Vraag & Antwoord

Worden amfetaminen ook als doping gebruikt?

Stimulerende middelen zoals amfetaminen, cocaïne en efedrine worden behalve als drug, ook als doping gebruikt. Bij gebruik als drug gaat het om het eufore en energieke effect. Bij gebruik als doping gaat het om het verhogen van de prestaties. Volgens de dopinglijst zijn deze middelen binnen wedstrijd verband verboden. Gebruik van cafeïne is wel toegestaan (1).

Werking

Amfetaminen stimuleren het zenuwstelsel. Je voelt je energiek en actief. De hartslag en bloeddruk nemen toe. De bronchiën in de longen gaan meer open staan en de bloedvaten naar de skeletspieren verwijden zich. Hierdoor krijgen de spieren meer zuurstof en is het lichaam in staat tot een grotere fysieke prestatie. Ook hebben amfetaminen een pijnstillend effect.

Afvallen

De verschillende soorten stimulerende middelen worden ook gebruikt door mensen die willen afvallen. Ze versnellen de stofwisseling en remmen de eetlust. Gebruik van stimulerende middelen is niet verstandig omdat je aan deze middelen went en ze vaak tot een stijging van de bloeddruk leiden. Het eetlustremmende effect treedt al na korte tijd niet meer op. Stop je dan krijg je enorme honger en komt het gewicht er gewoon weer bij.

Bijwerkingen

Door langdurige inspanning in een warme omgeving kan een sporter uitgedroogd en oververhit raken. Het gebruik van amfetaminen kan de vocht- en temperatuurhuishouding verder ontregelen. Verder gelden algemene bijwerkingen zoals: zelfoverschatting/overmoed, rusteloosheid, duizeligheid, verwardheid, hoofdpijn, beverigheid, slaapstoornissen, nervositeit, hartritmestoornissen, agressief gedrag, hallucinaties.

Meer informatie over doping

Dopingautoriteit

E-mail: dopingvragen@dopingautoriteit.nl

Of stel je vraag via Whatsapp: 06-11226200

 

Bron: Lijst van Wereld anti-doping code, zie de vraag: wat is doping?

 

Versie: mei 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat