

Het behandelprogramma duurt gemiddeld 3 maanden en kan individueel (poliklinisch) of in een dagbehandeling  worden aangeboden. Samen met het intaketeam beslist u welke behandelvorm het beste bij u past.

  • Poliklinische behandeling; wekelijkse individuele gesprekken met een behandelaar. De behandelduur is 13 weken; eventueel gevolgd door zes maanden terugvalpreventie/nazorg. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Hilversum.
  • Dagbehandeling; een intensief behandelprogramma van 3 dagen in de week met groepstherapiesessies, psycho-educatie en individuele behandelgesprekken. De behandelduur is 12 weken. Deze behandeling is te volgen op de volgende locatie: Utrecht en Amsterdam.

Reisgenoten

Na afronding van een ACT-behandeling kun je actief verbonden blijven met medecliënten, symbolisch ook wel ‘reisgenoten’ genoemd, en met het gedachtegoed van ACT. ACT is namelijk niet in een aantal weken te ‘leren’; je kunt je er voortdurend in ontwikkelen. Daarom worden bijeenkomsten georganiseerd die je ook na jouw behandeling kunt bijwonen. Je ontmoet andere reisgenoten en deelt jouw ervaringen. Dit helpt om actief bezig te blijven met de geleerde vaardigheden en terugval te voorkomen.