Cocaïneverslaving

Ervaar je regelmatig nadelen van je cocaïnegebruik? Krijg je in je omgeving wel eens opmerkingen dat je minder zou moeten gebruiken? Lukt het je niet om zelfstandig te stoppen of te minderen met cocaïne? Op deze pagina gaan we in op de term ‘cocaïneverslaving. Wanneer is iemand eigenlijk cocaïneverslaafde en wat kun je hieraan doen?  

Meld je aan voor de Zelfhulp

Cocaïneverslaving  

Van cocaïne kun je zowel geestelijk, als lichamelijk afhankelijk raken. In de literatuur spreekt men niet van een cocaïneverslaving, maar van “stoornissen in middelengebruik”. Dit staat beschreven in de DSM-V (Diagnostical Statistical Manual versie V). Het is een internationaal wetenschappelijk boek waarin alle psychiatrische stoornissen staan beschreven. Een alcoholverslaving wordt dus “stoornissen in het gebruik van middelen” genoemd.   

Criteria cocaïneverslaving

De stoornis en de mate: lichtmatigernstig wordt vastgesteld aan de hand van 11 verschillende criteria/ symptomen. Waarbij licht 2 of meer symptomen zijn en ernstig 6 of meer symptomen. Voorbeelden van symptomen zijn: mislukte pogingen om te stoppen, sterk verlang om te gebruiken, door gebruik opgeven van sociale activiteiten, ontwenningsverschijnselen, blijven gebruiken ondanks de ervaren nadelen. Ben je benieuwd of je verslaafd bent doe dan hier de zelftest.   

Hulp bij cocaïneverslaving

Heb je het idee dat je een cocaïneverslaving hebt en wil je daar vandaag nog iets aan doen, dan zijn er verschillende mogelijkheden bij Jellinek. Als eerst kun je je aanmelden bij de Jellinek Online Zelfhulp Alcohol. Dit is een programma van 30 dagen waarbij je gratis, in je eigen tijd en anoniem aan je gebruik kunt werken. Door middel van wekelijkse lees-, kijk- en maakopdrachten krijg je meer inzicht in jouw gebruik en werk je aan jouw persoonlijke doel.  

Behandeling cocaïneverslaving

Wil je graag meer persoonlijke ondersteuning bij het stoppen of minderen van je gebruik dan zijn er ook verschillende vormen van behandeling. Wil je eerst overleggen wat het beste bij jou aansluit. Bel dan eens met onze Advieslijn. Daar kunnen ze al je vragen beantwoorden over het stoppen met alcohol.  

Meld je aan voor Behandeling