Behandelingen

ACT

Let op: ivm het Coronavirus is ons behandelaanbod tijdelijk gewijzigd. Bekijk hier de laatste updates.

Wat is ACT?

Jellinek biedt een behandelprogramma volgens de principes van ACT (Acceptance and Commitment Therapy). ACT is een nieuwe stroming binnen de psychologie die op een aantal vlakken verschilt van andere stromingen.

ACT leert u een zachtaardige houding aan te nemen t.o.v. alles wat u denkt, voelt en ervaart. De A staat voor acceptatie. Het belangrijkste verschil met veel andere therapievormen is namelijk dat ACT niet doet aan ‘positief proberen te denken’. U leert juist de eigen ervaringen precies zo te hebben als ze zijn. Ook moeilijke ervaringen of ervaringen waar u geen controle over heeft. Door hier ruimte aan te geven en er niet langer tegen te vechten, worden klachten dragelijker.

Daarnaast staat de C in ACT voor u committeren aan wat voor u écht belangrijk is in uw leven, ondanks de klachten die u heeft. U onderzoekt hoe u uw leven wilt leiden, binnen uw eigen mogelijkheden. Verslaving wordt gezien als een handicap waarmee u kunt leren omgaan, in plaats van dat u probeert van uw verslaving te winnen.

Behandelprogramma

Het behandelprogramma duurt twaalf weken en kan individueel, met dagbehandeling of via een klinische opname (afhankelijk van de locatie). Uitgangspunt is dat u volledig wilt stoppen met uw middelengebruik. U leert flexibel omgaan met moeilijke situaties en leert ‘trek’ op te merken en deze te (ver)dragen. Het programma wordt ondersteund met onder andere mindfulness, drama, psycho-motore therapie, beweging en psycho-educatie over verslaving. Daarnaast heeft u gesprekken met uw behandelaar en worden gesprekken aangeboden met mensen uit uw omgeving die belangrijk voor u zijn. U levert ook zelf een bijdrage aan de sfeer op de kliniek en aan het dagprogramma, bijvoorbeeld door het verzorgen van de dagstart.

ACT wordt op de volgende locaties aangeboden:

Reisgenoten

Na ontslag uit de kliniek kunt u actief verbonden blijven met medecliënten, symbolisch ook wel ‘reisgenoten’ genoemd, en met het gedachtegoed van ACT. ACT is namelijk niet in twaalf weken te ‘leren’; u kunt er zich voortdurend in ontwikkelen. Daarom worden bijeenkomsten georganiseerd die u ook na uw behandeling kunt bijwonen. U ontmoet andere reisgenoten en deelt uw ervaringen.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat