ANTENNE NL Corona special: nieuwe resultaten

Op deze pagina staat een selectie van de resultaten van de Antenne NL Corona Special. Dit onderzoek is opgezet om in coronatijd zicht te houden op veranderingen in het gebruik van tabak, alcohol, andere drugs en het spelen van games en gokspellen. Met behulp van de resultaten kunnen professionals gerichte voorlichting en hulpverlening aanbieden die daarbij aansluit.

Deel 1 van de resultaten vind je hier.

De resultaten. Deel 2: mei t/m juli

Let op: We doen onderzoek onder alle Nederlanders vanaf 16 jaar, maar deze keer gaat de infographic ALLEEN over de 16-24 jarige deelnemers.

Met de start van de zomervakanties en de heropening van de horeca, is de plek waar alcohol en andere drugs gebruikt worden veranderd. In de resultaten van Antenne is terug te zien dat deze middelen weer vaker in horecazaken, privéfeestjes, buitenfeestjes en georganiseerde (al dan niet illegale) feestjes worden gebruikt. De redenen om nu te gebruiken zijn voor de meeste deelnemers gelinkt aan de plezierige en sociale effecten van deze middelen en de behoefte aan een uitlaatklep. Al wordt bij cannabis ook het verminderen van stress, angst of eenzaamheid genoemd als reden voor gebruik.

Alcohol, tabak en cannabis

In juli dronk driekwart van de 16-24 jarige deelnemers alcohol (76%).
Iets meer dan de helft rookte tabak (53%) en iets minder dan de helft blowde (47%).

Andere drugs

Andere drugs werden eveneens door ongeveer de helft van de 16-24-jarigen gebruikt (48%).
Uppers zoals xtc, amfetamine en speed zijn verreweg het populairst.
Het gebruik van trippers, zoals LSD en paddo’s, kwam wat vaker voor in juli dan in de twee maanden ervoor.
Een kwart geeft aan meer drugs te gebruiken dan voor corona (25%), maar de groep die juist minder drugs gebruikt is net zo groot (27%).

De zomervakantie loopt ten einde en de coronamaatregelen zijn weer verder aangescherpt. De kans is groot dat ook het middelengebruik weer veranderd. Het onderzoek loopt nog!

Doe jij ook (weer) mee?(< 10 min invultijd)

(tekst gaat verder onder de Infographic)

Meer informatie, tips en hulp

Het is zoals altijd belangrijk om je goed te informeren over de risico’s van gebruik en hoe je die zoveel mogelijk kunt beperken. In deze periode zijn de risico’s soms anders dan normaal.

  • Op dit moment geldt de 1,5 meter maatregel nog steeds. Het gebruik van middelen doet je grenzen vervagen. Hierdoor is het vaak lastiger om afstand tot anderen te houden.
  • De afgelopen tijd is de druk op de zorg groot geweest. Maar laat dat je niet tegenhouden om hulp te zoeken als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand iets gebruikt heeft en het niet goed met diegene gaat. Maar ook als iemand hulp wilt bij stoppen of minderen met gebruik is er hulpaanbod. Zie hieronder waar je dan terecht kunt.
  • Heb jij of iemand anders iets gebruikt en is er sprake van een acuut medisch probleem? Bel 112.
  • Zit je niet lekker in je vel? Heb je last van angst- of stemmingsklachten? Of merk je dat je jouw gebruik niet onder controle hebt. Bespreek het met je vrienden en bekijk het (online) aanbod voor steun en advies als je zou willen minderen of stoppen. Wil je daar meer hulp bij, bespreek de mogelijkheden die het beste bij jou passen met je huisarts.

Het gebruik van alcohol en andere drugs is nooit zonder risico.  Informeer jezelf over de risico’s en hoe je die zoveel mogelijk kunt beperken. Vraag om hulp als het niet goed met je gaat of als je zou willen minderen of stoppen.

Wil je meer weten over de risico’s van roken en het gebruik van alcohol en drugs in coronatijd?

Informatie, tips en een Q&A over het gebruik van (uitgaans)drugs in coronatijd: 

Wil je weten hoe riskant jouw gebruik/gedrag is? Doe eens een online zelftest:

Overweeg je om hulp te zoeken bij het te minderen of stoppen?

Bij de instelling voor verslavingszorg in jouw regio kun je terecht voor informatie, advies en hulp. De instellingen voor verslavingszorg zijn ondanks de coronacrisis gewoon open. Soms is de hulpverlening wel anders geregeld.  

Als je dagelijks gebruikt en besluit helemaal te stoppen, neem dan altijd eerst even contact op met de huisarts. 

Online hulp:
Verschillende instellingen voor verslavingszorg en het Trimbos instituut bieden online zelfhulp en behandelprogramma’s aan. Vind hier het online aanbod van Jellinek.

Maak je je zorgen over het gebruik of gedrag van iemand in jouw omgeving?

Bekijk het uitgebreide aanbod aan informatie, tips, advies en hulpmogelijkheden voor jou als naaste: 

Heb je vragen over je eigen gebruik of dat van een ander?