ANTENNE NL Corona special: Eerste resultaten

Op deze pagina staat een selectie van de resultaten van de Antenne NL Corona Special. Dit onderzoek is opgezet om in coronatijd zicht te houden op veranderingen in het gebruik van tabak, alcohol, andere drugs en het spelen van games en gokspellen. Met behulp van de resultaten kunnen professionals gerichte voorlichting en hulpverlening aanbieden die daar bij aansluit.

De resultaten. Deel 1: 11 mei – 14 juni

Bekijk hier de resultaten van deel 2: mei t/m juli

Op 1 juni zijn de eerste versoepelingen voor samenkomsten en horeca ingegaan. In deze samenvatting zijn de verzamelde gegevens van voor en ná 1 juni  naast elkaar gezet.

Betekende minder sociale gelegenheden ook een afname in gebruik? Of was de stressvolle periode juist een reden om meer of vaker te gebruiken of te spelen? En veranderde dit op het moment dat de maatregelen versoepeld werden?

Noot: Vanwege de opzet en manier van werven zijn de getoonde percentages niet representatief voor alle mensen in Nederland. De meeste deelnemers waren tussen de 16 en 24 jaar. Ook kan het zijn dat voor 1 juni andere mensen aan het onderzoek deelnamen dan na 1 juni. Eventuele stijging of dalingen kunnen gebaseerd zijn op ‘toeval’. Dit onderzoek is geen exacte wetenschap, maar snel en anoniem signaleringsinstrument. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden bij het doornemen van de resultaten.

  • Er zijn mensen die aangeven het qua roken, drinken en blowen een stuk rustiger aan te hebben gedaan, en andere drugs even hebben laten liggen. Maar er zijn ook mensen die juist wat meer of vaker onder invloed zijn geweest. Die verdeling verschilt sterk per middel.
  • ‘Lekker’, ‘leuk’ en ‘sociaal’ zijn bij alle middelen het meest genoemd als reden voor gebruik. Een kleinere groep heeft aangegeven te gebruiken vanwege stress en eenzaamheid. Dit is een groep die mogelijk extra risico’s loopt.
  • Er wordt weer vaker buiten, op feestjes en in de horeca gedronken of gebruikt.
  • We zien verder nog geen grote verschillen tussen voor en na 1 juni.

Dat kan ook de komende periode weer veranderen. Het onderzoek loopt dan ook nog even door. Doe jij ook (weer) mee?

(tekst gaat verder onder de Infographic)

Meer informatie, tips en hulp

Het is zoals altijd belangrijk om je goed te informeren over de risico’s van gebruik en hoe je die zoveel mogelijk kunt beperken. In deze periode zijn de risico’s soms anders dan normaal.

  • Op dit moment geldt de 1,5 meter maatregel nog steeds. Het gebruik van middelen doet je grenzen vervagen. Hierdoor is het vaak lastiger om afstand tot anderen te houden.
  • De afgelopen tijd is de druk op de zorg groot geweest. Maar laat dat je niet tegenhouden om hulp te zoeken als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand iets gebruikt heeft en het niet goed met diegene gaat. Maar ook als iemand hulp wilt bij stoppen of minderen met gebruik is er hulpaanbod. Zie hieronder waar je dan terecht kunt.
  • Heb jij of iemand anders iets gebruikt en is er sprake van een acuut medisch probleem? Bel 112.
  • Zit je niet lekker in je vel? Heb je last van angst- of stemmingsklachten? Of merk je dat je jouw gebruik niet onder controle hebt. Bespreek het met je vrienden en bekijk het (online) aanbod voor steun en advies als je zou willen minderen of stoppen. Wil je daar meer hulp bij, bespreek de mogelijkheden die het beste bij jou passen met je huisarts.

Het gebruik van alcohol en andere drugs is nooit zonder risico.  Informeer jezelf over de risico’s en hoe je die zoveel mogelijk kunt beperken. Vraag om hulp als het niet goed met je gaat of als je zou willen minderen of stoppen.

Wil je meer weten over de risico’s van roken en het gebruik van alcohol en drugs in coronatijd?

Informatie, tips en een Q&A over het gebruik van (uitgaans)drugs in coronatijd: 

Wil je weten hoe riskant jouw gebruik/gedrag is? Doe eens een online zelftest:
Overweeg je om hulp te zoeken bij het te minderen of stoppen?

Bij de instelling voor verslavingszorg in jouw regio kun je terecht voor informatie, advies en hulp. De instellingen voor verslavingszorg zijn ondanks de coronacrisis gewoon open. Soms is de hulpverlening wel anders geregeld.  

Als je dagelijks gebruikt en besluit helemaal te stoppen, neem dan altijd eerst even contact op met de huisarts. 

Online hulp:
Verschillende instellingen voor verslavingszorg en het Trimbos instituut bieden online zelfhulp en behandelprogramma’s aan. Vind hier het online aanbod van Jellinek.

Maak je je zorgen over het gebruik of gedrag van iemand in jouw omgeving?

Bekijk het uitgebreide aanbod aan informatie, tips, advies en hulpmogelijkheden voor jou als naaste: 

Heb je vragen over je eigen gebruik of dat van een ander?