Wat zijn de langetermijnrisico’s van methadon of suboxone (buprenorfine)?

Methadon en suboxone zijn beide opioïden en lijken in hun werking erg op heroïne. Deze middelen worden onder andere ingezet bij het afkicken van een heroïneverslaving. Betekent dit dat de risico’s dan ook even groot zijn als bij heroïne of andere soorten drugs?

Methadon heeft de volgende bijwerkingen:

  •  obstipatie (verstopping van de darmen);
  •  droge mond;
  •  duizeligheid;
  •  sufheid.

Op de lange termijn heeft methadon geen duidelijke bijwerkingen. Het verschil tussen heroïne en methadon is, dat je aan heroïne veel geld kwijt bent en dat heroïne maar kort werkt. Heroïne kun je gemakkelijk overdoseren en is daardoor gevaarlijk om te gebruiken. Methadon geeft niet hetzelfde effect als heroïne, het is niet lekker (geeft geen kick/roes) en daardoor minder verslavend. Het gebruik van methadon zorgt er voor dat je langdurig geen heroïne hoeft te gebruiken.

Suboxone is een goed ‘anti-trek’middel en zorgt dat je weinig trek hebt in heroïne. Suboxone geeft minder sufheid dan methadon en daarom wordt het voorgeschreven wanneer mensen veel last hebben van de sufheid die methadon geeft.

Wanneer iemand wil stoppen met gebruik van heroïne, kan hij of zij zich door de huisarts laten verwijzen naar een verslavingszorginstelling in de buurt. De verslavingsarts van de instelling kan iemand dan goed informeren wat de bijwerkingen zijn van methadon en suboxone, zodat iemand een weloverwogen afweging kan maken.

 

Versie: augustus 2019