Deel jouw ervaring

Jellinek
dé expert op het gebied van verslavingszorg

Wat is (4-)MTA?

4-MTA (4-methylthioamfetamine) werd in 1969 in de Verenigde Staten ontwikkeld als middel tegen depressies. In Nederland is het korte tijd in smartshops verkocht.

Wat doet het?

Chemisch is het middel verwant aan amfetamine. Het gevoelde effect lijkt echter meer op xtc. 4-MTA verbetert de stemming en voorkomt dat je slaperig wordt. Gebruikers voelen zich vredig en kalm.

Verslavingskans

Waarschijnlijk geldt voor 4-MTA hetzelfde als voor xtc: het is niet zozeer lichamelijk maar kan wel geestelijk verslavend zijn.

Overige risico’s

Gebruikers kunnen misselijk worden, in de war raken of oververhit raken. Het middel beïnvloedt waarschijnlijk ook de waarneming en de coördinatie waardoor deelname aan het verkeer riskant is. Het middel begint pas na anderhalf tot drie uur te werken. Wanneer de gebruiker dit niet weet is dat zeer riskant.

Doordat een gebruiker niks voelt, is deze geneigd sneller bij te nemen wat tot overdosering kan leiden. De effecten kunnen wel 15 uur aanhouden.

Nadat in Europa enkele mensen na 4-MTA-gebruik zijn overleden en een aantal een niet dodelijke vergiftiging hebben gehad is het middel in 1999 wegens gezondheidsrisico’s verboden.

De wet

De drug is opgenomen in de Opiumwet en is verboden.

 

Versie: juni 2019

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin