Is een vertraagde afbraak van alcohol mogelijk?

Ja, dat kan. Hier kan op getest worden, maar dat kan alleen in een gespecialiseerd centrum.

Alcohol wordt afgebroken in je lever door het enzym “alcohol dehydrogenase”. Doordat mensen genetisch verschillend zijn, bestaan er verschillende soorten alcohol dehydrogenase. Mensen hebben verschillende genen, vanuit ieder gen ontstaat een ander soort enzym alcohol dehydrogenase, met een betere of slechtere mogelijkheid om alcohol af te breken. Dit verklaart voor een gedeelte, wanneer mensen dezelfde hoeveelheid alcohol drinken, ze de wisselende alcoholspiegels in hun bloed kunnen hebben. Met een genetische test kun je jouw soort alcohol dehydrogenase bepalen, en daarmee bepalen hoe goed dit enzym werkt.

Let op: deze test wordt met name in academische ziekenhuizen gedaan, jouw huisarts kan dit niet bepalen. De vraag is ook of het zinvol is om dit te bepalen. Je kunt ook beslissen om minder te drinken, als je merkt dat je slecht(er) tegen alcohol kunt.

Alcohol wordt door alcohol dehydrogenase omgezet in acetaldehyde. Acetaldehyde wordt daarna afgebroken door het enzym acetaldehyde dehydrogenase. 75% van de Aziaten mist het enzym acetaldehyde dehydrogenase, waardoor Aziaten veelal erg ziek worden als ze alcohol drinken: ze worden misselijk, braken en krijgen koorts. Wanneer je erg ziek wordt wanneer je alcohol drinkt, kun je laten testen (via een genetische test) op een acetaldeyde dehydrogenase deficiëntie, hiermee kom je er achter of jij ook een defect hebt in dat enzym.

 

Versie: augustus 2019