Vraag & Antwoord

Hoe wordt cannabis in het lichaam afgebroken?

In de animatie Drugs in het lichaam wordt getoond welke route cannabis door het lichaam aflegt. Cannabis kan gerookt of gegeten worden. Bij roken komt de THC via de longblaasjes in het bloed terecht en worden de effecten na enige minuten voelbaar. Bij eten wordt de THC via de darmen in het bloed opgenomen. De effecten voel je dan na 1 tot 2 uur. Bij eten zijn de effecten heftiger dan bij roken en ze houden langer aan. Soms neemt de gebruiker (omdat hij nog niets voelt) een extra portie. De kans op een te grote dosis wordt dan groter.

De hersenen

Het bloed brengt de cannabis naar de hersenen. THC imiteert de overdrachtstof anandamide. Overdrachtstoffen zijn stoffen die signalen van de ene zenuw naar de andere kunnen doorgeven. Zij binden zich hiertoe aan een receptor van een volgende zenuw. Zie voor nadere uitleg de animatie: Drugs in de hersenen op de homepage.

THC bindt zich net zoals anandamide aan bepaalde receptoren (CB-receptoren) in de hersenen. Deze receptoren komen o.a. voor in het beloningscentrum, geheugen en hongercentrum. Deze gebieden worden dan ook door THC beïnvloed.

Afbraak

Na opname wordt THC opgeslagen in het vetweefsel. Vanuit het vetweefsel wordt het weer heel langzaam afgegeven aan het bloed. Dit gebeurt in zulke kleine hoeveelheden dat je de effecten niet voelt. De lever breekt de THC af. De afbraak producten worden via de nieren door de urine afgescheiden. Bij eenmalig gebruik kan cannabis tot 5 dagen in de urine gevonden worden. Bij regelmatig gebruik kan het 3 weken duren.

 

Versie: mei 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat