Aanbod voor de eerstelijnszorg

Consultatie en advies

Loop je in de huisartsenpraktijk of zorginstelling tegen overmatig en/of problematisch middelengebruik aan? Je kunt altijd bij ons terecht voor intercollegiaal overleg. Jellinek ondersteunt ook bij het ontwikkelen, implementeren of opfrissen van beleid.

Mailen kan naar preventie@jellinek.nl. Of bel de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur word je teruggebeld. 

Deskundigheidsbevordering

Door middel van deskundigheidsbevordering worden professionals getraind in de omgang met signalen van overmatig middelengebruik. Met als doel: het vergroten van kennis, het leren signaleren van overmatig alcohol- of middelengebruik én het kunnen aangaan van een gesprek hierover. Uiteraard aansluitend op, en met inbreng vanuit, de eigen praktijk. Jellinek biedt hiervoor de geaccrediteerde training Signaleren en begeleiden.

Zie deze pagina voor meer informatie: Signaleren en begeleiden

Website pohverslaving.nl

Jellinek wilt graag iedereen die in de praktijk te maken heeft met problematisch middelengebruik zoveel mogelijk ondersteunen in hun werkzaamheden. Dus ook de praktijkondersteuner van de huisarts, ofwel de POH. Speciaal hiervoor hebben we samen met Tactus en Zilveren Kruis de website www.pohverslaving.nl opgezet. Hier vind jij als POH alle informatie die nodig is om iemand met verslavingsproblematiek te ondersteunen. Zo staat er informatie over de verschillende middelen en over hoe je het beste het gesprek aan kan gaan. Maar ook vind je er handige screeners en signaleringstesten die in de spreekkamer gebruikt kunnen worden.

Bekijk voor meer informatie de website: pohverslaving.nl

Je kunt zelfs een geaccrediteerde e-learning volgen over problematisch middelen gebruik: ggzecademy.nl

Website Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek

In Nederland is alcoholgebruik onder volwassenen algemeen geaccepteerd. Alcoholgebruik is echter niet zonder risico. Alcoholgebruik gaat gepaard met een verhoogd risico op onder meer ongelukken, psychosociale problematiek, verslaving, kanker, cardiovasculaire ziekten en vroegtijdige sterfte.

Door mensen met een (beginnend) alcoholprobleem tijdig te herkennen en snel effectieve hulp te bieden kan problematisch alcoholgebruik voorkomen worden. Bovendien hebben mensen in een vroeg stadium de meeste kans om te herstellen. Het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) zet zich hiervoor in.

Bekijk de website hier: herkenalcoholproblematiek.nl

Begeleide zelfhulp

Jellinek biedt voor mensen met lichte middelenproblematiek de Jellinek Online Zelfhulp. Het kan echter zijn dat deze niet voldoende blijkt te zijn. Hiervoor hebben we de Begeleide Zelfhulp ontwikkeld. Voor de deelnemers verandert er niks, die volgt gewoon het normale programma. Echter kan nu een hulpverlener zoals de huisarts of POH GGZ aan de achterkant meekijken. Op deze manier kan die persoon feedback geven op de gemaakte opdrachten en contact opnemen bij bijvoorbeeld een terugval.

Zie voor meer informatie de website: zelfhulpbegeleid.nl

Folder

Voor het totale overzicht van het aanbod van Jellinek voor professionals in de zorg hebben we een folder ontwikkeld.

Download de volledige folder hier: Aanbodsfolder preventie zorgprofessionals

Nieuwsbrief

Ben je een professional en wil je graag op de hoogte blijven van ons aanbod? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief vind je updates over trainingen en andere interventies. Daarnaast vermelden we relevant nieuws zodat je altijd op de hoogte bent. De nieuwsbrief verschijnt één keer per kwartaal. Afmelden kan altijd via de link onderaan de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief voor professionals