Vraag & Antwoord

Wat gebeurt er als je cocaïne met alcohol combineert?

De combinatie zorgt ervoor dat:

Werking

De combinatie alcohol en coke zorgt ervoor dat men de werking van alcohol minder voelt. De rem op het alcoholgebruik is daardoor weg. Dit kan ertoe leiden dat menteveel gaat drinken. Veel meer dan men van plan was.

Overmoed

Alcohol maakt overmoedig, cocaïne ook. De combinatie in het verkeer is daardoor extra link.

Agressie

De combinatie maakt soms ook agressief. Mensen denken agressiever en maken soms daadwerkelijk ruzie.

Hart

Verder blijkt uit onderzoek dat de combinatie cocaïne en alcohol een extra belasting is voor het hart. Zowel alcohol als cocaïne veroorzaken een toename van de hartslag. In combinatie verhogen zij de hartslag extra. Het gevolg is dat het hart een grotere behoefte heeft aan zuurstof. Cocaïne echter, werkt vaatvernauwend. Hierdoor wordt de zuurstoftoevoer afgeknepen terwijl het hart, door de verhoogde hartslag, juist extra zuurstof nodig heeft.

Coca-ethyleen

De combinatie alcohol en cocaïne leidt verder tot de vorming van een nieuwe stof, coca-ethyleen. Coca-ethyleen verhoogt eveneens de hartslag en heeft een werking die vergelijkbaar is met cocaïne zelf. Cocaïne en coca-ethyleen samen vormen opnieuw een belasting voor het hart omdat de zuurstofbehoefte verder toeneemt, terwijl de vaatvernauwende werking van beide stoffen de zuurstoftoevoer verder afknijpt. Dit alles kan leiden tot een acuut zuurstoftekort in de hartspier en tot hartritmestoornissen.

Conclusie

Als cocaïne met alcohol gecombineerd moeten gebruikers dit zeer voorzichtig doen en erop letten dat ze zeer matig drinken en alcohol afwisselen met water of fris.

 

Versie: augustus 2015

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat