Vraag & Antwoord

Welke tripeffecten treden op bij gebruik van paddo’s?

Paddo’s en sclerotia (truffels) bevatten psilocibine en psilocine.

Psilocibine wordt in het lichaam omgezet in psilocine. Psilocine zorgt ervoor dat in de hersenen zintuiglijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Ervaringen kunnen mooi zijn, maar ook angstig. Het is onvoorspelbaar wat er precies gaat gebeuren. Een trip kan alle kanten opgaan en de trip kan ook donkere kanten van jezelf naar boven brengen. De trip is milder dan een LSD-trip maar veel sterker dan een cannabis-trip.

Globaal kan men de effecten onderverdelen in vijf categorieën:

Verandering in zintuiglijke perceptie

Échte hallucinaties treden zelden op tijdens een trip. Er is eerder sprake van veranderingen of verstoringen van de perceptie van daadwerkelijk aanwezige objecten:

Verandering in stemming

Paddo’s kunnen een sterk effect hebben op de stemming en dit kan verschillende richtingen op gaan. Euforie en extase worden regelmatig gemeld door gebruikers, maar ook angst en verwardheid kunnen optreden.

Verandering in tijdsperceptie

Meestal lijkt de tijd veel trager te lopen, seconden lijken minuten te duren. In extreme gevallen lijkt de tijd zelfs stil te staan.

Veranderingen in mentale processen

Tijdens een trip worden denkprocessen associatiever, er worden ongebruikelijke dwarsverbindingen en verbanden gelegd, hetgeen kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden.

Het kan voorkomen dat sommige gedachten in lussen steeds terugkomen (rondjes draaien of in cirkels denken). Als dat onaangename gedachten zijn, kan een negatieve tripervaring het resultaat zijn (een bad trip).

Bij hogere doseringen treden er regelmatig veranderingen in de ‘zelf’-perceptie op. De grenzen tussen de eigen persoon en de omgeving worden minder duidelijk of kunnen zelfs geheel wegvallen (ego verstoringen, ego dissolutie, depersonalisatie).

Iemand kan dan versmelten met andere personen, dieren of objecten. Resultaat hiervan is dat er een gevoel ontstaat van verbondenheid en eenheid (‘alles op de wereld is met elkaar verbonden’), soms op een spiritueel of religieus niveau.

Sommige gebruikers ervaren telepathische gebeurtenissen. Dergelijke gevoelens kunnen diepe indruk maken op gebruikers, maar ook angst genereren.

Lichamelijke effecten

Verwijde pupillen (mydriasis) blijken algemeen voor te komen. Milde stijgingen in hartslag en bloeddruk kunnen optreden. Misselijkheid en braken kunnen voorkomen bij het eten van paddo’s.

Wat gebruikers moeten weten

Een leuk boekje over paddo’s is: Alles over paddo’s, door Arno Adelaars, ISBN: 90 5333 586 2.

Duur

De gemiddelde trip duurt 4 tot 6 uur.

 

Versie: juni 2019

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat