Vraag & Antwoord

Mijn vriend dealt al enkele jaren, wat moet ik doen?

Je kunt je vriend aanspreken op zijn doen en laten en je kunt tegen hemzeggen dat door zijn toedoen mensen risico’s lopen. Je kunt hem ook wijzen op de risico’s die hij zelf loopt.

Je kunt zeggen dat je het niet langer wilt. Hier ligt voor jou de grens. Je stelt hem dan voor de keuze: het is óf dealen óf mij.

Je vriend kan dan twee dingen doen: ermee stoppen of ermee doorgaan. Blijft hij dealen dan kun je je terecht afvragen wat de relatie voor hem waard is. Gaat hij door dan zul jij moeten uitmaken wat je gaat doen. Ik kan me voorstellen dat je het gedrag zo onacceptabel vindt dat je het uitmaakt en de relatie verbreekt en pas weer bij hem terugkomt wanneer hij ophoudt met dealen.

Je zou zelfs kunnen besluiten aangifte te doen. Je bent dat niet verplicht maar je kunt het op een gegeven moment als een morele plicht zien.

Dealende vriend

Dat geldt sterker naarmate hij aan minderjarigen verkoopt, in producten handelt van slechte kwaliteit of alleen maar voor het geld gaat.

Risico’s

Je vriend loopt, afhankelijk van de drug waarin hij handelt en de mate waarin hij dat doet, grote risico’s. Zoals je misschien weet, maakt de wet een onderscheid tussen softdrugs en harddrugs. Softdrugs zijn hasj en wiet, harddrugs zijn alle andere drugs.

Softdrugs

Voor de politie is heel belangrijk om te weten of je dealt ja of nee. Bezit van een kleine hoeveelheid drugs, bedoeld om zelf te gebruiken, wordt meestal niet vervolgd. Bij hasj en wiet wordt de grens bij 5 gram gelegd. Bezit je minder dan wordt dat gezien als eigen gebruik, bezit je meer dan wordt dat gezien als dealen. Maar het gaat om het dealen. Als je betrapt wordt op dealen en je bezit minder dan 5 gram, ben je een dealer en ga je toch nat. Op verkoop van kleine hoeveelheden staat minimaal € 200 boete. Verkoop je een aan een minderjarige dan krijg je een zwaardere straf.

Harddrugs

Bij harddrugs liggen de straffen hoger. Verkoop aan minderjarigen leidt ook hier tot een hogere straf.

Als iemand al jaren dealt brengt dat ook een hogere straf met zich mee. Bovendien gaat hij er dan ook steeds makkelijker over denken en bestaat het risico dat hij verder afglijdt en in steeds grotere partijen gaat handelen.

 

Versie: maart 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat