Vraag & Antwoord

Kun je XTC gebruiken bij het afvallen?

Het is sterk af te raden om XTC te gebruiken als afslankmiddel. XTC neemt op zijn hoogst tijdelijk de eetlust weg. Het lichaam went aan het eetlustremmende effect waardoor je de dosis al snel zou moeten verhogen. Het lichaam went echter niet aan de bloeddrukstijging. Hierdoor kan de bloeddruk oplopen. Intensief XTC gebruik heeft nadelige lichamelijke en geestelijke gevolgen, waaronder hersenbeschadiging.

XTC is een amfetamine-achtige stof. Amfetamine is in het verleden wel gebruikt als afslankmiddel omdat het de eetlust doet afnemen. Amfetamine onderdrukt de eetlust en spijsvertering. Door het onderdrukken van de eetlust ga je minder eten en val je af. Het is echter onjuist om amfetamine of XTC te beschouwen als een afslankmiddel.

Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen:

De afname van de eetlust is tijdelijk

Na verloop van tijd wen je aan het eetlustremmende effect en moet je meer nemen, wil het nog werken. Reeds binnen een maand kan amfetamine het hongergevoel niet meer onderdrukken en heb je al een hogere dosis nodig. Bovendien blijkt dat als je stopt met gebruik, de eetlust weer helemaal terugkomt. Het afslankeffect is dus op zijn hoogst tijdelijk.

Amfetamine en ook XTC verhogen de bloeddruk

Het lichaam went aan het eetlustremmende effect maar niet aan het bloeddrukverhogende effect. Gevolg is dat als je de dosis gaat verhogen omdat het eetlustremmende effect niet meer optreedt, je de kans loopt dat de bloeddruk tot gevaarlijke hoogte gaat stijgen. Bij een langdurige hoge bloeddruk loop je de kans bloedingen te krijgen door het hele lichaam, waaronder een hersenbloeding.

Het ontstaan van ernstige problemen

Als je XTC of amfetamine als vermageringsmiddel zou gebruiken, zou je het regelmatig moeten gebruiken. Hierdoor kunnen ernstige problemen ontstaan. Bij XTC zou hersenbeschadiging of het serotoninesyndroom kunnen optreden. Bij amfetamine verslaving.

Vaak wordt ook ten onrechte gedacht dat men is afgevallen door de XTC, terwijl dit eerder het gevolg is van het nachten lange dansen waarbij veel calorieën zijn verbruikt.

Er zijn betere methoden om af te vallen:

Je kunt ook advies inwinnen bij een diëtist of een fitnessinstructeur. Afvallen door gezonde voeding en training vergt veel tijd en discipline, maar je kunt dan ook trots zijn op jezelf dat je het op eigen kracht hebt gedaan.

 

Versie: februari 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat