Vraag & Antwoord

Kun je speed gebruiken om af te vallen?

Amfetamine is in het verleden wel gebruikt als afslankmiddel omdat het de eetlust doet afnemen en de spijsvertering onderdrukt. Door het onderdrukken van de eetlust ga je minder eten en val je af. De spijsvertering wordt minder doordat zowel de darmbewegingen als de bloedtoevoer naar de darmen afnemen. Daardoor verlaat een deel van het voedsel ongebruikt het lichaam.

Het is echter sterk af te raden om speed of amfetamine te gebruiken als afslankmiddel. Hiervoor zijn 3 redenen te noemen:

De afname van de eetlust is tijdelijk

Na verloop van tijd wen je aan het eetlustremmende effect en moet je meer nemen, wil het nog werken. Reeds binnen een maand kan amfetamine het hongergevoel niet meer onderdrukken en heb je al een hogere dosis nodig. Bovendien blijkt dat als je stopt met gebruik, de eetlust weer helemaal terugkomt. Het afslankeffect is dus op zijn hoogst tijdelijk.

Amfetamine en ook XTC verhogen de bloeddruk

Het lichaam went aan het eetlustremmende effect effect maar niet aan het bloeddrukverhogende effect. Gevolg is dat, als je de dosis gaat verhogen omdat het eetlustremmende effect niet meer optreedt, je de kans loopt dat de bloeddruk tot gevaarlijke hoogte gaat stijgen. Bij een langdurige hoge bloeddruk loop je de kans bloedingen te krijgen door het hele lichaam, waaronder een hersenbloeding.

Het ontstaan van ernstige problemen als hersenbeschadiging of verslaving

Als je XTC of amfetamine als vermageringsmiddel zou gebruiken, zou je het regelmatig moeten gebruiken. Hierdoor kunnen ernstige problemen ontstaan. Bij XTC zou hersenbeschadiging kunnen optreden. Bij amfetamine ook nog eens verslaving. Vaak wordt ook ten onrechte gedacht dat men is afgevallen door de XTC, terwijl dit eerder het gevolg is van het nachten lang dansen waarbij veel calorieën zijn verbruikt.

Betere methoden om af te vallen

Er zijn betere methoden om af te vallen:

Je kunt ook advies inwinnen bij een diëtist of een fitness instructeur. Afvallen door gezonde voeding en training vergt veel tijd en discipline, maar je kunt dan ook trots zijn op jezelf dat je het op eigen kracht hebt gedaan.

 

Versie: oktober 2015

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat